Enterprise Investors are disponibili bani pentru investitii in Europa Centrala si de Est din al saptea fond de private equity, cu un capital de circa 650 milioane de euro, insa compania poloneza nu a gasit deocamdata nicio firma romaneasca atractiva in care sa investeasca.
"Companiile la care ne uitam au suferit mult din cauza crizei. Nu avem nicio tranzactie in negocieri avansate si despre care sa spunem ca o vom inchide in urmatoarele sase luni. Nu am mai investit in Romania de la preluarea Profi, din 2010. Avem bani, dar nu avem ce cumpara", a declarat Cristian Nacu, partener al Enterprise Investors, citat de Mediafax.

Incepand din acest an Enterprise Investors investeste capitalul din cel de-al saptea fond Polish Enterprise Fund (PEF VII). Fondul va avea un capital de 650 de milioane de euro, iar unul dintre investitori este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, care participa cu pana la 80 de milioane de euro.

"Acest fond cauta in mod activ proiecte de buyout pe piata intreprinderilor mijlocii in sectoare atractive din Europa Centrala si de Est. In majoritatea cazurilor, PEF VII investeste cel putin 30-60 milioane euro in schimbul unor pachete majoritare de pana la 100% din companie", arata datele Enterprise Investors.

Fondul, la fel ca si celelalte administate de compania poloneza, doreste sa colaboreze cu antreprenori care decid sa conduca in continuare compania si sa retina un pachet majoritar, dar care au nevoie de capital pentru extindere, pentru a deschide noi unitati, sa construiasca fabrici in strainatate sau pentru a prelua competitori.

Enterprise Investors este cea mai veche si una dintre cele mai mari firme care administreaza fonduri de private equity si venture capital din Europa Centrala si de Est, cu activitate din 1990. Firma administreaza opt fonduri de private equity si venture capital care totalizeaza doua miliarde de euro. Pana in prezent, aceste fonduri au investit 1,5 miliarde de euro in aproape 130 de companii din diverse sectoare si au vandut peste 90 de investitii cu venituri totale de 1,7 miliarde de euro.

In Romania, fondul a investit in jur de 200 milioane de euro, in companiile Macon Deva, Siveco Romania, Profi Rom Food si Smartree.
Investitiile realizate de fondurile de private equity s-au redus semnificativ in ultimii ani, de la un maxim de 289 milioane de euro in 2008 la 66 milioane de euro in 2011.

Cristian Nacu, partener Enterprise Investors, declara la sfarsitul lunii septembrie ca fondurile de investitii au bani de investit, dar nu s-au facut achizitii semnificative in ultima perioada. “Numai noi avem cateva sute de milioane de investit”, a declarat Nacu, la conferinta “Antreprenor caut finantare”, organizata de wall-street.ro, in parteneriat cu Ernst&Young, Enterprise Investors si Alpha Bank.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri