Complexul Energetic Oltenia ar putea construi, de anul viitor, mai multe parcuri fotovoltaice in zonele depozitelor de zgura si cenusa inchise in ultimii ani, care sa permita companiei sa devina producator de energie si in acest domeniu, a anuntat managerul privat al unitatii, Laurentiu Ciurel.
Managerul privat al Complexului Energetic Oltenia, Laurentiu Ciurel, a mers, saptamana trecuta, intr-o vizita in China, coordonata de ministrul Energiei, Constantin Nita, scrie Mediafax.

Laurentiu Ciurel a declarat, luni, intr-o conferinta de presa sustinuta Targu Jiu, ca a descoperit, cu prilejul vizitei in China, posibilitatea construirii unor parcuri fotovoltaice la preturi extrem de atractive, care sa permita companiei sa devina producator de energie si in acest domeniu.

"Costul pentru a obtine un megawatt e undeva intre 600 si 900.000 de euro, de patru-cinci ori mai putin decat acum cativa ani. Asta face extrem de atractiva o astfel de investitie. Noi avem in bugetul pe anul viitor o suma alocata doar pentru 10 MW, dar incercam o extindere daca intram in legatura cu una dintre companiile de acolo, China National Electric, cea care si-a exprimat disponibilitatea pentru asa ceva", a spus managerul privat al CE Oltenia.

El a precizat ca parcurile fotovoltaice ar urma sa fie construite, de anul viitor, in zonele depozitelor de zgura si cenusa inchise in ultimii ani din cauza conditiilor de mediu si dupa ce termocentralele, in special cele de la Rovinari si Turceni, si-au modernizat multe dintre instalatiile tehnologice.

Cealalta termocentrala din cadrul CE Oltenia, cea de la Craiova, ar urma sa fie modernizata pentru a produce energie pe baza de gaz, astfel incat complexul sa poata raspunde mai usor cerintelor pietei, a mai spus Ciurel.

Laurentiu Ciurel a mentionat ca firmele chineze au dezvoltat in ultimii ani tehnologii al caror randament il depaseste chiar si pe cel al producatorilor din Germania, sustinand ca Romania trebuie sa aiba in continuare relatii bune cu China, care a devenit o mare putere economica, inclusiv din punct de vedere al productiei de energie.

Ciurel a mai spus ca, in cadrul vizitei in China, s-a discutat si despre interesul unei firme chineze de a construi la Rovinari un grup energetic de 500 MW, investitia fiind estimata la aproximativ un miliard de euro.

El a precizat ca negocierile in acest caz se vor finaliza cel mai probabil in luna noiembrie, cand premierii celor doua tari ar urma sa semneze mai multe documente care sa permita demararea investitiei.

In martie 2010, o delegatie a celei mai mari companii de stat din China pentru furnizare de echipamente pentru industria energetica - China National Electric Equipment Corporation - a venit la Targu Jiu pentru a discuta cu reprezentanti ai administratiei locale despre construirea unui grup energetic de 500 MW, la Rovinari.

Complexul Energetic Oltenia estimeaza ca va inregistra in acest an venituri totale de 6,19 miliarde de lei (1,4 miliarde euro), in usoara scadere fata de nivelul bugetat pentru anul trecut, si mizeaza pe un profit net de 151,2 milioane de lei (35 milioane euro), cu 67% mai mare.

Compania este controlata de Ministerul Economiei si a fost infiintata anul trecut prin fuziunea complexelor energetice Craiova, Rovinari si Turceni si a Societatii Nationale a Lignitului Oltenia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri