Producatorii din agricultura si industria alimentara nu anticipeaza majorari de preturi de peste 5% la carne, in perioada urmatoare, dar au anuntat ca produsele de panificatie se vor scumpi intrucat cerealele din recolta veche sunt in continuare foarte scumpe.

"Majorarile de preturi la carne nu sunt proprii acestui sezon. Nu cred ca vom asista la majorari substantiale de preturi la carne. Cand spun substantiale, ma refer la 5%, 5% pentru mine este o crestere substantiala de pret. Intuim cresteri de pret in piata produselor de panificatie pentru simplul motiv ca cerealele din recola veche sunt in continuare foarte scumpe, iar cele noi nu aparut inca", a declarat Alexandru Jurconi, presedintele Federatiei Nationale Pro Agro, prezent la un forum pe teme agricole, citat de Mediafax.

El a aratat ca toate celelalte input-uri pentru industria carnii sunt in urcare, pe fondul majorarii preturilor cerealelor.

Jurconi a mentionat ca atunci cand preturile cresc cu un anumit procent, cererea scade proportional.

"Revenirea la un plafon de consum anterior este dificila si costa mai mult decat sa cresti pretul respectiv. De aceea procesatorii nu cresc returile", a spus presedintele Pro Agro.

El cere autoritatilor, printre altele, TVA redusa la produsele agroalimentare de baza si controale eficiente ale Autoritatii Sanitar-Veterinare.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si