Statul poate adresa grupului Mechel o cerere de rambursare de TVA si va inaspri sanctiunile aplicate investitorilor privati care nu isi respecta anumite obligatii, precum plata salariilor compensatorii, dar fara a deveni mult prea "protectionist" si a descuraja investitorii, a spus premierul Victor Ponta, citat de Mediafax.
"Am verificat si toate obligatiile la privatizare au fost indeplinite. Ceea ce poate sa faca statul roman, si face, este o cerere de rambursare de TVA. Daca se incadreaza in limitele legii, sigur, rambursarea se face, dar noi trebie sa ne ingrijim, sa vedem care e solutia - am discutat si cu cei de la ANAF - ca banii sa nu ajunga intr-un fond din Rusia sau din Cipru, ci sa se plateasca salariile compensatorii", a spus Ponta la Antena 3.

El a amintit ca Guvernul incearca sa modifice si legislatia astfel incat sa fie introduse sanctiuni mult mai dure pentru patronii care nu isi respecta anumite obligatii, precum plata salariilor compensatorii, dar fara ca statul sa devina mult prea "protectionist" si sa descurajeze investitorii.

Grupul rus Mechel a vandut recent, pentru pretul simbolic de 230 de lei (52 euro), combinatele metalurgice pe care le detinea in Romania, puternic indatorate, catre firma Invest Nikarom din Bucuresti, controlata de doua persoane cu cetatenie rusa.

Tranzactia a vizat compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL si combinatele Ductil Steel Buzau, Ductil Steel Otelu Rosu, Mechel Campia Turzii, Mechel Targoviste si Laminorul Braila.

Incepand din iunie 2012, la Mechel Campia Turzii au fost disponibilizate colectiv, in mai multe etape, aproximativ 1.700 de persoane, astfel ca au mai ramas in jur de 300 de angajati la sectia de Tragatorie.

Conducerea Mechel Campia Turzii a propus plata esalonata pe trei luni a salariilor compensatorii si ca fostii angajati sa taie utilaje casate pentru a le vinde la fier vechi pentru banii aferenti acelor plati, dar angajatii disponibilizati au fost nemultumiti de aceasta solutie.

In ultima luna, sute de angajati de la Mechel Campia Turzii au protestat fata de neplata salariilor compensatorii. Miercuri, fostii angajati ai Mechel Campia Turzii au primit circa un sfert din salariile compensatorii, ceea ce inseamna cate 900 de lei, dar au anuntat ca vor continua protestele pana la incasarea intregii sume.

Liderul sindicatului Mechel Campia Turzii a declarat anterior ca va sesiza DIICOT si DNA, pentru a verifica unde sunt banii combinatului, si a cerut ministrului Economiei, Varujan Vosganian, sa se verifice si rambursarile de TVA pentru Mechel
Campia Turzii si sa nu se aprobe astfel de rambursari inainte de a se asigura ca banii merg intai pentru plata salariilor compensatorii.

Ministrul Economiei a declarat la randul sau ca analizeaza introducerea unui sistem informatic care sa asigure interoperabilitatea dintre institutiile publice, dar si cu structuri private, precum notariatele, ca solutie pentru reducerea birocratiei, aratand ca, daca ar fi introdus un astfel de sistem "Mechel n-ar spune ca evalueaza de doi ani TVA-ul platit".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri