Patronatul National al Viei si Vinului (PNVV) cere Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) majorarea primei de export pe anul 2005, de la 4.500 lei la 15.700 lei. Producatorii de vinuri isi motiveaza cererea prin costurile prea ridicate pentru imbuteliere, etichetare, lotizare, expediere de mostre, cheltuieli de promovare a vinzarilor, dar si prin devalorizarea dolarului fata de euro. Cei 4.500 de lei/litru pe care i-am primit anul trecut au valoarea unui dop de pluta, a declarat Ovidiu Gheorghe, directorul executiv al PNVV.

Principalele destinatii de export pentru vinul romanesc sint Germania, Republica Moldova, Statele Unite, Marea Britanie, Cehia, Israel, Danemarca, Italia, Federatia Rusa, Canada, Japonia. Cele mai bune preturi la export sint obtinute in SUA (1,86 dolari), Israel (0,87 dolari), Rusia (1,25 dolari) si Japonia (1,07 dolari). Cele mai apreciate de straini sint vinurile traditionale romanesti, in special cele rosii.
Pe piata interna, pretul mediu al vinului imbuteliat este de 2,11 dolari fara TVA, iar un roman consuma in medie 27 litri pe an.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Importul paralel, un motor care ar putea ajuta pacientii din Romania