Rompetrol a dat publicitatii rezultatele aferente primelor patru luni din 2006, compania indreptandu-se spre un nou record de profitabilitate, dupa ce anul trecut afacerile grupului au ajuns la nivelul de 2,34 miliarde de dolari
Grupul Rompetrol a realizat in primele patru luni ale anului o cifra de afaceri consolidata de 1,78 miliarde de dolari, de 2,5 ori mai mare decat in perioada similara a anului trecut. In acelasi interval, profitul operational consolidat (EBITDA) a atins 25 de milioane de dolari. Chiar daca cifra de afaceri a grupului a crescut de 2,5 ori, Rompetrol a inregistrat pierderi de 20 de milioane de dolari.

Dobanzile mari duc la o crestere a cheltuielilor financiare in acest an fata de anul trecut, astfel incat platim mai mult pentru finantarile obtinute. Trebuie sa aveti in vedere ca importam tot titeiul pe care il procesam in rafinariile noastre. Grupul Rompetrol nu are in vedere achizitii in acest an, dupa cumpararea firmei franceze de distributie Dyneff fiind necesara o perioada de cel putin un an pentru integrarea acestei importante companii, a declarat Philip Stephenson, vicepresedinte The Rompetrol Group BV (TRG).

Rafinaria o duce bine

Rompetrol Rafinare (RRC), principala companie din Romania a Grupului, a obtinut in primele patru luni ale lui 2006 o cifra de afaceri consolidata de 690 milioane de dolari, cu 68 de milioane de dolari mai mare decat in perioada ianuarie - aprilie 2005, desi conjuctura de piata a fost mai putin favorabila. Aceasta a fost cauzata de o reducere semnificativa a marjei de rafinare, ca urmare a cresterii constante a pretului titeiului si unui nivel relativ stabil al preturilor la pompa, la care se adauga un consum diminuat de carburanti pe plan intern, in lunile de iarna.

Profitul operational consolidat (EBITDA) al RRC a fost de 14 milioane de dolari, mai scazut comparativ cu anul trecut, cand piata interna a inregistrat o mai buna corelare intre valoarea produselor finale si cotatiile internationale. Dar in luna aprilie situatia s-a redresat, deja, fata de primul trimestru, EBITDA crescand de aproximativ sase ori.

In aprilie EBITDA a ajuns la 12 milioane de dolari, semn clar ca situatia de pe piata s-a imbunatatit rapid, astfel incat pentru trimestrul al doilea al acestui an suntem increzatori ca rezultatele vor fi mai bune. Estimarile realizate la inceputul anului, care prevad un profit net de 13,2 milioane de dolari pentru intreg anul 2006, sunt facute cu aplicarea, in continuare, a politicii de evaluare conservative pe care am folosit-o si anul trecut, cand previziunile au fost depasite de peste doua ori, a declarat la randul sau Dinu Patriciu, presedintele TRG.

Rompetrol Downstream estimeaza 685 milioane de dolari cifra de afaceri in 2006

Rompetrol Downstream, divizia de retail a Grupului Rompetrol, estimeaza ca va atinge in acest an o cifra de afaceri de circa 685 milioane dolari, in crestere cu 37% fata de 2005. Aceasta majorare este sustinuta, in principal, de proiectele de extindere a retelei proprii de distributie a carburantilor (de la peste 90 la circa 120 de unitati), a lantului de statii sub marca Partener Rompetrol, care va ajunge la 250 (cu 110% fata de nivelul anului trecut), respectiv de cresterea vanzarilor de carburanti.

Scumpirea carburantilor umple visteria Rompetrol

Scumpirea carburantilor a adus anul recut un profit record pentru Rompetrol, care a raportat 164 milioane de dolari profit operational in 2005, in crestere cu 62% comparativ cu 2004, si o cifra de afaceri record de 2,34 miliarde de dolari, de asemenea in cresterea 45 de procente fata de anul precedent. In urma preluarii companiei Dyneff cel mai mare distribuitor independent de produse petroliere din Franta, cifra de afaceri a Grupului Rompetrol (TRG) se va dubla, vanzarile consolidate la 2005 fiind de 4,85 miliarde USD. De asemenea, profitul operational consolidat atinge astfel 185 milioane dolari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri