Peste 500 de oameni de afaceri romani, care deruleaza impreuna afaceri de circa 3 mld. euro , au participat la lansarea Forumului Investitorilor Autohtoni, actiune inititata de Ioan Niculae, proprietarul InterAgro. Scopul acestei asociatii este promovarea capitalului romanesc, pe o piata in care multinationalele fac deseori regulile jocului.
“Ideea acestei asociatii a aparut pe fondul unei crize economice fara precedent in Romania si in special pentru antreprenroii romani. Tot ce s-a facut in ultimii ani a fost impotriva capitalului romanesc si a industriei locale care reusise sa scape de primul val de distrugeri din anii ’90. Nu a mai ramas aproape nimic. Ne mai ramane sa importam grau din Germania si importam de toate”, a spus in deschiderea evenimentului proprietarul InterAgro.

Acesta a adaugat ca niciunul dintre oamenii de afaceri cu care a discutat in ultima perioada nu este multumit de evolutia afacerilor.

“Masurile luate in ultimii doi ani sunt pentru inchiderea industriei romanesti. Vrem sa fim tratati egal la noi in tara. Nu avem posibilitatea de a concura in conditii egale cu investitorii straini”, a declarat Ioan Niculae.

La randul sau, Anca Vlad, proprietara companiei de distributie farmaceutica Fildas Trading, a subliniat nevoia unei schimbari pe fondul unui mediu de afaceri ostil, in care antreprenorii romani “pierd teren” in fata competitorilor europeni. “Rezistam de 20 de ani, insa simtim discriminarea si lipsa de sprijin din partea autoritatilor”, a spus Vlad.

Prezenta la intalnire, Luchi Georgescu, proprietara Vincon Vrancea si Meda Prod, considera ca evolutia Romaniei este determinata in primul rand de evolutia afacerilor conduse de antreprenorii romani.

“Noi la noi in tara nu ne impunem. Nu am nimic cu antreprenoriatul strain, nu indemn la revolutie, ci la o legislatie coerenta, la egalitate si la cat mai putine interese. Avem propria noastra criza, criza economica a fost generata de politic insa politicul tot noi l-am ales. Sanse de supravietuire avem tot mai putine daca nu ne vom face auziti”, a declarat Luchi Georgescu.

De asemenea, Radu Enache, proprietarul lantului hotelier Continental, a subliniat ca cei peste 20 de ani de “lipsa de viziune si strategie ne-au costat peste 40% din PIB”.

La fel de vehement a fost si Vasile Turcu, fostul actionar al clubului Dinamo si proprietarul Romconstruct.

“Nu ne putem face bugete la inceput de an, politicienii ne cunosc doar inainte de campanile, fac o poza cu noi si gata, ne-au uitat. Politicienii sunt inconstienti, situatia este din ce in ce mai grava. Dupa primul trimestru abia de tragem sufletul, bancile crediteaza doar investitorii straini. Noua ne ramane CEC-ul in rest bancile cu greu mai acorda un credit. Noi facem economia, nu politicienii. Insa regulile se schimba in timpul jocului”, a spus Turcu.

Prezent in sala, Marian Alecu, cel care a condus timp de 16 ani afacerile McDonald’s in Romania si care detine in prezent afaceri in mai multe domenii, a afirmat ca in Romania politicul determina intr-o mai mare masura economicul comparativ cu alte tari.

“Suntem condusi de oameni care nu au produs in viata lor o capita de fan. Investitorii straini sunt sustinuti de stat insa migreaza imediat la 10 km departare de Romania daca apare sansa de a oferi salarii mai mici angajatilor. Stiu multinationale cu cifre de afaceri de 1,5 mld. euro care dau Romaniei un profit de cateva sute de mii de euro, restul se duce in tara mama”, a spus Alecu, ce administreaza in prezent afaceri de 25 mil. euro si are 1.000 de angajati.

Printre oamenii de afaceri care au participat la eveniment s-au mai numarat Stefan Vuza (Serviciile Comerciale Romane), Camelia Sucu (Class Living), George Copos (Ana Holding), Radu Timis (CrisTim), Mihai Sofian (Remat Holding).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri