Investitiile de mari dimensiuni pe care pietele imobiliare din Romania si cele din estul Europei le absorb inca cu succes aduc profituri frumoase dezvoltatorilor. Si, pentru ca pietele din vest sunt suprasaturate, investitorii folosesc achizitiile pentru viitoare proiecte de mari dimensiuni in cele mai selecte locatii.

Nu putem nega faptul ca investitiile in sectorul imobiliar sunt printre cele mai consistente din Romania, reusind sa acopere toata plaja cererii. Se pare ca reteta este de succes, pentru ca o companie israeliana cu investitii consistente la noi ajunge acum sa se dezvolte la Londra. Utilizand acest know-how, si alti dezvoltatori isi incearca norocul in "eldorado"-ul imobiliar est-european.

Compania Adama intentioneaza sa dezvolte, in urmatorii doi ani, proiecte imobiliare pe piata romaneasca cu o valoare estimata la peste 260 de milioane de euro, a declarat, ieri, agentiei presedintele companiei, David Flusberg, potrivit Mediafax.

"Avem in executie 11 proiecte care vor aduce pe piata mii de unitati rezidentiale noi. Aceste proiecte vin ca o alternativa la blocurile invechite care adapostesc acum majoritatea populatiei din Romania pentru ca planurile companiei includ dezvoltarea a cel putin un proiect pentru clasa de mijloc in fiecare dintre orasele importante din tara", a explicat Flusberg.

Printre proiectele pe care compania le va dezvolta in Bucuresti se numara un complex rezidential in cartierul Titan, "Edemia Titan", proiect estimat la 40 milioane de euro si destinat clasei de mijloc.

In afara proiectelor rezidentiale destinate clasei de mijloc, compania va dezvolta si o serie de proiecte de lux. "Circa 80% din portofoliul de pe piata rezidentiala se va adresa clasei de mijloc, dar ne vom orienta si catre segmentul de lux", a spus oficialul Adama. Unul dintre proiecte are o valoare de aproximativ cinci milioane de euro si va cuprinde doua blocuri cu 28 apartamente de lux, in apropiere de Soseaua Nordului.
Pe piata rezidentiala din provincie, Adama a achizitionat deja terenuri in Constanta, Brasov, Iasi, Galati, Cluj, Ploiesti si Bacau. "Pana in prezent, portofoliul local al companiei este de circa 260 de milioane de euro. In urmatorii ani investitiile pe piata romaneasca vor ajunge la peste 500 de milioane de euro. Speram sa aducem investitorilor nostri un randament de 8-10% din aceste proiecte", a afirmat Flusberg.

AFI Europe intra pe piata londoneza

Societatea imobiliara AFI Europe, subsidiara a companiei Africa Israel Investments, va lansa in luna iunie pe piata de capital din Londra actiuni in valoare de circa 100 milioane euro, pentru refinantarea investitiilor existente si asigurarea de fonduri necesare noilor proiecte ale firmei.
Oferta publica initiala va fi derulata pe piata Alternative Investments Market, administrata de Bursa din Londra, si va fi destinata investitorilor institutionali europeni si unui plasament privat in SUA, a anuntat compania intr-un comunicat.

Africa Israel Investments a intrat si pe piata romaneasca, prin subsidiara Africa-Israel Properties, achizitionand anul trecut in Bucuresti un teren pe care va construi spatii de retail cu o suprafata de 53.000 de metri patrati, birouri si spatii rezidentiale. Proiectul este denumit Cotroceni Park si va fi finalizat la finele anului 2007 sau la inceputul anului 2008. Potrivit Mediafax, informatiile din piata imobiliara arata ca grupul israelian nu detinea, in luna aprilie, alte terenuri in Romania, insa strategia Africa Israel Investments pentru piata romaneasca include dezvoltarea mai multor proiecte. Compania este una dintre cele mai mari societati listate la Bursa din Tel Aviv, cu o capitalizare de circa 2,6 miliarde dolari.