Protestul angajatilor de la Divizia Petrochimica Bradu s-a incheiat, vineri dupa-amiaza, salariatii intorcandu-se la locurile de munca, in timp ce licitatia pentru vanzarea mai multor bunuri ale societatii a fost amanata, in lipsa unui cumparator, executorul judecatoresc parasind sediul unitatii, informeaza Mediafax.
Potrivit presedintelui Sindicatului Unirea, Marian Dumitru, executorul judecatoresc a incheiat un proces-verbal in care a consemnat ca nu exista nicio oferta pentru activele scoase la vanzare si ca "bunurile exista in integralitatea lor", pe platforma petrochimica de la Pitesti.

"In procesul-verbal se mentioneaza ca au fost indeplinite procedurile pentru organizarea licitatiei, insa in lipsa unor cumparatori si a unui reprezentant legal desemnat de societatea debitoare licitatia nu s-a mai putut tine. In procesul-verbal nu a fost inscris faptul ca licitatia ar fi fost impiedicata de protestele salariatilor. Daca se vor vinde totusi bunurile, ne vom lega cu lanturi si ne vom opune celor care vin sa ne ia instalatiile. Asa ii vom astepta pe cumparatori, sa vedem cum o sa ia instalatiile si sa le distruga", a declarat presedintele Sindicatului Unirea, Marian Dumitru.

Liderul sindical le-a citit salariatilor prezenti pe platoul din fata societatii procesul-verbal intocmit de executorul judecatoresc, iar ulterior oamenii si-au dat acordul sa inceteze protestul si sa se intoarca la locurile de munca.

La randul sau, executorul judecatoresc Emilia Mateescu a spus ca licitatia a fost amanata, fara a face publica data.

"Nu exista cumparator in acest moment, iar licitatia s-a amanat pentru o alta data, pe care nu pot sa o precizez", a spus executorul judecatoresc Emilia Mateescu.

Vineri dimineata, aproximativ 300 de angajati de la Divizia Petrochimica Bradu s-au adunat in curtea unitatii, cerand anularea licitatiei pentru vanzarea a aproape o mie de bunuri imobile de pe platforma petrochimica pitesteana, in contul unei datorii de peste sapte milioane de euro.

In jurul orei 10.00, la societate a ajuns executorul judecatoresc care urma sa organizeze licitatia, acesta fiind huiduit si bruscat de catre o parte a salariatilor. La fata locului au ajuns jandarmii, iar conflictul a fost aplanat, executorul judecatoresc si cele doua persoane care il insoteau reusind astfel sa intre pe platforma petrochimica.

Aproape o mie de bunuri mobile de la Divizia Petrochimica Bradu care apartine Oltchim vor fi scoase la licitatie, in contul unei datorii de peste 7 milioane de euro pe care combinatul o are catre o firma inregistrata in Liechtenstein.
Potrivit publicatiei de vanzare mobiliara a biroului executorului judecatoresc Emilia Mateescu, sunt 984 de bunuri mobile de la Divizia Petrochimica Bradu-Pitesti, printre acestea fiind instalatii, rezervoare, utilaje, dar si puncte de transformare.

Bunurile vor fi scoase la licitatie in baza a doua contracte de ipoteca incheiate in 21 iunie si 26 iulie intre combinatul Oltchim Ramnicu Valcea si o societate din Liechtenstein, in temeiul acestora debitorul fiind obligat fata de creditor la plata sumei de 7.046.420,44 de euro, reprezentand contravaloarea livrarilor de propilena si ortoxilen.

Contractele pentru ipotecarea unor echipamente, instalatii si alte bunuri mobile de pe platforma Diviziei Petrochimice Bradu au fost semnate de fostul director general al Oltchim Constantin Roibu, in contul unei datorii de 10 milioane de euro catre Polchem Societe Anonyme din Liechtenstein, furnizor de materii prime. Aceasta, in conditiile in care o decizie a Consiliului de Administratie din 30 mai permitea ipotecarea unor echipamente in limita a 15 milioane de euro. Intre timp, datoria a scazut la 7 milioane de euro, fiind facute plati si compensari de trei milioane euro in perioada iunie-august, insa ipoteca a ramas aceeasi, potrivit fostului director general al Oltchim Constantin Roibu.

Polchem livra materii prime catre Oltchim in baza unui contract incheiat in luna februarie 2012.

Divizia Petrochimica Bradu apartine societatii Oltchim de peste trei ani, fiind preluata de la OMV Petrom. OMV Petrom a renuntat in anul 2009 la activitatea de petrochimie de pe platforma de la Arpechim, al carei unic beneficiar era combinatul Oltchim. Prin aceasta tranzactie, OMV Petrom a transferat activele fixe aferente activitatii de petrochimie, care includ instalatia de piroliza, extractia de aromatice, polietilena de joasa densitate si polietilena de inalta densitate si o serie de rezervoare, precum si terenul aferent cu o suprafata de circa 150 de hectare.

Productia la combinatul Oltchim a fost reluata, la inceputul lunii octombrie, la instalatia de electroliza cu membrana, reprezentantii companiei spunand atunci ca urmeaza sa fie repusa in functiune si electroliza cu catoni de mercur.

In 15 noiembrie, ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, declara ca Oltchim va lucra la o capacitate de 65 la suta la mijlocul lunii decembrie si ca exista resurse financiare pentru asigurarea salariilor in acest an.

Incercarea de privatizare a Oltchim a esuat, intrucat Dan Diaconescu, care a castigat licitatia pentru pachetul de actiuni detinut de stat, nu a platit suma de 45 milioane euro pentru titluri.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri