Directiva privind Produsele de Tutun ar putea avea un efect nefavorabil asupra economiei Romaniei ducand la o scadere cu 19.000 a locurilor de munca si o diminuare a veniturilor din taxe cu pana la 200 mil. euro arata un studiu realizat de Roland Berger Strategy Consultants.
In Romania sectorul tutunului genereaza 18.000 de locuri de munca in productie si distributie, respectiv 43.000 in vanzari angro, distributie si retail.

La nivelul celor 27 de state din Uniunea Europeana, industria tutunului asigura circa 600.000 de locuri de munca.

De asemenea, veniturile totale din taxe s-au ridicat anul trecut in Romania la 2,8 mld. euro.

Printre prevederile cuprinse in Directiva privind Produsele de Tutun se numara standardizarea pachetelor va reduce si va restrange spatiul de etichetare, interzicerea unei intregi categorii de tigarete slim si a tigaretelor mentolate.

Potrivit raportului Roland Berger, cererea se va orienta in aceste conditii catre produsele cu pret mai mic, iar vanzarile pe piata neagra a tigaretelor vor creste. Astfel, comertul ilicit, care reprezinta aproximativ 11% din consumul de tigari din UE, ar putea creste cu 25% pana la 55% din cauza noii Directive privind Produsele din Tutun, ca urmare a interzicerii tigarilor slim si mentolate. Ca urmare comertul ilicit va creste de la 68 mld. tigarete la 84-106 mld. tigarete pe an.

Tigaretele slim detin o cota de piata de 12% din piata tigaretelor din Romania, in timp ce tigaretele mentolate reprezinta 3%. Spre comparatie, in Polonia tigaretele mentolate reprezinta 18% din piata.

In ceea ce priveste evolutia preturilor, acestea vor scadea pe zona premium cu 2-3%, pe segmentul tigarilor fine cu 8-14%, iar pe zona comertului ilicit cu 21-34%.

Piata ilegala a tigaretelor din Romania ar putea creste cu 25-65%, mai arata raportul Roland Berger.

Principala sursa a comertului ilicit, conform timbrului aplicat pe pachet, ramane Duty Free, care se mentine pe un trend ascendent (32,7% in martie). Produsele cu timbru de Ucraina si Moldova furnizeaza 24,6 %, respectiv 23,5% din comertul ilicit.

Regiunile in care comertul ilicit detine cea mai mare pondere raman si in martie regiunea de vest (28,1%), nord-est (23%) si nord-vest (21,6%).

In schimb, consumul total este asteptat sa creasca usor, cu 2%.

Pana la 175.000 de locuri de munca in UE ar putea sa dispara

Noua Directiva ar putea genera reducerea locurilor de munca cu pana la 175.000 la nivelul Uniunii Europene, respectiv o scadere a veniturilor din taxe cu pana la 5 mld. euro.

Romania ar putea sa piarda 19.000 de locuri de munca si 200 mil. euro din veniturile din taxe. In Romania 3.000 de angajati lucreaza in fabricile detinute de producatorii de tigarete British American Tobacco, Japan Tobacco International si Philip Morris, cei mai importanti jucatori din industria de profil.

“Impactul noii Directive, daca va fi adoptata in forma aceasta, se va simti la sfarsitul lui 2014-inceputul lui 2015. Votul pentru adoptarea Directivei va fi depus in octombrie-noiembrie. Romania va fi grav afectata in conditiile in care are 1.600 de km de granita cu state care nu fac parte din UE. Nu excludem nici varianta unor relocari sau inchideri de fabrici in Romania. Producatorii pot lua orice fel de decizii de business pentru a-si optimiza operatiunile”, a declarant Sorana Mantho, director corporate affairs Philip Morris Romania&Bulgaria.

Grav afectate de prevederile noii Directive sunt si Polonia, unde ar putea disparea 50.000 de locuri de munca si 780 mil. euro venituri din taxes sau Bulgaria (29.000 de locuri de munca si 240 mil. euro).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri