Cu ani in urma, circula in tara noastra un mit, potrivit caruia strainii vin in Romånia pentru a-si rezolva toate problemele legate de „suferintele" dentare. Un mic sentiment de mindrie nationala functiona la auzul acestei stiri. Cauza venirii strainilor era simpla: preturile mult mai mici ale serviciilor stomatologice din Romånia comparativ cu cele ale statelor vest-europene. Situatia nu s-a schimbat nici astazi, putindu-se vorbi despre un „turism stomatologic”, practicat atit de romånii cu dubla cetatenie stabiliti in Occident, dar si de strainii autentici. In plus, multi dintre cei cu cetatenie dubla isi platesc asigurarile sociale in Romånia si beneficiaza astfel de mari reduceri de preturi sau chiar de gratuitati totale.

PRETURI DE ZECE ORI MAI MARI?

Unii doctori dentisti afirma ca in statele vesteuropene preturile serviciilor stomatologice sint de zece ori mai mari sau chiar mai mult comparativ cu tara noastra. „Un dinte costa, la ei, cit zece la noi, iar lucrarile de portelan sint printre cele mai scumpe. Si protezele mobile sint mult mai scumpe decit la noi, iar calitatea tratamentelor este asema natoare”, a declarat, pentru „Prezent”, Delia Barbu, vicepres edinte al Colegiului Medicilor Dentisti din Romånia (CMDR).

Totusi, exista voci care contesta aceasta paritate de 1 la 10 in favoarea preturilor romånes ti. Cauza principala ar fi ca in statele din Uniunea Europeana exista asigurari consistente si serioase, care acopera partial sau total costul lucrarilor. Intr-adevar, preturile sint mult mai scazute in tara noastra, dar nu sint de zece ori mai mici, ci poate de cinci ori. „Costurile lucra rilor stomatologice sint, mai ieftine in comparatie cu preturile europene, dar nu putem vorbi despre preturi de opt sau de zece ori mai ieftine. Tot la fel, in Romånia preturile difera de la medic la medic”, a precizat, pentru „Prezent”, doctorul Anca Vålceanu din Timisoara.

Si in statele vestice preturile difera de la tara la tara si de la cabinet stomatologic la cabinet stomatologic. In plus, calitatea lucrarilor din statele europene este mult mai crescuta fata de cea din Romånia. Iar majoritatea strainilor prefera calitatea din UE in detrimentul unor lucrari ieftine si, de multe ori, de o calitate cel putin indoielnica. Prin urmare, Romånia ar fi un paradis al strainilor strinsi la punga, al vest-europenilor cu venituri medii si mici, care se orienteaza catre produse cu cost scazut.

VACANTE PENTRU TRATAMENTE STOMATOLOGICE?

Romånii cu dubla cetatenie, cum ar fi nemtii din Banat plecati in Germania, se intorc in Romånia pentru a-si petrece vacanta, dar si pentru a recurge la servicii stomatologice. Exista romåni cu dubla cetatenie care traiesc in Occident, dar care primesc in continuare pensii de la statul romån si care-si platesc asigurarile in Romånia. Acestia beneficiaza de reduceri consistente la intregul palier de operatiuni dentare, astfel incit, cu ocazia vizitelor in tara, ei profita si de acest drept. In afara calatoriilor cu scop stomatologic, multi investitori straini, in special germani, au ales sa-si deschida in Romånia cabinete specializate in acest domeniu. Si nu doar germanii din Transilvania care au emigrat si s-au intors cu bani.

Chiar daca nemtii ocupa primele locuri la nivelul cabinetelor stomatologice straine de pe teritoriul Romåniei, cele mai multe clinici dentare germane le gasim in Bucuresti. Clinicile Zahnheilkunde, Pro-Implant sau German Dentist sint doar citeva exemple de acest gen. Avind personal specializat in statele occidentale si aparatura ultramoderna, ele ofera un plus de siguranta strainilor care vin in Romånia pentru astfel de tratamente.

DANTURA CU PIETRE PRETIOASE – HIGH CLASS-UL ESTETICII DENTARE?

Totusi, daca pentru straini preturile interventiilor dentare nu par deloc scumpe, nu acelasi lucru il putem spune despre populatia Romåniei. In afara faptului ca nu exista inca educatia unui control stomatologic periodic, pentru romånul cu salariu minim sau mediu vizita la un specialist dentar este extrem de scumpa. Ca urmare a acestui fapt, rata de control regulat este destul de scazuta, romånii preferi nd sa mearga la stomatolog doar cind apare o problema urgenta, cind au efectiv o durere de dinti.

Pe linga aceasta, putini romåni stiu ca, in afara operatiilor clasice de albire, detartraj, fatetarea dintilor, implanturi sau extractii, putem recurge si la aplicarea pietrelor pretioase pe dinti. Procedeul, in mare voga mai ales printre vedete, consta in lipirea cu un adeziv special a uneia sau multor pietre pretioase pe dinte. Se folosesc rubinele, diamantele, safirele si agatele, dar si aurul galben sau alb de 24 de karate. Procedeul nu are un efect nedorit asupra smaltului, piatra putind sa fie oricind indepa rtata. Astfel, vedete cunoscute (ca Marlyn Manson) sau staruri de muzica rap apeleaza frecvent la astfel de mijloace pentru a-si impresiona publicul si fanii.

In Romånia exista mai multe companii care comercializeaza astfel de „bijuterii dentare”, una din firmele specializate in acest domeniu fiind Medimex, care detine si un magazin on-line de produse stomatologice. Pe linga produsele obisnuite, firma mai vinde si bijuterii dentare din zirconiu, aur alb etc. Bijuteriile dentare se aplica pe fata vestibulara a dintilor frontali (in general, pe incisivul lateral superior sau caninul superior) prin tehnica adeziva. Pretul pentru o bijuterie de aur alb, aplicabila pe un dinte, pleaca de la 1 milion de lei vechi. La acest pret trebuie sa adaugam insa si adaosul si manopera stomatologului, pretul la care decide medicul sa vinda bijuteria respectiva.

ADERAREA SCHIMBA PRETURILE

Potrivit majoritatii specialistilor din domeniu, aderarea tarii la Uniunea Europeana va aduce scumpiri pe toata linia in domeniul stomatologiei. De altfel, dupa cum ne declara Delia Barbu, vicepresedintele CMDR, preturile actuale ale serviciilor dentare sint prea mici si nu corespund realitatii. Preturile incasate de stomatologi nu acopera cheltuielile directe si indirecte. In acest moment, banii pe care ii incaseaza un stomatolog acopera doar materialele utilizate si manopera tehnicianului dentar, potrivit Deliei Barbu.

Dar cheltuielile curente, care se intind de la chiria spatiului in care isi desfasoara stomatologul activitatea in sine si pina la retributia sa, nu sint recuperate prin preturile practicate in acest moment. „Este necesara o aliniere a preturilor sau o corelare a lor cu cele europene. O scumpire va urma oricum”, a concluzionat Delia Barbu. Pe de alta parte, doctorul Anca Vålceanu considera ca aceste scumpiri nu vor fi foarte mari. Mai degraba vor fi afectate cabinetele stomatologice care nu corespund normelor europene. Aceste cabinete vor fi nevoite sa ia in calcul modernizarile necesare sau sa-si inchida portile.

Majoritatea romånilor sufera de afectiuni ale cavitatii bucale

Aproape 80% din romåni sufera de afectiuni ale cavitatii bucale, a declarat Mihai Augustin, presedintele CMDR, in cadrul celei de-a treia editii a Congresului International de Estetica Dentara, care a avut loc la Bucuresti zilele trecute. Din acest numar, aproximativ 20% sufera, in cursul unui an, afte sau rani minore ale mucoasei bucale, pe care insa nu si le trateaza. Mai mult decit atit, romånii sint neglijenti si fata de igiena orala zilnica. Ei isi schimba periuta de dinti la doi ani, fata de trei luni, cit este recomandarea specialistilor, si folosesc, in medie, 42 grame de pasta de dinti anual, in loc de 50 de grame lunar.