Clanul Awdi nu a platit decat 28% din taxele, impozitele si contributiile datorate statului. In plus, isi fura propriii angajati
Presedintele Rodipet, Hassan Awdi, afirma ca tirajul Saptamanii Financiare nu a fost sabotat, invocand in acest sens faptul ca este un om care isi respecta angajamentele. Cat de parolist este Awdi stiu cel mai bine angajatii sai, carora le-au fost retinute contributiile individuale la asigurarile sociale, de sanatate si de somaj, fara insa ca acestea sa fie virate statului. Mai grav pentru Awdi este faptul ca, potrivit legislatiei, nevirarea la buget a acestor sume constituie infractiune si se poate pedepsi cu doi ani de inchisoare

Restante de zece milioane de euro la diferitele bugete ale statului numai in cazul Rodipet, dar si datorii de alte milioane declarate la Fisc de alte firme detinute de famiglia Awdi. Aceasta este adevarata fata a investitorilor libanezi carre au incercat sa-si cumpere protectia presei prin achizitionarea Rodipet.

Chiar daca in cursul anului 2004 Guvernul a fost ingaduitor cu Awdi, parafand o stergere de datorii la buget ale Rodipet, acesta nu a folosit prilejul decat pentru a continua politica de neplata a taxelor, impozitelor si contributiilor. Potrivit datelor din aprilie ale Ministerului Finantelor, Rodipet are datorii la cele patru bugete ale statului in valoare de 35.520.725 lei noi, aproximativ zece milioane de euro. Acestea reprezinta numai circa 72% din sumele pe care compania ar fi trebuit sa le plateasca Fiscului.

Datorii... dupa buget

Datoria la bugetul de stat este de 31.149.388 lei noi, dintre care doar 13.467 lei reprezinta restantele la plata impozitului pe profit. Motivele pentru care aceasta suma e modica stau in profitul redus declarat de Rodipet. Compania de distributie a presei a mai uitat sa plateasca alte aproximativ 3 milioane lei la bugetul asigurarilor sociale, dar si cate 700.000 la sanatate si somaj. Iar acestea sunt sumele pe care Rodipet le datoreaza numai statului, cele catre furnizori si parteneri de afaceri fiind probabil mai mari.

Rodipet fura din buzunarele angajatilor

Patronii libanezi ai Rodipetului nu doar ca uita sa plateasca birurile catre stat, dar mai si fura din buzunarele angajatilor. Ei au retinut 179.359 lei drept contributie individuala de asigurari sociale de la angajati, 3.359 lei drept contributie la sanatate si 15.958 lei la somaj, insa nu au virat banii acestia statului, folosindu-i in alte scopuri. Utilizarea n alte scopuri i nevirarea la buget a contributiilor retinute de la asigurat se pedepsete cu nchisoare de la 6 luni la 2 ani, in cazul asigurarilor sociale sau cu inchisoare intre 3 si 6 luni in cazul celor pentru somaj, de exemplu. In plus, completarea formularelor tip privind contributia de asigurari sociale cu date nereale, avnd ca efect denaturarea evidentelor privind asiguratii, stagiul de cotizare sau contributia ori efectuarea de cheltuieli nejustificate din bugetul asigurarilor sociale de stat este considerata infractiune de fals intelectual.

Firme fara declaratii depuse

Alte 18 firme detinute de Awdi au declarat Fiscului, la finalul anului 2004, datorii de 38.088.739 lei noi. Acestea sunt ECO GREEN INTERNATIONAL SRL, MIAMI EXCHANGE SRL, ALFA EL BUCUR SRL, PIRAMID CORPORATION SRL, RODIPET COURIER SRL, PETIT CAFE SRL, CONCORDE MALL SRL, AGROINDCOM CHITILA SA, NEW STYLE TRADING SRL, MIREILLE COMPANY SRL, ATLAS TOP TECHNOLOGY SRL, RODANA IMPEX SRL, CLEO IMPORT EXPORT SRL, SAVOY COM SRL, MIATI PROD SRL, UNI EXPO PLUS SRL, MIVAN-KIER ROMANIA SRL, MIAMI CONSTRUCTION CO SRL, SIMPEM IMPEX SRL.

In schimb, nu am putut gasi pe site-ul Ministerului Finanteler nicio declaratie a celorlalte firme ale lui Awdi, printre care Magnar Systems Com SA, Yourhotels SRL, Orion SRL, Inteligent Operations SRL, Project One Construct SRL, Project Four Construct SRL, Monalisa Investments SRL etc. Interesant este ca majoritatea acestor firme nu au datorii la buget. Motivul: isi ascund profitul si nu au angajati. Cei mai multi angajati declarati ii are Miati Prod SRL - 3 salariati.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri