Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a incheiat contracte de finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala pentru aproape 65.000 de investitii in mediul rural, pentru care beneficiarii primesc fonduri nerambursabile in valoare totala de 5,2 miliarde de euro.
De la lansarea PNDR in anul 2008, APDRP a gestionat 139.879 de cereri de finantare, in valoare de peste 17,6 miliarde de euro. Au fost selectate pentru a primi finantare nerambursabila 68.115 de proiecte in valoare de 5,7 miliarde de euro, ceea ce reprezinta un grad de angajare de 77% a fondurilor disponibile prin PNDR, relateaza Mediafax.

APDRP a platit beneficiarilor aproximativ 4,737 miliarde de euro, ceea ce inseamna o absorbtie efectiva de peste 54% din sumele alocate de catre Uniunea Europeana.

Pentru "Renovarea si dezvoltarea satelor", prin Masura 322 a PNDR au fost semnate contracte pentru finantarea a 789 de proiecte de investitii. Astfel, autoritatile locale au beneficiat de fonduri nerambursabile de 1,7 miliarde de euro pentru realizarea a 10.600 de kilometri de drumuri comunale, de conducte de alimentare cu apa si de conducte de canalizare.

Au fost refacute 1.379 de poduri si podete, precum si 679 de kilometri de drumuri afectate de inundatiile din 2010. Valoarea acestor lucrari este de 153,6 milioane de euro acordate in urma contractarii a 143 de proiecte.

Pentru "Imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea si adaptarea agriculturii si silviculturii" (Masura 125), APDRP a incheiat 460 de contracte cu o valoare de 508 milioane de euro. Proiectele finantate asigura irigarea unei suprafete totale de 130.000 de hectare, in timp ce suprafata de teren protejata de inundatii depaseste 40.000 de hectare. Totodata, sunt finantate proiecte de investitii pentru realizarea a 2.000 de kilometri de drumuri in interiorul exploatatiilor agricole si a 1.623 de kilometri de drumuri forestiere.

Pentru "Modernizarea exploatatiilor agricole" (Masura 121) au fost aprobate pentru finantare cu fonduri europene peste 200 de exploatatii care produc si utilizeaza energie regenerabila si au fost sprijinite 145 de exploatatii de semi-subzistenta. In total sunt incheiate peste 2.000 de contracte pentru care au fost alocate 774 de milioane de euro, fonduri europene nerambursabile.

Investitiile finantate pentru "cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere" (Masura 123 impreuna cu schemele de ajutor de stat aferente) au creat, prin cele 1.026 de proiecte aflate in implementare, 9.838 de locuri noi de munca. Au fost create astfel centre de sortare si ambalare oua, depozite frigorifice, abatoare, hale de procesare a legumelor si fructelor, sectii de prelucrare a carnii sau unitati de productie a sucurilor naturale. Tot in categoria investitiilor care beneficiaza de fonduri nerambursabile sunt centrele de vinificatie, fabricile de ulei, de produse lactate sau de procesare a mierii.

Prin Masura 312 ("Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi"), au fost finantate 2.225 de noi microintreprinderi. Au fost finantate 500 de proiecte de investitii in producerea de energie regenerabila si 42 in domeniul dezvoltarii activitatilor mestesugaresti si de artizanat. Valoarea totala a contractelor aferente este 336,4 milioane de euro.

Proiectele de investitii in turismul rural (Masura 313), in numar de aproape 1.000, beneficiaza de fonduri nerambursabile de 162 de milioane de euro. Dintre acestea, prin 510 proiecte s-au solicitat fonduri nerambursabile pentru constructia sau modernizarea de structuri turistice de cazare in spatiul rural.

Agroturismul a beneficiat de 142 de proiecte, care presupun constructia sau modernizarea pensiunilor agroturistice in care se desfasoara activitati legate de agricultura, cresterea animalelor sau de cultivarea diferitelor tipuri de plante si livezi de pomi fructiferi. Investitiile in stranduri si piscine, achizitionare de mijloace de transport traditionale pentru plimbari, trasee pentru echitatie, rafting etc. Alte proiecte finantate au presupus infiintarea in zonele rurale a centrelor de informare turistica.

"Instalarea tinerilor fermieri" (Masura 112) a fost accesata de aproape 9.500 de fermieri. Pentru sprijinirea acestora au fost semnate contracte de finantare in valoare totala de 208 milioane de euro, nerambursabili. Tinerii fermieri instalati la propria lor ferma sunt interesati in principal de cresterea animalelor si culturile vegetale. Dintre tinerii fermieri care au fost selectati pentru finantare prin aceasta masura, peste 2.000 sunt femei.

In ceea ce priveste contractele aferente Masurii 141 ("Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta") acestea au depasit 47.000, cu o valoare nerambursabila de 352,5 milioane de euro.


Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri