Grupul italian de utilitati Enel a inregistrat anul trecut venituri in Romania in valoare totala de 1,032 miliarde euro, in crestere cu peste 6%, comparativ cu aceeasi perioada din 2011, in timp ce profitul inainte de taxe si impozite (EBITDA) s-a situat la 231 milioane de euro.
Profitul EBITDA al companiei a fost de 231 milioane de euro in 2012, in crestere cu 13%, comparativ cu anul precendent, cand a realizat 205 milioane de euro.

Grupul Enel este prezent in Romania din 2005 si activeaza in sectorul distributiei si furnizarii de electricitate, precum si in cel al productiei de energie electrica din surse regenerabile (parcuri eoliene). In Romania, Enel are aproximativ 4.000 de angajati si ofera servicii pentru 2,6 milioane de clienti din Muntenia Sud (inclusiv Bucuresti), Banat si Dobrogea.

"Cresterea veniturilor a fost realizata atat din cresterea volumelor cu 2-3%, cat si in urma cresterii facturilor la consumatorul final cu pana la 7% pe Kwh anul trecut. Insa, principalul factor in cresterea sau scaderea preturilor la energia electrica este reprezentata de evolutia inregistrata pe pietele europene de energie. Previziunile noastre in ceea ce priveste acest lucru arata pentru perioada urmatoare cel mai probabil o stagnare", a declarat Luca D'Agnese (foto), CEO Enel Romania.

El a adaugat ca Enel a realizat numeroase lucrari de de dezvoltare si modernizare a infrastructurii de electricitate anul trecut si ca acestea vor continua, Enel dorind sa investeasca in urmatorii cinci ani aproximativ 540 de milioane de euro. Aceste planuri, sunt legate de asteptarile noastre in ceea ce priveste liberalizarea pietei prin noua lege a energiei. "In 2017 ne asteptam ca rimtul de liberalizare sa ajunga si la nivel rezidential, ceea ce s-ar traduce prin peste un milion de noi consumatori".

"Planul nostru de investitii pentru Romania va continua sa fie substantial, ajungand la jumatate de miliard de euro (542 milioane de euro) ce va fi investit in reteaua de distributie, serviciile acordate consumatorilor finali si alinierea operatiunilor din Romania la standardele de mediu ale Enel in perioada 2013 - 2017", a declarat seful Enel Romania.

Intrebat de jurnalisti cu privire la datoriile CFR catre Enel, Luca D'Agnese a declarat ca operatorul de servicii feroviare are datorii de 20 de milioane de euro, deoarece nu a mai platit nici o factura la furnizorul de electricitate de peste un an de zile, desi, in prealabil, printr-un acord cu guvernul penalizarile inregistrate de CFR la plata facturilor au fost sterse. "Consmul anual al CFR ajunge la 25 de milioane de euro, dar din perioada martie-aprilie de anul trecut, nu s-a mai platit nimic".

Reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, in impas



Reprezentantul Enel a declarat de ucrand ca Guvernul trebuie sa ia in acest an o decizie privind continuarea proiectului de constructie a reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, grupul italian urmand sa hotarasca ulterior daca ramane implicat in proiect sau nu.

"Nu parasim proiectul (de la Cernavoda - n.r.). Proiectul este cu semnul intrebarii. (...) Le-am spus oamenilor nostri ca, in conditiile in care cel mai mare actionar vrea sa vanda jumatate din proiect, jumatate de participatie, si nu a gasit deocamdata cumparator, nu este clar daca proiectul va continua. Daca nu continua, vom pleca", a declarat Luca D'Agnese.

El a adaugat ca Guvernul va trebui sa decida in acest an daca pastreaza proiectul sau nu, grupul italian de utilitati urmand sa decida ulterior daca ramane implicat. Reprezentantul Enel afirma ca in prezent exista un risc semnificativ ca proiectul sa nu gaseasca investitori.

"Noi am fost hotariti sa ramanem, in acest timp Guvernul nu a gasit inlocuitori pentru investitorii care au plecat. Costul proiectului a crescut si noi acest aspect in considerare. (...) Nu luam nicio decizie pana nu ne convingem ca proiectul exista", a spus D'Agnese.

Proiectul, evaluat la 4 miliarde de euro, a fost initiat in 2007, iar lucrarile erau planificate sa inceapa in 2010. Din compania de proiect au facut parte initial Enel (Italia), ArcelorMittal Romania, Nuclearelectrica, CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) si GDF Suez (grup franco-belgian).

Nemultumite de evolutia discutiilor, CEZ, RWE, Iberdrola si GDF Suez au renuntat la sfarsitul anului 2010 la investitie, astfel ca statul a ajuns sa detina 84,85% din compania de proiect. Ceilalti actionari sunt grupul italian de utilitati Enel, care detine 9,15% din titluri, si ArcelorMittal Romania, care are o participatie de 6,2%.

Dupa retragerea din proiect a celor patru companii proiectul a stagnat, intrucat Guvernul nu a reusit sa atraga alti parteneri in proiect. Intrebat de ce grupul nu abandoneaza proiectele mari pentru a se concentra pe cele de dimensiuni mai reduse, seful Enel a spus ca in prezent sunt luate in considerare si aceste oportunitati. Grupul italian mai este implicat in constructia a doua termocentrale, la Braila si Galati.

Investiti de 250 milioane de euro in eoliene


Enel Green Power a investit anul trecut in Romania 251 milioane de euro, pentru constructia de parcuri eoliene, dupa ce in 2011 suma alocata a fost de 330 milioane euro, potrivit datelor anuntate marti de divizia de energie regenerabila a grupului italian Enel.

La finele anului trecut Enel Green Power a anuntat conectarea la retea a trei noi parcuri eoliene situate in Dobrogea, cu o capacitate instalata totala de 206 MW, care au presupus investitii totale de circa 340 milioane de euro.

Dupa inaugurarea acestor unitati, compania opereaza in Romania centrale eoliene cu o putere de aproximativ 500 MW.

Anul trecut, Enel Green Power a avut venituri totale de 2,68 miliarde euro, in urcare cu 14,6% fata de 2011, si un profit net de 431 milioane euro, in urcare cu 4,6%.

Enel Green Power are o capacitate instalata de 8.000 MW, in special in parcuri eoliene (4.315 MW). Compania produce de asemenea energie in hidrocentrale (2.635 MW), unitati geotermale, panouri solare, centrale pe biomasa sau de cogenerare.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri