Eli Davidai, unul dintre cei mai discreti oameni de afaceri cu investitii masive in Romania, se arata extrem de multumit de business-urile derulate de el anul trecut, spunand ca 2012 a fost “un an excelent”, in special datorita reducerilor mari de cheltuieli demarate inca din 2008 dar si a norocului si inspiratiei. Cu toate acestea, nu totul “este roz”!
Eli Davidai este asociat de regula in mediul local de business cu “afacerea Pepsi”, brand pe care l-a adus in Romania in 1991, anul in care a infiintat compania Quadrant Amroq Beverages (QAB) si a cumparat licenta de imbuteliere a marcilor gigantului american. In dreptul lui se plaseaza si Wizrom Software, la care este actionar, dar si, conform destainuirilor sale de saptamana aceasta, compania Forsev SA din Turnu Severin.

Ultimii patru ani “nu au fost cei mai buni” in ceea ce priveste mediul investitional din Romania dar si in Europa, in general. “Luand in calcul si previzionand inca de la inceputul lui 2008 caderea afacerilor din Europa, am facut pasi masivi in SUA unde am reusit sa inregistram afaceri extrem de profitabile”, spune el, intr-una dintre rarele sale aparitii in public.

Practic, in ultimii trei ani, omul de afaceri a investit peste 3 miliarde de dolari, mare parte in SUA, pentru a balansa scaderea veniturilor din Europa.

“Din 2008 pana in prezent am redus foarte mult costurile, am concediat oameni, am renegociat terenuri. Atunci cand ai cash intr-o piata in scadere, esti rege!”, spune el, vadit multumit de faptul ca a reusit sa creasca, fara imprumuturi externe, lucru care l-a ajutat si i-a oferit un avantaj competitional evident, putand negocia mai flexibil contractele cu clientii.

“De exemplu, la Wizrom, am putut oferi unor clienti contracte foarte avantajoase – plati in rate sau am cerut o pondere din venituri. Acesta este un simbol al puterii!”, spune Davidai, remarcand faptul ca numarul jucatorilor pe piata de ERP a scazut de la circa douazeci in 2008 la cinci (importanti) in prezent.

Davidai controleaza exportatorul de piese metalice forjate Forsev SA


Davidai a destainuit ca detine controlul asupra Forsev SA din Turnu Severin, unul dintre principalii exportatori de piese metalice forjate din Romania. El sustine ca a reusit sa creasca afacerile companiei anticipand scaderea leului in fata euro.

“Daca in 2008 jumatate din afacerile companiei erau realizate pe plan local si jumatate pe international, in prezent 90% provin din export. Am castigat si am facut o mica avere de pe urma paritatii leu/euro si a schimbarii strategiei”, spune omul de afaceri.

Compania Forsev SA, prezenta pe BVB, are ca actionari principali Forsev Holdings International LTD (cu circa 71%) si Fondul Proprietatea (circa 28%). In 2010 aceasta a generat afaceri de 15,7 mil. lei dintre care 9,4 mil. lei realizati din exporturi in timp ce in 2011 compania a generat afaceri de 22,4 mil. lei, 17,7 mil. lei fiind realizati din exporturi.

Afaceristul nu a atins deloc subiectul inchiderii Burger King, franciza intrata in Romania in urma cu patru ani prin oamenii de afaceri Eli Davidai si Marius Nasta si care a iesit din tara anul acesta.

Cele doua dorinte business pentru 2013


Intr-un scurt interviu fata in fata cu Eli Davidai, el a dezvaluit principalele lui deziderate business pentru 2013. Primul are legatura cu anuntul sau recent privind investitia de peste 2 mil. euro in instruirea a doisprezece medici romani, in Israel.

“Imi doresc sa vad mai multi milionari romani investind in societate. 5% din romani sunt multimilionari in euro. Daca acestia ar da cate 1-2 mil. de euro, lucrurile s-ar schimba la fata. Nu trebuie sa te bazezi ca guvernul va face ceva!”, spune el.



“Am riscat faptul ca sunt primul care da acest semnal! Comunitatea de business se poate intoarce impotriva mea si sa spuna «ce faci!? Nu este jobul nostru! Este treaba guvernului, de ce investesti in asa ceva?» Ar putea spune ca le creez cheltuieli si obligatii. Mie nu-mi pasa daca ma iubesc sau nu, pentru aceasta o am pe sotia mea si pe copiii mei”, spune omul de afaceri, spunand ca nu vrea sa epateze prin acest gest. “Daca as vrea atentie, as putea divulga toate companii la care sunt owner in Romania dar, deocamdata, este suficient sa amintesc Forsev. Ne mai vedem peste patru ani!”, spune el, zambind.

Intr-adevar, in 11 ani, el a avut doar doua aparitii publice, cu presa.

A doua dorinta business reprezinta de fapt ingrijorarea omului de afaceri privind situatia si climatul economic din Spania. “Sunt foarte ingrijorat, si nu DACA Europa va sprijini Spania ci cat TIMP va lua UE sa ofere ajutorul necesar. Spania ar trebui sa primeasca bani la finalul lunii noiembrie, inceputul lunii decembrie. Daca acest imprumut intarzie, inseamna ca la inceputul lui 2013 situatia va fi mai rea si mai greu de recuperat”.

In ceea ce priveste investitiile in Romania, evitand sa spuna care sunt acestea, omul de afaceri subliniaza ca este in continua cautare de noi oportunitati. “Sa cumpar si sa fac exit! Nu sunt casatorit cu niciun business. 2012 a fost un an excelent pentru noi, dupa cum spuneam. Pe fiecare segment am facut lucrurile necesare pentru a fi pregatiti – am fost chiar mai pragmatici decat era nevoie, uneori!”.

Anul acesta, Wizrom si-a crescut numarul de angajati cu 15%, spune Davidai, sub nivelul din 2008, afacerile situandu-se insa mai bine ca in anul inceputului crizei.

In 2013, turismul ar putea fi un business foarte bun (desi Davidai nu este interesat in mod special de acest segment – n.r.), dar si agricultura, din care poti face foarte multi bani. IT-ul ramane un domeniu excelent, mai ales in perioada de criza, in care companiile cauta sa-si reduca costurile si cumpara software-ul necesar”.

Pentru antreprenori – nu asteptati nimic de la Guvern!


Davidai considera ca Romania “este o tara antreprenoriala”, fiind si unul dintre factorii care o fac mai frumoasa. “Sunt multi oameni talentati, cu idei si motivatii. Romania seamana cu Italia din acest punct de vedere, acolo fiind multi inovatori – in fashion, mancare, de exemplu. Sfatul meu pentru antreprenori – daca tu crezi in ceea ce faci, fa-o pana la capat, fiind pregatit pentru consecinte. Vei cadea si esua, poate, de mai multe ori, dar intr-un final, vei reusi. Daca mesajul meu ar trebui sa fie rezumat intr-un singur cuvand, acesta este «rabdare»”.

De asemenea, nu te astepta ca Guvernul sa faca treaba pentru tine sau sa te ajute, continua Davidai.

Daca Eli Davidai ar fi Ministrul Economiei, ar impinge foarte puternic turismul, intrucat “este o tara minunata”. Totodata, ar investi mult in agricultura, finantand cresterea eficientei prin irigatii, software nou, utilaje si chimicale specializate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri