Fostul fotbalist Gica Popescu spune ca a castigat mai mult din afaceri decat din fotbal, ca in Romania inca trebuie folosita "bata" pentru ca angajatii sa nu fure si ca afacerile incepute la sfatul consultantilor au esuat, desi acestia ii promiteau ca va sta "cu burta la soare toata viata".
"Imi place sa controlez totul, dar cand am venit in Romania am facut greseala sa cred ca lucrurile se intampla la noi asa cum este in strainatate. Am crezut ca daca unui angajat ii asiguri un salariu bun, un loc de munca bun, facilitati, nu are motiv sa te fure, sa te minta. La noi nu exista aceasta mentalitate, inca functioneaza presiunea, «bata». Am crezut foarte mult in anumite persoane si m-au dezamagit. E foarte greu sa gasesti persoana potrivita, dar ai nevoie. Daca faci business in Romania nu trebuie sa aplici ce-ai invatat in strainatate. Acest mod de a gandi, acest model de business nu se potriveste in Romania, decat daca aduci si oameni din strainatate",a spus Popescu la o intalnire cu antreprenorii romani, relateaza Mediafax.

Fostul international de fotbal a jucat in perioada 1985-2002 la echipele Universitatea Craiova, Steaua Bucuresti, Tottenham, PSV Eindhoven, Barcelona, Galatasaray Istanbul si Lecce. Popescu s-a retras din activitate in 2003, dupa ce a trecut pentru perioade scurte de timp pe la Dinamo si Hannover 96.
El spune ca in afaceri a invatat foarte repede, la fel cum a facut si in fotbal, dar ca a investit si la sfatul consultantilor, nu doar condus de fler.

"Invat foarte repede, asa cum am facut in sport si imi place sa am in jur oameni de la care sa invat. De-a lungul timpului doua afaceri nu au functionat, la ambele am avut studiile specialistilor, ale unor consultanti importanti. Mi-au spus ca dupa ce fac acest business o sa stam cu burta la soare toata viata, dar acum este aproape de faliment. Asa ca chestia cu specialistii este relativa, nu intotdeauna este o alegere inspirata", a spus Popescu.

Una dintre afacerile care au esuat este bazarul Doldora, pe care fostul sportiv la construit in Cartierul Rahova alaturi de alti oameni de afaceri.

El spune ca a investit in Romania toti banii pe care i-a castigat din fotbal, plus sumele obtinute din investitii imobiliare realizate in Spania.

"Am investit multi bani in Romania. Toti banii pe care i-am castigat. Din afaceri am castigat mai mult decat in fotbal. Cand eram la Barcelona am facut investitii in imobiliare in Spania, cu un prieten foarte bun de la Real Madrid, Pedro de Felipe, un om de incredere. Am cumparat locuinte in prima linie a marii, in faza de proiect. Bancile finantau atunci 100% din investitie. In 2007, am vandut toate proprietatile din Spania, cu exceptia unui teren pe care am construit o casa de vacanta", a explicat Popescu.

Fostul fotbalist spune are incredere enorma in potentialul Romaniei si ca nu s-a gandit niciodata sa nu se intoarca in tara.

"Avem nevoie de liniste, nu cum a fost in acest an si sa se creeze un climat care sa incurajeze investitorii. Antreprenorii straini vor sa investeasca in Romania, dar au nevoie de un climat bun. M-am intors acasa pentru ca m-a tras ata. Noi romanii avem ceva, care ne face sa ne intoarcem acasa. Niciodata nu mi-a trecut prin cap sa nu ma intorc acasa. Generatia noastra a avut si sansa. Ne-am intors exact cand lucrurile au inceput sa mearga in Romania, 2004-2005. Daca m-as fi intors acum, probabil ca va anuntam ca peste doi ani voi candida la sefia Federatiei Romane de Fotbal", a afirmat Popescu.

El spune ca experienta acumulata in sport l-a ajutat enorm in afaceri, mai ales seriozitatea si notorietatea.

"Exista similitudini intre viata de sportiv si cea de om de afaceri. In primul rand seriozitate, m-am remarcat fata de colegii mei de la echipa nationala prin seriozitate si munca. Aceasta seriozitate m-a situat la un anumit nivel in business si ma obliga foarte mult. Spre deosebire de fotbal, cand poti sa ratezi intr-un meci, in business, daca in afaceri pierzi seriozitate, este foarte greu sa o recastigi", a continuat Popescu.

Alte asemanari intre afaceri si sport se refera la alegerea echipei, considera fostul fotbalist, care apreciaza ca valoarea unui antrenor si a unui antreprenor este data de suma oamenilor din subordine.

Castigurile din fotbal ale lui Gica Popescu au fost estimate la 10-20 de milioane de dolari. El are mai multe afaceri in domeniul imobiliar si hotelier si, in afara de complexul Doldora, vrea sa mai dezvolte un complex de 400 de locuinte, tot in Rahova. Popescu este proprietarul hotelului Amfiteatru din Clafat si are in plan construirea unui Courtyard Marriott, pentru care cauta inca finantare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri