Piata cimentului a fost unul din segmentele pietei de constructii care a avut cel mai mult de suferit in anii de criza, ca urmare a scaderii puterii de cumparare de pe piata locala, dar si a investitiilor scazute ale statului in diferite proiecte dar si a investitorilor care au preferat sa nu riste in acest interval si sa astepte un climat mai favorabil.
Pe un ton relativ pesimist, Florian Aldea (foto), CEO-ul Carpatcement Holding, unul dintre cei mai importanti producatori de materiale pentru constructii din Romania, cu afaceri cumulate ale tuturor diviziilor de activitate la 195 de milioane, este de parere ca ceea ce s-a intamplat in perioada 2005-2009 nu se va mai repeta, cel putin nu in urmatorii ani.

„Optimist vorbind, piata ar putea inregistra cresteri anuale de 1-2%, dar evolutii ca in anii de boom, cuprinse intre 8-9%, nu vom vedea prea curand. Totul depinde intr-o mare masura si de gradul de absorbie al fondurilor europene pentru dezvoltarea de proiecte noi. Acest lucru ar putea contribui serios la evolutia pietei, si la cresterea ponderii sale in PIB al Romaniei”, a precizat CEO-ul Carpatcement, care a tinut sa puncteze nivelul foarte ridicat al absorbtiei de bani europeni ai Poloniei, care se ridica la un nivel de 95%.

El a mai declarat ca in acest an proiectele de infrastructura vor continua sa genereze profit companiilor din piata, dar si proiectele de reabilitare a cladirilor, dezvoltarea de parcuri logistice, proiectele rezidentiale noi sau cele de birouri.

2013, un an mai stabil. Cel putin politic


Anul 2013 va fi caracterizat de stabilitate, in special datorita factorilor politici care nu vor mai incurca planurile jucatorilor din piata, este de parere Aldea, care se asteapta ca in a doua parte a acestui an sa apara noi proiecte prin care sa creasca absorbtia de fonduri euroene.

„Piata va stagna si in 2013, dar suntem increzatori ca in a doua parte a anului piata isi va mai reveni. Deciziile politice trebuie sa incurajeze investitiile noi, iar Romania are inca multe nevoi de acest gen. Este loc de constructii noi”, a spus CEO-ul Carpatcement, intr-o intalnire cu presa.

Potivit datelor publicate de INS, piata cimentului a stagnat in 2012 la un volum de 7,6 milioane de tone.

Carpatcement va investi 9 mil. € in eficientizarea operatiunilor pe plan local


Carpatcement si-a bugetat pentru acest an investitii de circa 9 milioane de euro, cu peste 50% mai mari comparativ cu anul trecut, cand a investit aproximativ 6 milioane de euro.

Aldea a precizat ca cea mai mare parte a sumei va fi directionata catre diversificarea gamei de produse, precum si in mentenanta si modernizarea liniei de productie de la Fieni, dar si bugetarea unor investitii pentru cresterea performantelor energetice a facilitatilor de productie din Romania.

CEO-ul companiei a mai subliniat ca in acest moment cele trei fabrici pe care le detine pe plan local functioneaza la o capacitate de circa 50%.

La inceputului anului 2013, a avut loc o schimbare importanta in structura manageriala a grupului Carpatcement, respectiv numirea in functia de Presedinte al Consiliului de Administratie al societatii a domnului Florian Aldea, Director General al Carpatcement Holding SA. Decizia de schimbare la conducerea companiei este in concordanta cu strategia pe termen lung a grupului HeidelbergCement si este una in directia stabilitatii, continuitatii, increderii si recunoasterii profesionale a managerilor romani.

Cu investitii de peste 450 milioane de euro, grupul HeidelbergCement este unul dintre cei mai importanti investitori germani din Romania. Grupul a intrat pe piata romaneasca in 1998 si este prezent in sectorul productiei de ciment, betoane si de agregate prin intermediul companiilor Carpatcement Holding (trei fabrici de ciment), Carpat Beton (18 statii de betoane) si Carpat Agregate (14 cariere si exploatari de balast).

Piata locala a cimentului este disputata de trei dintre cei mai importanti producatori la nivel mondial, Lafarge (Franta), HeidelbergCement (Germania) - prin Carpatcement Holding si Holcim (Elvetia).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri