Mahindra & Mahindra nu a trimis un raspuns in scris autoritatilor de la Bucuresti, punandu-i intr-o situatie deloc confortabila pe reprezentantii AVAS.
Razvan Orasanu, presedintele Autoritatii, cel care a preluat conducerea negocierilor cu reprezentantii firmei indiene, va lua saptamana viitoare decizia finala privind vanzarea producatorului de tractoare.

In cazul in care indienii se retrag, Tractorul se restructureaza si isi restrange activitatea, iar halele dezafectate vor fi inchiriate sau vandute.
Discutiile referitoare la vanzarea actiunilor pe care statul le detine la Tractorul s-au impotmolit, au declarat, pentru SFin, surse apropiate negocierilor. Exista trei puncte in divergenta, in care solicitarile investitorilor indieni exced cadrul legal. Mingea nu mai este in terenul nostru, ei (reprezentantii Mahindra & Mahindra, n.r.) trebuie sa ne trimita un raspuns scris. Verbal si-au dat acordul, dar in scris nu avem raspunsul lor, au precizat sursele citate. Conform prevederilor legislatiei n domeniul privatizarii, termenul-limita de ncheiere a negocierilor este sfrsitul lunii mai.

Intr-un comunicat in care isi face cunoscut punctul de vedere oficial, AVAS arata ca negocierile continua, dar sunt afectate negativ de unele declaratii alarmiste ale liderilor de sindicat sau ale oamenilor politici, de acordarea ajutorului de stat n valoare de 160 milioane euro sau de reactia furnizorilor de utilitati, precum Apa Nova, care ameninta Tractorul cu executarea silita.

MYO-O insista

In acest moment, pe rolul Tribunalului Bucuresti se afla si plangerea companiei MYO-O - al doilea ofertant pentru preluarea Tractorul, respins dupa deschiderea ofertelor, pe 15 septembrie 2005. Am cerut sa se analizeze punctajul celor doua oferte, a precizat Ion Radulea, presedintele grupului MYO-O. Oferta lor a fost in euro, iar a noastra in RON. Ei au obtinut o rotunjire la oferta financiara si aici a aparut o diferentiere. Diferenta de punctaj legata de asigurarea capitalului de lucru a fost foarte mica, in favoarea lor, insa noi ne-am asumat investitii de peste doua ori mai mari decat ei. Pretul pe actiune avea o pondere de 60%, investitia in capitalul de lucru - de 10%, iar investitia in societate conta in proportie de 30%. In urma calculelor s-a constatat ca ne-au depasit cu numai 4 puncte, a aratat omul de afaceri. MYO-O ar trebui despagubita daca instanta

i-ar da dreptate, si AVAS ar incheia contractul cu alta societate.
Daca pica intelegerea cu indienii, noi ne mentinem oferta. Planul nostru de afaceri prevedea realizarea unei game largite de masini agricole si transformarea unei parti din Tractorul in parc industrial, a explicat Radulea.

Privatizarea cu indienii ar putea esua

Cel mai fierbinte punct al negocierilor cu Mahindra este acordarea neconditionata a unui ajutor de stat in valoare de circa 160 milioane euro, care ar fi acoperit datoriile societatii. Conform legislatiei, firma care primeste ajutor de stat e obligata ca, impreuna cu investitorul, sa investeasca in societate o suma egala cu valoarea ajutorului primit. Compania indiana nu-si asuma insa aceasta investitie, iar acordarea neconditionata a ajutorului de stat este descurajata de UE.

Ce se va intampla cu Tractorul daca Mahindra face pierduta scrisoarea catre AVAS? n cazul n care investitorii indieni s-ar retrage, Tractorul si va derula programul de restructurare si de restrngere a activitatii de produtie n 5 sau 6 hale. Halele dezafectate vor putea fi vndute sau nchiriate, pentru ca banii obtinuti sa fie folositi pentru plata datoriilor si desfasurarea activitatii, spun oficialii AVAS. Institutia precizeaza ca, dupa aplicarea programului de restructurare si plata datoriilor, firma ar putea fi scoasa din nou la privatizare, n cazul n care situatia sa financiara va fi mbunatatita.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri