Piata motoutilajelor agricole a suferit in ultimii ani din cauza unui val de produse contrafacute venit in special de pe pietele asiatice, China fiind principala sursa a transporturilor catre Europa.
Inca din anul 2007, o data cu aderarea Romaniei in Uniunea Europeana, comertul cu produse agricole a cunoscut o evolutie spectaculoasa. Unul din domeniile care pe de-o parte a avut de castigat, dar pe alta de pierdut, a fost si cel al motoutilajelor agricole, o piata dominanta in tara noastra de catre nume ca Stihl (Germania), Husqvarna (Suedia) sau Ruris Craiova (Romania).

Ioan Mezei (foto), directorul general Stihl Romania, unul dintre cei mai importanti jucatori de profil trage un semnal de alarma asupra intregii piete , remarcand o tendinta de crestere a numarului de unitati contrafacute disponibile spre comercializare.

“In 2012 au fost depistate si confiscate inainte de a ajunge la vanzare doar cateva sute de motounelte si consumabile contrafacute, toate intrate ilegal in tara. Prejudiciul in cazul acestui tip de produse se rasfrange atat asupra statului roman, a producatorului a carui marca este contrafacuta, dar si asupra cumparatorului care isi achizitioneaza un produs foarte slab calitativ, care ii poate pune viata in pericol”, a declarat Mezei in cadrul unei intalniri cu reprezentanti ai presei.

Potrivit reprezentantului Stihl, gama de produse contrafacute care au acaparat piata a fost reprezentata de motoferastraie, un segment “pilon” pentru cei mai importanti producatori din piata, numai in business-ul Stihl, vanzarea de motoferastraie avand o pondere de 30%.

Produsele contrafacute aduc pierderi de 6 mil. euro

Piata de motoferastraie din 2012 s-a ridicat anul trecut la un volum de circa 100.000 de unitati, aproximativ 20% din aceasta fiind reprezentata de produse contrafacute.

“Din datele pe care le avem, la nivelul anului trecut s-au vandut in jur de 20.000 de unitati contrafacute, fiecare produs avand un pret mediu de circa 300 de lei. Clientii trebuie sa fie extrem de atenti la aceste oferte de pret, sa nu se lase inselati de pretul mic si sa constientizeze ca la mijloc nu este altceva decat incurajarea unei piete negre a acestor produse”, a subliniat Ioan Mezei.

Reprezentantul Stihl a mai precizat ca acesti “pirati” care reproduc uneori aproape la perfectie produsele originale , cunosc extrem de bine piata si stiu exact ce modele se vand cel mai bine.
Valoarea totala a pietei de motoferastraie s-a ridicat anul trecut la 40 de milioane de euro, o treime din totalul pietei de motoutilaje agricole din Romania.

Cum iti poti da seama daca un produs este sau nu original


Pretul este principala caracteristica la care un client trebuie sa fie atent cand isi achizitioneaza un astfel de motoutilaj agricol.

“Diferenta de pret intre un produs autentic si unul copiat este de peste doua ori mai mare. Daca pretul mediu al unui produs contrafacut este de circa 300 de lei, in cazul Stihl, pretul fara oferta al celui mai ieftin motoferastrau porneste de la 800 de lei”, sustine Mezei.

Reprezentantul companiei ii indeamna pe clienti sa fie atenti de unde achizitioneaza un astfel de produs, facand apel la cumpararea acestora din spatii special amenajate (distribuitori, showroom, D-I-Y), echipamentele fiind insotite de bon sau factura fiscala, dar si de garantie.

Mai mult, Ioan Mezei sugereaza potentialilor cumparatori sa se fereasca sa cumpere astfel de produse din targuri, unde astfel de produse sunt vandute drept noi si autentice.

“Pentru a va da seama de diferente trebuie verificata constructia echipamentului, forma sa, calitatea culorilor folosite si calitatea materialelor utilizate. In cazul in care unul dintre acesti parametri nu sunt intruniti trebuie sa stiti ca aveti de-a face cu un produs contrafacut”, a declarat directorul general Stihl Romania.

Riscuri la care un client se poate expune


Riscurile la care un client se poate expune utilizand un produs contrafacut pot varia. In opinia reprezentantului Stihl, astfel de produse pot fi adevarate arme albe care pot fi cu adevarat un pericol pentru client.

“Din cazuistica, un astfel de produs se defecteaza la prima sau a doua folosire, iar clientul pagubit ajunge cu el in service pentru reparatii sau pentru garantie. Odata puse in functiune, aceste echipamente se pot transforma in adevarate arme albe, care pun in pericol viata celor care le folosesc”, precizeaza Ioan Mezei.

Mai mult, pierderea materiala suferita prin utilizarea de produse contrafacute este una uriasa. Daca in cazul unui produs de calitate durata lui de viata in conditii de utilizare obisnuita poate fi si de 10 ani, in cazul unor produse contrafacute se poate defecta si dupa numai o folosire, ca sa nu mai vorbim de posibilitatea ca acesta sa nu functioneze din momentul in care il pornim prima data, dupa ce in prealabil a fost testat in fata comerciantului ambulant.

Fenomenul motoutilajelor agricole contrafacute a prins contur si in tarile dezvoltate din Vest, dar autoritatile de acolo au reusit sa opreasca numarul mare de produse neconforme care invadau piata.

“In Germania, spre exemplu, astfel de produse au fost distruse sau trimise spre reciclare”, a completat Mezei.

Intrebat pe unde intra astfel de produse in tara noastra, managerul Stihl Romania a precizat ca detine informatii prinvind mai multe transporturi venite din Italia, prin containere venite din Bulgaria sau pe apa, direct din China.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri