Piata de energie este in continua evolutie si se confrunta cu noi porvocari, la nivel mondial. Saulo Spaolanse, Presedinte Schneider Electric Romania preconizeaza in anii urmatori o continuare a tendintelor din anul 2012, cu o presiune mai accentuata de a indeplini reglementarile pe termen lung.
“In cazul Uniunii Europene avem deja regulamentul 20/20/20 care vizeaza reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 20%, cresterea generarii de energie regenerabila pana la 20% din total si reducerea consumului total de energie cu 20%. Acesta este un obiectiv ambitios si provocator, mai ales tinand cont de dilema generala care planeaza asupra pietei de energie si anume ca pana in anul 2050, cererea de energie se va dubla, fiind totodata obligati sa reducem la jumatate emisiile de CO2 pentru a evita schimbari dramatice ale climei”, a declarat Saulo Spaolanse pentru wall-street.ro.

Raspunsul Schneider la aceasta dilema este eficienta energetica, insemnand ca fiecare dintre noi trebuie sa economisim si mai multa energie. Pentru fiecare 1 kw economisit la nivel de consum, economisim 3 kw la generare. “Avand in vedere aceste considerente, putem afirma ca ne asteapta un viitor foarte bun, cu multe oportunitati de piata pentru Schneider Electric, al carui business este dedicat dezvoltarii de solutii de eficienta energetica”, a mai spus Spaolanse.

Legat de Romania, managerul preconizeaza la fel de multe oportunitati pentru toate segmentele, in conditiile in care economia locala este la inceputul procesului de maturizare. Oportunitatile vin atat din perspectiva proiectelor noi, cat si a celor existente, construite cu multi ani in urma si care nu indeplinesc standardele si noile reglementari UE.

“Energia regenerabila va continua sa se dezvolte si in urmatorii ani, deoarece Romania are un potential dezvoltat pe zona de solutii eoliene, solare, dar si hidroenergetice (deja dezvoltate) datorita pozitiei geografice si resurselor naturale. Pentru noi, acest mediu de afaceri este unul natural si foarte solid, avand in vedere prezenta noastra de peste 16 ani in Romania si planurile companiei pe termen lung aici, in a ajuta persoanele si organizatiile “sa profite la maxim de resursele energetice“, explica Saulo Spaolanse.

In 2013, compania isi propune sa creasca strategic prin cercetare si dezvoltare, la nivel local si global.

“In Romania, vom continua cu cei doi piloni de baza ai afacerii: solutiile pentru eficientizarea energetica si solutiile pentru energie regenerabila. Vom continua, de asemenea, sa dezvoltam serviciile pe piata locala, atat pre-vanzare, cat si post-vanzare. Reteaua electrica inteligenta insa este principala provocare, in momentul de fata. Reteaua electrica, la momentul prezent, nu este cu nimic diferita fata de reteaua de acum 100 de ani, transmitand energie de la centralele de generare catre toate tipurile de utilizatori. Aceasta se bazeaza pe o ecuatie simpla : productie=consum, valabila la orice moment, deoarece electricitatea nu poate fi stocata“, explica seful companiei.

In opinia sa, reteaua electrica de azi trece printr-un proces de schimbare ce implica 4 factori majori:

1. Energia regenerabila - este o necesitate extraordinara pentru planeta, dar este intermitenta, fapt care reprezinta o mare provocare pentru retelele actuale.

2. Eficienta energetica reprezinta o mare oportunitate pentru companii si indivizi, deopotriva. Generatia actuala este eco-friendly si se implica activ in conservarea mediului si a planetei. Iar companiile trebuie sa gestioneze cresterea costurilor de energie si presiunea privind necesitatea de reducere a amprentei de carbon.

3. Vehiculul electric este o buna oportunitate pentru un transport mai curat, mai verde, dar care este totodata si o provocare pentru reteaua de energie. Incarcarea unui vehicul electric pentru un drum de 200 de km necesita un consum de electricitate echivalent cu acela al unei case normale pe o durata de 24 de ore.

4. Tehnologia informatiei si a comunicarii -este disponibila la scara larga si face posibil managementul unei cantitati mari de informatii care vine din toate directiile.

„In concluzie, reteaua trebuie sa devina inteligenta, pentru a reusi sa echilibreze generarea de electricitate cu consumul intr-un mediu din ce in ce mai complex“, a concluzionat Saulo Spaolanse.

La capitolul amenintari, seful Schneider mentioneaza lipsa fondurilor, tradusa in diminuarea investitiilor atat la nivel guvernamental, cat si la nivel privat sau sistemul legislativ, aflat in continua schimbare, fapt care amana investitiile.

„Trecand peste toate acestea, trebuie sa ne focusam si pe oportunitatile reale pentru a face un bilant corect. In acest sens, trebuie sa mentionam multiplele resurse naturale, cresterea PIB-ului fata de anul 2011 si in ceea ce priveste indicatorii socio-demografici: forta de munca educata si calificata ce detine atat cunostinte de natura tehnica, cat si de limbi straine“.

In acelasi timp, Spaolanse remarca orientarea comportamentului oamenilor catre protectia mediului si un interes in crestere fata de eficienta energetica.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri