Absolvent al Politehnicii din Bucuresti si chimist de meserie, Daniel Guzu (foto), antreprenor si proprietar al companiei producatoare de materiale pentru constructii Duraziv si al grupului Natura - specializat in productia de vinuri, sucuri naturale si gemuri de fructe, spune ca ar incuraja autoritatile sa suprataxeze producatorii de bauturi racoritoare de pe piata, dar si companiile care vand mancare tip fast-food.
“As pune acciza pe toate bauturile carbogazoase existente pe piata locala. Sunt produse nesanatoase, care dauneaza organismului. Cu banii pe care i-as obtine de pe urma acestor taxe as investi masiv in domeniul educatiei, in special cel alimentar, pentru ca, din pacate, romanii nu stiu sa manance sanatos”, a declarat omul de afaceri in cadrul unui interviu acordat wall-street.ro.

In viziunea antreprenorului roman, o alta parte a banilor rezultati ca urmare a suprataxarii alimentelor nesanatoase ar putea fi reprezentata de alocarea unor subventii pentru producatorii de fructe si legume si incurajarea acestora in dezvoltarea unui mediu mai sanatos pentru romani, in acest fel fiind evitate importurile masive a acestor alimente.

In urma cu un an, ministrul Sanatatii de atunci a anuntat ca prin noua lege a sanatatii ar putea fi introdusa taxa pe fast food si pe berea cu alcool, intrucat este vorba de o alimentatie nesanatoasa care creste morbiditatea pe anumite boli si, respectiv, de un produs alcoolic.

"Prin noua lege incercam introducerea taxei pe produsele nesanatoase tip fast food care aduc prejudicii sanatatii si, de asemenea, pe berea cu alcool", a spus atunci ministrul Sanatatii Vasile Cepoi care a precizat ca aprobarea acestei propuneri este o decizie politica.

Ideea introducerii taxei pe fast food a aparut pentru prima data in februarie 2010.

In 2011, Ministrul Sanatatii din acea perioada, Cseke Attila, declara ca Ministerul Sanatatii nu a avut un proiect in acest sens, ideea privind taxa pe fast food aparand intr-o conferinta de presa, ca solutie la cresterea sumelor la bugetul de stat.

Marea Britanie, Ungaria dar si alte state din UE au adoptat deja acest model de suprataxare a alimentelor considerate nesanatoase.

Este nevoie de o educatie alimentara


Daniel Guzu sustine ca organismul unui om este creat sa fie sanatos, dar problema tine in principal de modul cum avem grija de el.
“Ne trebuie o educatie alimentara. Romanii, in general, nu stiu sa manance sanatos, iar acest lucru se poate obseva si din numarul in crestere al cazurilor de obezitate – in special in randul copiilor. Acest lucru va afecta cu siguranta calitatea vietii, dar poate afecta in principal potentialul genetic – care devine mult mai vulnerabil.

Antreprenorul roman a tinut sa precizeze ca in trecut crestinismul ferea oamenii de la a face excese prin respectarea cu strictete a posturilor, in timp ce astazi lucrurile s-au schimbat foarte mult datorita evolutiei noastre, a cresterii nivelului de trai si al modernizarii.
“Organismul nostru are un grad foarte ridicat de toleranta la stres: suportam fara probleme noxele si alimentele pline de e-uri, dar distrugem potentialul functional, iar generatiile urmatoare vor avea cel mai mult de suferit. Daca nu se face o educatie alimentara, din generatie in generatie potentialul genetic este vizibil afectat”.

Guzu a tinut sa atentioneze si asupra mai multor grupe de alimente, printre care zaharul alb, prajelile sau painea alba care ar trebui eliminate in totalitate din alimentatie, intrucat sunt nocive din cauza ca au un nivel de acidifiere mult mai ridicat – care il slabeste in lupta cu toti ceilalti factori de stres, in timp ce organismul nostru functioneaza intr-un mediul alcalin.

Desi nu se lauda deloc cu acest lucru, omul de afaceri spune ca a mai baut sucuri carbogazoase in diferite ocazii dar numai “de pofta”.
“Cand eram mic consumam destul de multe bauturi racoritoare, dar mi-am dat seama la un anumit moment ca nu imi fac bine. Imi aduc aminte ca pe atunci eram dependent de ele”, a precizat Guzu pentru wall-street.ro.

Un business cu animale nu este un business sanatos!


In urma mai multor studii legate de nutritie, antreprenorul roman a ajuns la concluzia ca productia de hrana pe baza de animale nu este una benefica pentru un business sanatos, adevarata resursa de sanatate tinand in special de fructe si legume. Aici avem tot ceea ce ne trebuie”.

“Consum carne, dar nu fac excese. Insa pentru un business nu se potriveste viziunii mele si a informatiilor pe care le-am dobandit in ani de studiu”, a mai precizat Guzu.

In opinia sa, o alternativa de la mancarurile nesanatoase este data de un mix dintre fructe, legume si seminte.

Pentru o documentare mai amanuntita a teoriilor sale, Daniel Guzu recomanda mai multe tratate si carti ale unor mari nutritionisti.
Roger Morse – “Sa traim sanatos fara toxine” (engl:”The Detox miracle Sourcebook: Raw foods and herbs for complete cellular regeneration”)
Ernest Gunter – “Hrana vie

Daniel Guzu (42 ani) are o experienta de peste 20 de ani in mediul de afaceri autohton. El este proprietarul companiei producatoare de materiale pentru constructii Duraziv, cu afaceri de circa 18 milioane de euro in 2012 si al brandului Natura SRL, companie specializata pe productia de vinuri, sucuri naturale si gemuri din fructe. Business-ul din domeniul agricol a generat pentru Guzu venituri de circa 2 milioane de euro, estimand ca in urmatorii patru ani sa creasca de peste 5 ori.

Mai multe detalii despre intentiile antreprenorului roman, intr-un viitor material publicat de wall-street.ro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri