Institutul Cantacuzino va fi reorganizat printr-un proces in urma caruia activitatea de cercetare-dezvoltare va ramane autonoma si sustinuta de minister, iar productia va fi manageriata de catre compania de stat Antibiotice Iasi, a declarat premierul Victor Ponta, ministru interimar al Sanatatii.
"Institutul va fi reorganizat in asa fel incat sa supravietuiasca si sa aiba o perspectiva foarte clara pentru viitor, implicit ideea de a produce vaccinuri in Romania la un pret cu totul si cu totul diferit de ceea ce eram obligati sa importam", a spus Ponta (foto), citat de Mediafax.

El a asigurat ca participatia statului la Antibiotice nu va fi vanduta.

Premierul nu a avansat insa un termen in care sa fie reluata productia de vaccin, spunand ca estimarea va fi prezentata de "cei care se pricep la asta".

Fostul ministru al Sanatatii Vasile Cepoi anunta, in 4 septembrie, ca aproape un milion de doze de vaccin antigripal vor fi achizitionate pentru imunizarea gratuita a populatiei la risc, in cadrul campaniei nationale a Ministerului Sanatatii, care va incepe dupa 15 octombrie.

Ulterior, el a declarat ca licitatia pentru anumite vaccinuri a esuat din cauza unor contestatii si ca se lucreaza la o procedura de urgenta pentru reluarea acestei actiuni.

Dozele pentru vaccinare vor fi cumparate din strainatate, deoarece Institutul Cantacuzino si-a inchis linia de productie.

Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie Cantacuzino este un producator autonom, cu gestiune financiara si economica independenta, care are ca obiect de activitate productia de vaccinuri si activitate de cercetare-dezvoltare.

In luna iulie, Cepoi spunea ca solutia propusa de minister privind Institutul Cantacuzino este ca societatea Antibiotice Iasi sa investeasca in unitatea de productie si sa preia si Unifarm, creand astfel o structura de productie si distributie a medicamentelor, vaccinurilor si imunomodulatoarelor.

Institutul Cantacuzino va deveni astfel o societate pe actiuni, in care unul dintre actionari va fi Antibiotice Iasi, iar Unifarm va fi preluat ca distribuitor.

Institutul Cantacuzino, care se numara printre cei mai apreciati producatori de imunologice din lume, si-a inceput declinul in februarie 2010, dupa ce Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) i-a retras autorizatia de punere pe piata a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, intrucat ii expirase standardul de bune practici de fabricatie.

In aceste conditii, unele programe nationale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autoritatile au fost obligate sa importe vaccinuri.

Dupa reluarea productiei de vaccin antigripal, a aparut o noua problema: multe loturi de vaccin antigripal fabricat la Cantacuzino au fost retrase in ianuarie 2012, din cauza unei concentratii scazute a tulpinei B.

In aprilie, sindicalistii de la institut au pus inchiderea liniilor de productie a fiolelor pe seama managementului defectuos.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri