Dupa ce israelienii de la Tnuva au pierdut pariul pe care l-au pus pe piata lactatelor din Romania, turcii de la Sütas au cumparat fabrica din Popesti-Leordeni si intentioneaza sa inceapa productia cel tarziu in primavara anului viitor.
Sütas, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata lactatelor din Turcia, a achizitionat fosta fabrica a Tnuva si intentioneaza sa angajeze anul acesta 300 de persoane, echipa urmand sa se extinda pana la 500 de oameni odata cu finalizarea investitiilor.

Aceasta este cea de-a doua investitie realizata de producatorul turc in afara tarii de origine, dupa ce anul trecut a achizitionat procesatorul de lapte Swedmilk din Macedonia, aflat in faliment.

Potrivit reprezentantilor Five - Advisory Group, companie care a asistat Sütas in tranzactie, pe lista scurta a tarilor avute in vedere pentru aceasta investitie a fost si Bulgaria. Analiza cu privire la intrarea pe piata din Romania a durat cel putin 6-9 luni, conform datelor Five – Advisory Group.

Fabrica din Popesti-Leordeni va avea in prima faza o capacitate de productie de 500 de tone pe zi.

Compania vrea sa realizeze in Romania un model de business integrat pornind de la investitii in ferme de vaci, fabrici de nutreturi pana la producerea de energie verede din dejectii animaliere.

“In primul rand aceasta investitie este <<de bine>>. Creaza noi locuri de munca pentru industia lactatelor si industriile tangentiale. Creste cererea de lapte materie prima, deci fermierii au un procesator in plus unde sa-si valorifice productia. Creste diversitatea si competintia la raft, deci este bine pentru consumatori. Este un semnal bun pentru investitorii straini care sunt in <<asteptare>>”, spune Dorin Cojocaru, directorul executiv al patronatului procesatorilor de lactate APRIL.

Producatorul de lactate Tnuva Romania, parte a grupului israelian Tnuva, a cerut in instanta, la inceputul anului trecut, declansarea procedurii de insolventa. Tnuva Romania a intrat pe piata romaneasca in anul 2005 cu o investitie de peste 50 mil. euro intr-o unitate de productie in Popesti-Leordeni si o ferma in Adunatii Copaceni.

La mijlocul anului trecut, fabrica Tnuva a fost scoasa la licitatie pentru 16,4 mil.euro, nici jumatate din investitie.

Sütas intra pe o piata a lactatelor estimata la circa 1 mld. euro, impartita de jucatori precum Danone, Friesland Campina, Albalact si Lactag.

Potrivit lui Dorin Cojocaru, anul acesta a debutat cu vanzari sub valoarea lui 2012, evolutie agravata de scandalul laptelui cu aflatoxina care a generat in luna martie un declin de pana la 45%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri