Gasirea unui loc de munca in conditiile economice actuale, cand oferta de candidati este foarte mare, poate deveni o misiune imposibila pentru romanii fara job. In goana dupa un venit sigur, din ce in ce mai multi dintre acestia recurg la o multime de solutii gresite, iar una dintre acestea, extrem de raspandita, este minciuna in CV-uri.

Astfel, cele mai intalnite neconcordante din CV-urile romanilor sunt in mare parte legate de exagerarea responsabilitatilor si realizarilor, perioadele de angajare sau studii, nivelul studiilor, denumirea institutiei de invatamant absolvite, mentionarea studiilor ca fiind incheiate in ciuda faptului ca acestea nu sunt inca finalizate.

Romanii vor sa impresioneze inca de la CV

Fie din prea mult exces de zel, fie ca pur si simplu vor sa isi impresioneze cu orice pret intervievatorii, oamenii au tendinta sa exagereze experienta si realizarile avute intr-un anumit job.

De exemplu, trec in CV experienta financiara, desi a completat doua campuri dintr-un buget, sau experienta regionala cand aceasta de fapt a fost doar locala.

Acest gen de neconcordanta este intalnit cel mai des la manageri sau oameni de vanzari.

Perioadele de angajare sau studii sunt de multe ori eronate, fie pentru ca a trecut prea mult timp de cand au fost realizate, fie pentru a acoperi goluri din experienta.

Exista programe de invatamant superior care reprezinta parteneriate intre mai multe universitati locale, regionale, internationale. Exista persoane care au tendinta sa spuna ca au obtinut o diploma de la cea mai mare institutie partenera, si nu ca sunt absolventi ai proiectului respectiv.

Un alt aspect legat de studii este categorisirea acestora, mai ales folosind prescuratari precum BSc si MSc. Fie dintr-o intelegere gresita a conceptului, o eroare de tipar sau pur si simplu rea vointa, aceasta eroare este foarte comuna.

Piata diplomelor false este intr-o reala expansiune, iar asta constituie poate cea mai grava minciuna pe care o poate spune un candidat la angajare.

"Oricine dispune de anumite resurse poate primi o diploma de la «fabricile de diplome», binecunoscute din scandaluri nationale, nu foarte vechi, si oricine a trecut pe la cateva cursuri ale unor universitati de renume considera ca dispune si de o diploma. Noi verificam atat daca o persoana a obtinut o diploma in urma participarii la cursurile universitatilor mentionate in CV, dar se intereseaza si asupra renumelui institutiei si a acreditarilor pe care aceasta le detine", a declarat pentru wall-street.ro Irina Arsene, CEO Mindit, companie specializata in verificarea trecutului profesional al angajatilor si candidatilor.

Mai mult, motivul pentru incetarea unui contract de munca este de cele mai multe ori omis sau prezentat eronat, mai ales in cazul unor concedieri, fie ca au fost disponibilizari de masa sau disciplinare.

Arsene a adaugat ca in contextul instabilitatii economice prin care trece Romania de mai bine de trei ani, numarul exagerarilor, omisiunilor si falsurilor din CV-urile potentialilor angajati au crescut.

In acest context, verificarea trecutului profesional al acestora contribuie la reducerea riscurilor asociate cu fraudele de angajare (omiterea unor informatii importante – concedieri pe motive legate de comportament, etica, furt, etc.), exagerari in ceea ce priveste calificarile obtinute, nivelul de expertiza sau experienta, potrivit specialistilor companiei.

Statistici ingrijoratoare

CIFAS, organizatia pentru protectia anti-frauda din Marea Britanie a raportat pentru prima jumatate a anului 2012 o crestere de 160% a numarului de aplicanti la diferite posturi ale caror CV-uri contineau falsuri legate de educatie sau experienta, comparat cu prima jumatate a anului 2011.

Printre efectele colaterale ale lipsei de onestitate a angajatilor se numara afectarea imaginii publice a companiei, un numar mai mare de oameni care pleaca din firma, influenta negativa asupra moralului angajatilor existenti sau reducerea productiei. Aceste efecte sunt resimtite de toate companiile, dar pot fi cu atat mai nocive pentru companiile mici, in curs de dezvoltare.

“Pericolele la care se expun organizatiile prin intermediul aplicatiilor frauduloase nu se rezuma la discrepante minore sau usoare exagerari in ceea ce priveste experienta sau aptitudinile. Sunt cazuri in care falsurile nedescoperite duc la consecinte dramatice, cum ar fi angajarea unui individ care a fost anterior concediat pentru furt intr-o pozitie cu acces la fondurile clientilor", a mai spus Arsene.

Cum este verificat trecutul profesional al candidatului

Un raport complet de verificare a trecutului unui candidat contine date relevante cu privire la: pozitiile ocupate in experienta profesionala, remuneratie, nivelul de responsabilitate al pozitiilor ocupate, motivele intreruperii contractului de munca etc.; confirmarea calificarilor educationale mentionate in aplicatia pentru noua slujba direct de la sursa; coerenta si claritatea CV-ului; prezenta (social) media; verificarea afilierii la diferite asociatii profesionale si filiatii ale altor companii; cunostinte dobandite in urma traning-urilor; recomandari; istoric de la biroul de credite; cazier.

Verificarea trecutului candidatilor sau angajatilor se realizeaza cu acceptul scris al acestora si acorda prioritate protejarii de orice forme de abuzuri sau efecte colaterale asupra vietii profesionale sau personale. Verificarea statusului profesional actual se face doar in conditiile in care nu exista niciun risc pentru candidat de a incheia prematur contractul cu actualul angajator.

Procedura verificarii trecutului unui angajat sau potential angajat are in vedere nu doar obtinerea unor date oficiale (data angajarii, responsabilitati etc.), dar si informale (aspecte legate de etica muncii, confidentialitate, probleme de temperament sau relatii profesionale).

In acest fel, angajatorii vor putea avea un tablou complet al reputatiei profesionale a candidatilor, reputatie care, dupa angajare, va fi transferata asupra companiei.




Sursa foto: Freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri