Cu patroni germani, serviciile sint licitate pe bani putini, nu incredintate direct la preturi mari
Nemtii de la E.ON, care au preluat fosta filiala Electrica Moldova, au reusit sa o transforme in doar un an, de cind sint actionari, intr-o societate profitabila. Conducerea noii companii E.ON Moldova, care include fostele sucursale judetene Botosani, Iasi, Suceava, Neamt, Vaslui si Bacau, a facut public rezultatele financiare din 2005 si, potrivit acestora, s-a reusit obtinerea unui profit de 40 de miliarde de lei vechi. Profitul ar fi fost considerabil mai mare, daca nu interveneau cheltuieli neprevazute, de 66 de miliarde de lei vechi, determinate de inundatii.

De la minus la plus

Germanii, care detin 51% dintre actiunile E.ON Moldova, au rentabilizat activitatea in conditiile in care atunci cind se afla in proprietatea statului, societatea inregistra anual deficit, ajungind inainte de privatizare la o pierdere cumulata de 2.200 de miliarde de lei vechi. „Am aflat foarte repede punctele slabe ale operatiunilor noastre“, a sintetizat Henning Probst, directorul general al E.ON Moldova.

Pe linga obtinerea unei majorari de tarif de la Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, de care oricum avea anual parte si fosta Electrica, alti citiva factori au fost determinanti in trecerea de la pierdere la profit. Au fost scoase la licitatie 140 de servicii, lucru care a dus la reduceri de cheltuieli de pina la 30% pe unele segmente.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=5159&art=12412&cHash=c380bf5854

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »