Rompetrol vrea sa rascumpere anul acesta actiunile detinute de statul roman la rafinaria Petromidia. Kazahii de la KazMunayGas sunt dispusi la negocierea unui pret si poarta deja discutii cu guvernul. Statul, prin Ministerul Economiei, detine aproape 45% din actiuni in contul unei datorii istorice si a devenit actionar la Rompetrol Rafinare dupa ce obligatiunile emise de Rompetrol in anul 2003 s-au convertit in actiuni.
“Se poarta negocieri la cel mai inalt nivel, Rompetrol si actionarul majoritar doreste solutionarea pe cale amiabila, cat mai urgenta, a acestui diferend. Motivele as putea spune sunt doua: este unul operational, deoarece datorita acestei neintelegeri planurile de reorganizare ;si restructurare a grupului Rompetrol sunt incetinite (este bine stiut faptul ca grupul Rompetrol are sechestru pe actiuni si pe mijloacele fixe). Pe de alta parte as putea spune ca este si o chestiune de imagine. Grupul KMG este un investitor strategic pentru Romania, este o companie cu o cifra de afaceri de 18 miliarde de dolari pe an, 65.000 de angajati, Kazakhstanul ca si resurse dovedite de petrol si gaze este pe locul 11 mondial, anul trecut au extras si comercializat 80 de milioane de tone urmand ca, pana in 2020 sa se ajunga la 140 de milioane de tone”, a declarat Titov Buzescu, consilier CEO Grupul Rompetrol, in emisiunea Income Magazine, la Antena 3.

Rompetrol Group a investit 1,3 miliarde de dolari in ultimii 10 ani pentru a-si creste capacitatea anuala de productie de la Petromidia. Investitiile grupului in Romania ar putea ajunge la 6-700 de milioane de dolari in urmatorii 7-10 ani.

Kazahii vor sa investeasca 200 de milioane de dolari in extinderea retelei de bezinarii din Romania si alte 100 de milioane pentru aducerea pe profit a rafinariei Petromidia.

In urmatorii ani, Rompetrol vrea sa deschida 150 de noi benzinarii in Romania si alte 200 in Bulgaria, Georgia si Republica Moldova.
De la momentul achizitiei, august 2007, investitiile KMG in Rompetrol au reprezentat aproximativ 4 miliarde de dolari, dintre care aproximativ 2 miliarde au fost investitii directe in economia Romaniei.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri