Consiliul Concurentei a autorizat preluarea termocentralei Iernut de catre Romgaz Medias, de la Electrocentrale Bucuresti, operatiune prin care producatorul de gaze devine companie energetica integrata.
"Ca urmare a realizarii concentrarii economice, Romgaz va intra pe toate cele trei piete pe care activeaza Iernut, realizandu-se astfel o crestere a numarului de concurenti pe aceste piete. Concentrarea conduce la integrarea pe verticala a celor doua parti, avand in vedere ca Iernut produce energie electrica pe baza de gaze naturale", se arata intr-un comunicat al Consiliului Concurentei.

Termocentrala Iernut are o cota de pana la 5% din piata producerii de electricitate din tara, scrie Mediafax.

Scopul operatiunii este stingerea datoriei pe care ELCEN o are catre producatorul de gaze naturale. Romgaz va prelua si salariatii, contractele si activele termocentralei, potrivit comunicatului.

Datoria catre producatorul de gaze naturale Romgaz reprezinta pretul gazelor livrate, la care se adauga TVA, dobanzi de esalonare si penalitatile de neplata.

Centrala Iernut, care face parte din sucursala Electrocentrale Mures a ELCEN, a fost evaluata in 2010 la 230 milioane de euro.

Prin aceasta tranzactie Romgaz va deveni a doua companie din Romania, dupa OMV Petrom, care va beneficia de prevederea unei hotarari de guvern ce permite producatorilor de gaze si electricitate sa utilizeze gazele proprii pentru generarea electricitatii.

Atat Romgaz, cat si ELCEN, sunt controlate de stat, prin Ministerul Economiei. ELCEN face parte din Termoeletrica.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri