Gradul crescut de poluare si preturile mari ale carburantilor fosili aduc in prim-plan biodieselul si rapita din care se produce. Europenii investesc deja in acest domeniu.
Noi suntem abia la inceput

Premise: doua milioane de hectare de teren arabil necultivate anual, un numar mic de fermieri care detin peste 50 hectare plus o supraproductie de cereale. Concluzia: rapita devine atractiva. Motivul: este cea mai buna materie prima pentru obtinerea biodieselului.

Din datele Ministerului Agriculturii rezulta ca in viitor vor fi disponibile circa 2,05 milioane de hectare pentru culturi ce vor folosi la fabricarea biocarburantilor. in 2005, rapita a fost cultivata pe o suprafata de 120.000 de hectare, fata de 48.000 hectare in 2004 sau doar 17.000 in 2003, care a fost anul cu cea mai slaba productie de rapita din 1997 incoace. Scopul producerii rapitei era, pana acum, obtinerea uleiului si - de cele mai multe ori - exportul. Se producea un soi hibrid destul de pretentios. Anuntarea intentiei de constructie a cel putin opt fabrici de biodiesel (ce are ca materie prima rapita) in Romania a schimbat deja datele problemei. in aceasta industrie merge orice tip de rapita. Fostul arbitru Adrian Porumboiu, nemtii de la MAN in colaborare cu alte doua firme, Dafora si Retter Management, grupul portughez Martifer si Rompetrol au anuntat ca-si vor construi fabrici de biodiesel. Costinel Radu, consilier la Agentia Romana pentru Investitii Straine, sustine ca mai sunt si alte firme interesate de aceasta afacere.

De ce rapita?

Biocarburantii sunt combustibili fabricati din materiale regenerabile. Bioetanolul este unul dintre ei. El se obtine din porumb, sorg, sfecla de zahar si este foarte folosit in SUA sau Germania. Cel mai relevant este insa biodieselul. Acesta poate fi obtinut fie din floarea-soarelui, fie din rapita. Europenii ne recomanda calduros (a se citi ne cam obliga...) sa folosim numai rapita. Biodieselul este mai ieftin decat dieselul normal, deoarece i-ar putea lipsi accizele. Din acest motiv, costurile de transport ar fi mai mici. Deci, iata o solutie mai ieftina!

Unii vin cu fabrica...

O parte din anuntatele fabrici de biodiesel s-au pus deja pe picioare. Grupul portughez Martifer a adus echipamentele, iar acum se lucreaza la instalatii. Firma lui Porumboiu, Racova Agro Pan, a intrat in faza de proiectare, purtand negocieri cu furnizorii de utilaje. Rompetrol Rafinare va pune in functiune la Midia o prima instalatie de obtinere a biodieselului din uleiuri vegetale cel mai probabil la sfarsitul acestui an.

S-a stabilit deja executantul proiectului si au fost demarate lucrarile. Au fost alocate 12 milioane de dolari pentru aceasta prima faza de dezvoltare. La Sibiu, Rette Guido, managerul proiectului, spune ca a gasit deja si funizori de rapita boabe, pentru a acoperi necesarul de materie prima. Cand vor fi gata, toate aceste fabrici vor cauta cu disperare rapita. in fapt, ei cauta inca de pe acum. Poate va ganditi bine inainte de a investi banii in alta parte...

... si altii cu pamantul

Martifer, un grup portughez, se afla intr-o plina campanie de achizitie de terenuri. "Noi cumparam acum foate mult pamant. Ne grabim acum, pentru ca au aparut deja concurentii. Preturile terenurilor au crescut mult dupa ce am anuntat intentia de a construi fabrica. Atunci era 15 milioane hectarul. Acum a sarit cu mult", afirma Diana Gheorghe, responsabila PR pentru Agromart, firma insarcinata cu achizitia de terenuri pentru portughezi. Cei de la Rompetrol, desi anuntasera in 2005 ca doresc procurarea rapitei din Ucraina, s-au orientat catre producatorii din tara, o data cu aparitia unei initiative a Guvernului pe aceasta tema in februarie. "Se asteapta efectul initiativei Guvernului de a-i despagubi pe cei care renunta la dreptul de folosinta in vederea constituirii unor suprafete rezonabile. Rompetrol se arata interesat sa cumpere din tara uleiul de rapita pe baza unui contract pe termen lung si poate sustine productia de rapita sub foarte multe variante reciproc avantajoase", ne-a declarat Dumitru Manoiu, vicepresedinte Dezvoltare si Cercetare al grupului Rompetrol.

Sursa: http://www.baniinostri.ro/dinrevista/cover_story.php?ContentID=118

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri