Anul 2012 a fost unul care a adus o serie de modificari pe piata de recrutare din Romania, insa specialistii in domeniu au identificat cele mai importante particularitati. Gabriel Gatejoiu, business development manager in cadrul agentiei de recrutare Professional, vorbeste intr-un interviu acordat wall-street.ro despre evolutia angajarilor in acest an.
Wall-Street.ro: Cum a evoluat recrutarea in 2012 comparativ cu anul anterior?

Gabriel Gatejoiu: Procesele de recrutare interna si de promovari s-au intensificat. De asemenea, decizia de schimbare a locului de munca nu a mai fost la fel de fluida.
Privind recrutarea externa, incepe sa se contureze tendinta de a creste dificultatea proceselor de selectie, de a cauta persoane cu specializari precise si competente exersate.
Sintetizand, pot spune ca recrutarea s-a rafinat si plastic vorbind “sita a devenit mult mai deasa” ceea ce este, din multe puncte de vedere, un aspect pozitiv.

W.S.: Care au fost principalele trei domenii care au cautat oameni?
G.G.: Domeniul IT este de departe vedeta “sezonului” de recrutare si cel mai probabil se va detasa si anul viitor. De asemenea o crestere semnificativa a cererii a venit din segmentele de vanzari si productie.
Acestea au fost domenii care au avut o dinamicitate mai pronuntata in raport cu altele, unde s-au inregistrat cresteri, insa nu la acelasi nivel.

W.S.: Care sunt domeniile care au oprit angajarile in 2012 ?
G.G.: La nivel general, domeniul bancar este cel in care s-a resimtit cel mai pregnant reducerea nevoii de personal. Cu toate acesta, nu este cert ca anul viitor aceasta tendinta de va mentine. Printre alte domenii pot enumera Resurse umane si pozitiile de suport.

W.S.: Cum ati caracteriza evolutia salariilor acordate angajatilor in acest an versus 2011?
G.G.: Este clar ca nu putem vorbi de o evolutie majora, practic cresterile au fost similare cu cele ale anului anterior si s-au mentinut in acelasi trend, reprezentand ca medie un procent de 5 %. Legat de piata salariilor, cred ca precautia a fost cuvantul care o poate defini cel mai bine in 2012.

W.S.: Care au fost provocarile anului 2012?
G.G.: La nivelul pietei resurselor umane, cred ca dificultatea crescuta a selectiilor, schimbarea cerintelor clientilor, accentul mai mare pus pe procedurile de assessement, sunt provocari care conduc, in mod cert la o evolutie a acestui domeniu. De asemenea, ii pot creste favorabil vizibilitatea si importanta specialistilor si profesionistilor care pot face fata acestor cerinte.
O provocare pentru noi pot spune ca a fost si consolidarea pozitiei noastre pe pietele externe.

W.S.: Cum au evoluat cifra de afaceri si profitul companiei pe care o reprezentati in acest an comparativ cu 2011 ? V-ati atins obiectivele in 2012?
G.G.: Dezvoltarea economica, atat in domeniul resurselor umane, cat si in alte domenii este o tendinta contextuala. In fiecare an, sau poate chiar de mai multe ori pe parcursul aceluiasi an, companiile isi definesc, redefinesc, adapteaza si reorienteaza prognozele si obiectivele de dezvoltare, in functie de o serie de factori. Pentru noi, in anul 2012, dezvoltarea a insemnat o consolidare a pozitiei pe piata internaa dar si international, o dezvoltare in structura si, desigur, atingerea unor indicatori financiari. Obiectivele noastre au fost atinse si speram ca si anul care vine sa ne aduca o dezvoltare organica, pe masura dorintelor si prognozelor noastre.

W.S.: Ce factori au influentat aceaste evolutii ?
G.G.: Factorii care influenteaza dezvoltarea oricarei organizatii cu caracter economic, pot fi clasificati in factori interni, externi apropiati si contextuali. Pe plan contextual as spune ca instabilitatea economica influenteaza destul de puternic capacitatea de prognoza pe termen mediu si lung. Capacitatea de adaptare a fiecarei organizatii insa o poate sprijini in atingerea obiectivelor de dezvoltare.

Agentia Professional a fost infiintata in anul 1995 si ofera servicii de recrutare, selectie si plasare de personal, executive search si training. In 2011, compania a avut afaceri de circa 37,5 milioane de lei si un profit de aproximaitv 450.000 lei


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri