Managerii companiilor se asteapta pentru perioada decembrie-februarie la stagnarea activitatii din comert si servicii si la scaderi in industria prelucratoare si constructii, in raport cu cele trei luni anterioare, potrivit Institutului National de Statistica (INS).
Concluziiile au fost obtinute prin intermediul unor anchete de conjunctura, in urma estimarilor facute de manageri cu privire la tendintele activitatii economice. Anchetele indica soldul conjunctural, obtinut ca diferenta intre procentajul managerilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa, relateaza Mediafax.

Astfel, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni o scadere moderata a volumului productiei (sold conjunctural -8%). Pentru fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului se va inregistra tendinta de crestere (sold conjunctural +17%).

Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza crestere moderata (sold conjunctural +9%). In ceea ce priveste numarul de salariati se estimeaza scadere moderata, soldul conjunctural fiind de -7% pe total industrie prelucratoare.

Si in constructii va scadea volumul productiei (sold conjunctural -50%), dar si stocul de contracte si comenzi (sold conjunctural -44%). Managerii estimeaza reducerea numarului de salariati (sold conjunctural -39%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza relativa stabilitate (sold conjunctural +3%).

In sectorul de comert cu amanuntul managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni tendinta de relativa stabilitate a activitatii economice (sold conjunctural +3%). Volumul total al vanzarilor de marfuri va avea o tendinta de scadere moderata (sold conjunctural -6%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra relativa stabilitate (sold conjunctural +0%). Angajatorii prognozeaza o relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +4%) si ca preturile de vanzare cu amanuntul vor inregistra cresteri (sold conjunctural +26%).

Conform estimarilor din decembrie, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste relativa stabilitate (sold conjunctural +1%). In sectorul de servicii se estimeaza pentru urmatoarele trei luni relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural -1%). Preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de crestere moderata (sold conjunctural +11%).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri