Nabucco Gas Pipeline International a anuntat luni lansarea procedurii de rezervare a capacitatii de transport a conductei, transportatorii interesati urmand sa poata depune oferte angajante din trimestrul al treilea al acestui an.
"Pe masura ce continua dezvoltarea proiectului Nabucco, suntem incantati sa putem anunta atingerea acestei etape extrem de semnificative. Odata construita, conducta Nabucco va oferi producatorilor si transportatorilor acces la piete aflate in crestere din Europa Centrala si de Sud-Est, precum si un acces sporit la Terminalul Central European de Gaze Naturale de la Baumgarten (Austria). Procedura de tip «Open Season» se va desfasura conform principiilor liberului acces si diversificarii aprovizionarii", a declarat intr-un comunicat Reinhard Mitschek, CEO al Nabucco Gas Pipeline International, conform Mediafax.

Prima faza a procedurii "Open Season" ofera potentialilor transportatori posibilitatea de a-si exprima interesul in rezervarea capacitatii conductei, precum si de a cere acces la documentele procedurii, ulterior putand depune oferte neangajante de rezervare de capacitate.

Documentele includ detalii despre procedura "Open Season", formularul acordului de transport al gazelor si codul de retea aferent, stabilind termenii si conditiile propuse de transportator pentru serviciile prin conducta.

"Pe baza discutiilor aflate in desfasurare cu producatori si transportatori, avem motive sa fim increzatori in ceea ce priveste nivelul crescut de interes in aceasta faza a procesului Open Season", a afirmat Frank Siebert, CFO al Nabucco Gas Pipeline International.

Finalizarea primei etape a "Open Season" este prevazuta pana la sfarsitul celui de-al doilea trimestru al acestui an. Dupa incheierea acestei faze, transportatorii vor fi invitati sa transmita oferte angajante. Inceperea etapei ofertelor angajante este prevazuta pentru trimestrul al treilea al anului 2013.

"Pentru a asigura un anumit nivel de flexibilitate, Nabucco Gas Pipeline International isi rezerva dreptul de a extinde sau modifica in alte moduri calendarul prevazut pentru procesul Open Season", se arata in comunicat.

Conducta Nabucco va face conexiunea cu Trans Anatolian Pipline (TANAP), la granita turco-bulgara, tranzitand Bulgaria, Romania si Ungaria, pana la terminalul central-european de gaze de la Baumgarten, Austria. Prin Baumgarten, gazele furnizate prin Nabucco pot fi transportate catre peste 500 de milioane de clienti din toata Europa.

Grupul de petrol si gaze austriac OMV a preluat in martie participatia de 16,7% a companiei germane RWE in consortiul Nabucco, din care mai fac parte Transgaz, Botas (Turcia), Bulgarian Energy Holding si MOL (Ungaria).
Prin preluarea actiunilor RWE, OMV a ajuns cel mai mare actionar al companiei, cu o participatie de 33,34%. Restul actionarilor Nabucco International au participatii de cate 16,67%.

Actionarii Nabucco au semnat in ianuarie un acord de cooperare, precum si un acord de optiuni de subscriere si de finantare, cu actionarii campului gazeifer Sah Deniz. Acordul prevede ca SOCAR, BP, Statoil si Total ar putea finanta in comun dezvoltarea Nabucco conductei si ar putea primi jumatate din actiuni.

Nabucco ar urma sa aduca gaze din zacamantul Sah Deniz si sa le vanda pe piata europeana.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri