Mittal Steel Galati a investit 59 de milioane de dolari pentru modernizarea si retehnologizarea furnalului numarul 5 al combinatului, acesta fiind cel mai mare furnal operational din Romania, cu o capacitate de 5.500 de tone pe zi
Lucrarile de modernizare si retehnologizare au inceput in noiembrie 2005 si au fost realizate, in cea mai mare parte, de specialistii Mittal Steel Galati. Acestia au fost sprijiniti de experti de la institutele de proiectare Ipromet si Uzinsider.

Din cauza complexitatii lucrarilor, a fost necesara colaborarea cu peste 150 de furnizori de echipamente. Circa 75% din materialele refractare au provenit din import, lucrarile de constructii si montaj fiind realizate sub coordonarea directa a Mittal Steel Galati. Lucrarile de retehnologizarea au inclus furnalul propriu-zis, precum si sectoarele conexe. Circa 75% din echipamentele mecanice ale Furnalului 5 au fost inlocuite, iar echipamentele electrice au fost schimbate in totalitate.

Modernizarea si retehnologizarea Furnalului 5 face parte din strategia Mittal Steel de crestere a competitivitatii combinatului, a declarat KAP Singh, directorul general al Mittal Steel Galati. Echipamentele invechite au fost inlocuite cu unele de ultima generatie, care au rolul de a reduce costurile de productie si de a creste siguranta muncii, a adaugat acesta.

De asemenea, a fost implementat conceptul Paul Wurth de racire cu circuit inchis, folosindu-se elementi de racire cu cupru, in loc de vechii elementi de fonta, ceea ce reprezinta o premiera la Mittal Steel Galati si va duce la marirea duratei de viata a cuvei furnalului. Modernizarea si retehnologizarea Furnalului 5 de la Mittal Steel Galati face parte din programul de investitii aplicat de Mittal Steel inca din momentul privatizarii. in ultimii patru ani, Mittal Steel Galati a investit peste 323 de milioane de dolari in proiecte tehnologice si circa 42 de milioane de dolari in proiecte de mediu.

Mai multe articole din sectiunea Companii »