Peste jumatate dintre romani nu sunt de acord cu introducerea sistemului de coplata in sectorul spitalicesc, desi masura ce urmeaza a fi aplicata din luna martie se refera la introducerea unei sume fixe, ce nu va depasi pragul de 10 lei, arata studiul realizat de Exact Cercetare si Consultanta, in colaborare cu Link Resource.
Un procent de 68% dintre persoanele intervievate considera ca introducerea sistemului de coplata pentru serviciile spitalicesti nu va avea un efect semnificativ in ceea ce priveste imbunatatirea calitatii serviciilor oferite.

Mai mult, romanii dezaproba in proportie de 78% intentia Ministerului Sanatatii de a reduce numarul serviciilor medicale oferite gratuit prin intermediul asigurarii obligatorii de sanatate, una din consecintele introducerii pachetului de servicii de baza.

Chestionati in legatura cu increderea lor in institutiile apartinand domeniului medical, romanii au mentionat in proportie de 88% SMURD, la mica distanta, cu un procent de 75%, situandu-se sectorul de servicii medicale private. Ambulanta se afla pe locul 3, cu un procent de 49%, in timp ce sectorul de servicii medicale publice este apreciat de 17% dintre respondenti. La randul sau, Casa Nationala de Sanatate se bucura de increderea a 12% dintre romani, iar Ministerul Sanatatii de un procent de doar 11%.

Pe de alta parte, cele mai apreciate trei spitale publice in Bucuresti dintr-un top 10 sunt Spitalul Universitar Bucuresti, Spitalul Militar Central si Spitalul de Urgenta Floreasca. Pentru sectorul privat, topul este influentat de numarul de unitati si de tipologia de pacienti (persoane fizice vs. persoane juridice) pe care o au in portofoliu.

In contextul in care aproximativ 3% din bugetul public de sanatate este alocat spitalelor private, Ministerul Sanatatii ia in considerare incetarea finantarii spitalelor private, ca parte a unei strategii eficiente de cheltuieli in sistemul public de sanatate.

Respondentii sunt insa de parere, in proportie de 72%, ca pacientii trebuie sa aiba in egala masura acces, in functie de optiunea fiecaruia, la serviciile medicale platite de catre asiguratorul public, indiferent de forma de proprietate a prestatorului de servicii - public sau privat.

Universul cercetarii a fost reprezentat de persoane cu varste cuprinse intre 20 si 60 de ani, rezidente in mediul urban. Volumul esantionului a fost de 3.268 respondenti, care au raspuns la chestionarul Exact Cercetare si Consultanta, administrat via Internet. Culegerea datelor a fost realizata in intervalul 1-12 februarie 2013.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri