Statul extinde sfera de impozitare a agricultorilor persoane fizice in functie de numarul animalelor pe care le cresc si de suprafata de teren detinuta si folosita pentru culturi, din care obtin venituri, impunand limite mai stricte pentru veniturile neimpozabile, potrivit Codului Fiscal modificat.
Guvernul a aprobat marti ordonanta prin care este modificat Codul Fiscal, actul normativ urmand sa intre in vigoare de la 1 feburarie 2013, relateaza Mediafax.

Agricultorii care obtin venituri din cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala in stare naturala, vor plati impozit de 16% aplicat la venitul net anual, impozitarea fiind extinsa si pentru veniturile din silvicultura si piscicultura, carora li se aplica o impunere in conformitate cu regulile aplicabile veniturilor din activitati independente pentru care venitul net anual se determina in sistem real.

Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a declarat luni ca schimbarea modului de impozitare este o masura simplificata de declarare si de plata a taxelor de catre peste 670.000 de agricultori, care vor deveni contribuabili la fondul national de asigurari de sanatate si vor putea beneficia de servicii de sanatate ca contributori, adaugand ca evaziunea si frauda fiscala vor fi reduse.

La randul sau, presedintele Romalimenta, Sorin Minea, a afirmat ca din cei 670.000 de agricultori persoane fizice care primesc subventii de la stat, doar 10% sunt platitori de impozite, potrivit datelor furnizate patronatelor de Ministerul Agriculturii.

"Sunt peste 600.000 de agricultori care primeau subventii de la stat, dar nu plateau impozite. Impozitul pe persoane juridice ramane 16%, asta nu se discuta. Persoanele fizice plateau un impozit de 7,5% pe declaratiile de vanzare. Daca eu declaram ca am vandut, pe suma declarata mi se lua impozit. Pe mine nu ma obliga nimeni sa declar cat am vandut, ba ma mai si plangeam ca am adus si bani de acasa. Acum impozitul se va lua pe suprafata, pe care daca nu o poti lucra sau sa cresti animalele, o arendezi", a explicat presedintele Romalimenta.

Proiectul de ordonanta prevedea ca agricultorii care au maxim 10 ovine si caprine, pana la 3 vaci, 6 porci, 100 de pasari sau 100 familii de albine nu vor plati impozit. Totodata, erau exceptate de la impozitare veniturile din cereale, daca suprafata cultivata este de maxim 2 hectare, ca si in cazul plantelor oleaginoase, cartofilor, sfeclei de zahar, hameiului si leguminoaselor pentru boabe. Limite maxime mai erau stabilite pentru pomi - 1,5 hectare, tutun, vita de vie - un hectar si legume cultivate in camp si spatii protejate, flori si plante ornamentale - jumatate de hectar.

In actul normativ aprobat de Guvern, aceste cote sunt modificate in scadere, astfel incat numarul de vaci si bivolite crescute a fost redus de la trei la doua capete, iar cel al familiilor de albine de la 100 la 50. In ceea ce priveste suprafetele cultivate, la leguminoase pentru boabe a fost coborat plafonul de la 2 hectare la 1,5 hectare, la vita-de-vie pe rod de la 1 hectar la 0,5 hectare, la legume in spatii protejate de la 0,5 la 0,2 hectare, la flori si plante ornamentale de la 0,5 la 0,3 hectare.

Venitul anual pentru castigurile din activitati agricole va fi determinat numai pe baza normelor anuale de venit, stabilite in Codul Fiscal pentru perioada 1 februarie-31decembrie 2013.

Fata de proiectul de ordonanta, actul normativ aprobat prevede modificari la normele anuale de venit stabilite, respectiv au fost eliminate valorile acestor norme pentru diferite grile de suprafata a terenului cultivat, fiind pastrate valorile maxime ale normelor de venit, pentru toate suprafetele care depasesc plafoanele maxime pentru care agricultorii nu sunt impozitati.

Astfel, daca pentru cereale era stabilita o norma de venit anual de 449 de lei pentru suprafete de 2-50 hectare si de 395 de lei pentru cele care depasesc 50 de hectare, in ordonanta aprobata a fost trecuta norma de venit de 449 de lei pentru toate suprafetele care depasesc 2 hectare.

Normele de venit aprobate sunt de 458 lei pentru plante oleaginoase (peste 2 hectare), 3.488 lei pentru cartofi (peste 2 hectare), 697 lei pentru sfecla de zahar (peste 2 hectare), 1.483 lei pentru hamei (peste 2 hectare fiecare), 4.709 lei pentru pomi (peste 1,5 hectare), 801 lei pentru leguminoase pentru boabe (1,5 hectare fiecare), 1.060 lei - tutun (peste 1 hectar), 4.001 lei - legume in camp (peste 0,5 hectare), 1.385 lei - vita-de-vie (peste 0,5 hectare fiecare), 11.773 - flori si plante ornamentale (peste 0,3 hectare) si 8.033 lei - legume in spatii protejate (peste 0,2 hectare).

In cazul animalelor, normele de venit erau stabilite in proiect in felul urmator: pentru vaci - 698 lei pentru 3-50 capete si 512 lei peste 50 capete; ovine si caprine - 23 lei pentru 10-49 capete, 70 lei pentru 50-300 capete si 56 lei pentru peste 300 capete; porci - 56 lei pentru 6-9 capete, 181 lei pentru 10-150 capete si 140 lei pentru peste 150 capete; albine - 102 lei pentru 100-300 familii si 93 lei pentru peste 300 familii; pasari - 3 lei pentru 100-500 capete si 2 lei pentru peste 500 capete.

Potrivit modificarilor Codului Fiscal aprobate, normele de venit au fost stabililte astfel: pentru vaci si bivolite - 453 lei pentru peste 2 capete; ovine si caprine - 23 lei la 10-50 capete si 65 lei la peste 50 de capete; porci - 56 lei la 6-10 capete si 177 lei la peste 10 capete; albine - 70 lei la 50-100 familii si 98 lei la peste 100 familii; pasari de curte - 3 lei la 100-500 capete si 2 lei la peste 500 capete.

Impozitul pe venitul din activitati agricole se calculeaza de Fisc prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului anual din activitati agricole, stabilit pe baza normei anuale de venit.

Contribuabilii vor depune declaratia la administratia fiscala pana la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal pentru anul in curs, indiferent daca activitatea se desfasoara individual sau intr-o forma de asociere. In cazul in care activitatea incepe dupa data de 25 mai, declaratia se depune in termen de 15 zile inclusiv de la data la care contribuabilul incepe sa desfasoare activitatea.

Administratiile financiare stabilesc impozitul anual datorat si emit decizia de impunere, iar plata impozitului se efectueaza catre bugetul de stat in doua rate egale, pana la data de 25 septembrie, respectiv 15 decembrie, acest termen fiind modificat fata de 25 noiembrie, cum aparea in proiectul de ordonanta.


Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri