Premierul Victor Ponta a declarat ca statul roman a vandut o parte din actiunile pe care le detine la Rompetrol pentru 200 milioane de dolari catre KazMunai Gaz, care, cu o participare a statului roman, va avea un fond de investitii de un miliard de dolari in perioada urmatoarea in Romania.
"E un proiect de lege pentru ca il trimitem la Parlament. Pana la urma, decizia finala, ca in toate marile privatizari sau marile cazuri de acest gen, trebuie sa apartina Parlamentului. Practic vindem o parte din actiunile statului cu 200 de milioane de dolari - este peste pretul de cotatie la bursa - iar, mai mult, KazMunaiGaz, cu o participare a statului roman, va avea un fond de investitii de un miliard de dolari in perioada urmatoare", a spus Ponta, citat de Mediafax, detaliind astfel continutul memorandului privind Rompetrol, care va intra in dezbatere in sedinta de Guvern de miercuri.

Ponta a spus ca a fost interesat mai putin de pretul de 200 de dolari cu care au fost vandute actiunile - care oricum este peste pretul actiunilor la bursa, si mai mult de continuarea investitiilor in rafinaria de la Petromidia si in aplicarea fondului de investitii de un miliard de dolari.

"Ceea ce m-a interesat pe mine - o spun direct, pretul e bun pentru ca e peste pretul actiunilor la bursa, dar mai putin m-a interest pretul - mai mult m-a interesat sa ramana Romania pentru Kazahstan o tara importanta, un partener economic strategic pe ntru KazMunaiGaz, sa se continue investitiile in rafinaria de la Petromidia si sa se puna in aplicare acel fond de un miliard de dolari de investitii", a spus Ponta.
El a aratat ca aceasta continuare a investitiilor KazMunaiGaz in Romania reprezinta in primul rand colectarea de taxe la bugetul de stat, crearea de locuri de munca si pastrarea Romaniei ca tara principala de investitii pentru un mare concern.

"In ordinea prioritatilor pentru mine nu a fost pretul - acuma s-a incheiat afacerea, pot sa spun lucrul asta - ci primul lucru a fost continuarea investitiilor in Romania, care pe linie orizontala inseamna in primul rand taxe - cate taxe incaseaza bugetul din activitatea Rompetrol e chiar mai mult decat pretul - inseamna locuri de munca si inseamna pastrarea Romaniei ca tara principala de investitii pentru un mare concern, cum este KazMunaiGaz", a mai spus Ponta.

Rompetrol a incheiat in luna februarie un memorandum cu OPSPI prin care grupul petrolier s-a angajat ca va rascumpara o parte din actiunile statului la compania Rompetrol Rafinare, care face parte din grup.

In 2003, Guvernul a transformat in obligatiuni cu o maturitate de sapte ani restantele bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, in valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobanzi si penalitati.

Scadenta rascumpararii obligatiunilor a fost 30 septembrie 2010, dar pana la acea data Rompetrol Rafinare a rascumparat obligatiuni in valoare de numai 71 milioane dolari. Valoarea totala a dobanzilor platite de companie in perioada 2003-2010 in contul emisiunii de obligatiuni este de peste 250 milioane dolari.

In urma conversiei obligatiunilor, statul roman, prin Ministerul Economiei, a devenit in 2010 actionar al Rompetrol Rafinare, cu o participatie de 44,69%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri