Companiile britanice Velcourt Group si Mintridge International intentioneaza sa investeasca, prin intermediul unei companii mixte infiintate la Bucuresti, in mai multe proiecte cu valori de 14-20 milioane de euro vizand teren agricol in Romania, informeaza Mediafax.

Mai multi factori fac Romania atractiva pentru investitii, intre care perspectivele de crestere a valorii activelor si calitatea terenului agricol, a declarat, directorul general al Velcourt Group, James Townshend, potrivit Bloomberg.

Preturile terenurilor agricole din Romania sunt printre cele mai scazute din Europa, chiar si dupa cresteri anuale de 20% incepand din 2007, se arata intr-un comunicat transmis de compania britanica.

Investitiile vor fi administrate prin intermediul companiei Velcourt SRL, din Bucuresti.

Velcourt este cea mai mare companie britanica de management de teren agricol, administrand circa 50.400 de hectare pentru 81 de clienti in Marea Britanie. Mintridge International este o companie specializata in achizitia de teren agricol, vizand in special Polonia si Romania.

Investitiile din Romania vor aduce randamente de peste 10%, atat din operatiunile de exploatare agricola cat si prin cresterea preturilor terenurilor, a afirmat Townshend, potrivit cotidianului britanic The Telegraph.

"Vom obtine randamente in doua feluri: vom creste productivitatea si vom reduce costurile si exista potential pentru operatiuni foarte profitabile in agricultura, ca urmare a calitatii foarte bune a solului", a spus el.

Compania vrea sa creasca valoarea terenului prin comasarea proprietatilor mici in terenuri mai mari, cu facilitati adecvate de irigare si depozitare.

Intr-o perioada de 6-7 ani, valoarea terenului agricol din Romania va creste de la circa 2.700 de euro pe hectar in prezent la media de 6.500-7.000 de euro din Polonia, estimeaza Velcourt.

"In Anglia de Est pretul este de 30.000 de euro pe hectar", a declarat Townshend.

Velcourt SRL a pregatit o investitie initiala de 14 milioane de euro, la care vizeaza un randament de 18,7%.

Compania vrea sa cumpere 4.450 de hectare, la preturi de cel mult 2.700 euro pe hectar, dupa care sa aduca imbunatatiri prin operatiuni de irigare si depozitare. Pana la vanzare peste circa opt ani, Velcourt se asteapta ca pretul sa fie de 9.500 euro pe hectar. Modelul de afaceri ia in calcul seceta in al doilea si al cincilea an de la realizarea investitiei.

Compania a identificat deja teren in Romania, iar investitorii vor fi probabil "birouri de familie sau capital privat", a afirmat seful Velcourt.

Desi este si cel mai mare operator de ferme de vaci cu lapte din Marea Britanie, Velcourt se va concentra in Romania pe teren arabil pentru exploatari agricole, in special porumb, grau, floarea soarelui si rapita.

Compania britanica a fost fondata in 1967, iar in ultimul an pentru care a raportat rezultate financiare, 2011, a avut un profit de 4,56 milioane de lire sterline, la vanzari de 35,3 milioane de lire sterline.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Cum vrea ministrul Muncii sa aduca acasa muncitori romani?