Piata neagra a tigaretelor a crescut in ianuarie 2013 pana la 15,4%, fata de 13% in noiembrie 2012, conform datelor companiei de cercetare Novel.

Aceasta este prima crestere importanta a contrabandei dupa ce, pe intreg parcursul anului 2012, piata neagra s-a mentinut la un nivel constant de circa 13%.

“Cresterea comertului ilicit apare pe fondul majorarii diferentei de pret intre produsele legale si ilicite. Cea mai importanta sursa a comertului ilicit, conform timbrului aplicat pe pachet, ramane Duty Free, care se mentine pe un trend ascendent (31,2% in ianuarie), urmata de Ucraina, care furnizeaza 25,8%. Moldova se mentine, in continuare, la 22,3%. Serbia inregistreaza in ianuarie o tendinta de crestere, ajungand la 16,4%”, a declarat Marian Marcu, director Novel Research.

Potrivit Gildei Lazar, director corporate affairs&communications JTI Romania, Moldova si Bulgaria, fenomenul este ingrijorator in conditiile in care preturile pe piata legala vor continua sa se majoreze in perioada urmatoare, data fiind decizia Guvernului de devansare cu trei luni a cresterii accizei.

Proiectul de Directiva initiata de Comisia Europeana prevede, intr-un viitor apropiat, standardizarea formei pachetelor, precum si interzicerea tigaretelor slims, a celor mentolate si a celor cu arome.

“Pachetele standard vor fi mai usor de contrafacut, iar produsele interzise de Directiva, dar legale in tarile vecine, care nu sunt membre UE, se vor regasi in piata neagra. Tigaretele slim si mentol reprezinta circa 20% din piata legala in Romania. Avand in vedere ca un punct procentual de contrabanda inseamna aproximativ 40 de milioane de euro in minus la buget, statul roman va pierde circa 800 milioane euro. Speram, insa, ca Romania se va ralia pozitiilor deja exprimate de alte tari membre UE, printre care Polonia, Italia, Cehia, Bulgaria, Spania, Estonia, care s-au declarat impotriva prevederilor proiectului, acuzand incalcarea principiilor subsidiaritatii, pierderi de locuri de munca si cresterea pietei negre”, a declarat Adrian Popa, director corporate&regulatory affairs BAT Romania.

In urma controalelor derulate in ianuarie, au fost aplicate amenzi de circa 2,9 milioane lei si au fost confiscate bunuri in valoare de peste 1,5 milioane lei.

Producatorii de tigarete au platit anul trecut la bugetul de stat peste 3 miliarde euro reprezentand accize si taxe. Suma reprezinta circa 2,7% din PIB si o contributie la veniturile bugetare de aproximativ 9%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Nikolsky, noul manager general al JTI Romania, Moldova si Bulgaria