Consortiul Nabucco a cheltuit pana in prezent sub 5% din valoarea investitiei pentru dezvoltarea proiectului, care insa nu a fost dezvaluita, desi deocamdata nu exista un acord concret cu furnizorii de gaze din Asia.
"Costurile de dezvoltare pentru Nabucco sunt sub 5% din valoarea investitiei. Aceste costuri de obicei se ridica la 10-15% din costurile totale. Sunt convins ca acesti bani au fost bine investiti", a declarat directorul general al Nabucco Gas Pipeline International, Reinhard Mitschek, intr-o conferinta de presa la Bucuresti.

Oficialii Nabucco prezenti in conferinta nu au precizat care nivelul investitiei in Nabucco Vest, anunta Mediafax.

Intrebat de presa cati bani a cheltuit Romania pentru proiectul Nabucco, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita (foto), a afirmat: "De unde sa stiu eu"?

Proietul gazoductului Nabucco este privit de Uniunea Europeana drept o solutie pentru diversificarea alimentarii cu gaze a continentului. Desi proiectul Nabucco este discutat la nivelul Uniunii de ani buni, constructia inca nu a inceput.

De asemenea, proiectul a fost reevaluat, iar acum consortiul spera sa construiasca o varianta mai scurta, denumita Nabucco Vest. Nabucco Vest ar urma sa lege granita europeana a Turciei cu Austria. In varianta initiala, Nabucco ar fi legat direct zacamantul de gaze azer Sah Deniz cu Austria.

Pentru a putea aduce gazele din Sah Deniz in Europa, Nabucco Vest ar urma sa le preia din gazoductul TANAP, care porneste de la zacamantul Sah Deniz si ajunge pana la granita europeana a Turciei. Actionarii Nabucco Vest discuta cu actionarii TANAP sa interconetze cele doua conducte.

Totodata, tot de la granita europeana a Turciei pleaca o alta conducta de gaze, prin sudul Europei, pana in Italia, denumita TAP.

Oficialii Nabucco discuta cu reprezentantii consortiului care dezvolta zacamantul Sah Deniz sa cumpere gazele si sa le livreze in Europa.
Dezvoltatorii Sah Deniz vor decide pana la finele lunii iunie daca vor vinde gazele livrate de TANAP catre TAP sau catre Nabucco Vest.

Inceperea lucrarilor la Nabucco este programata pentru 2015, iar primele livari ar urma sa fie facute in 2018 in Georgia si Turcia. Gazele transportate de aceasta conducta vor ajunge in Europa in 2019, a spus directorul Nabucco Gas Pipeline International.

"Noi ne-am facut treaba, acum este randul consortiului Sah Deniz sa se hotarasca", potrivit lui Mitschek.

Reprezentantii Nabucco au fost intrebati de presa care este diferenta intre a cumpara gaze de la Gazprom si a le prelua din TANAP, si nun direct de la sursa Sah Deniz, insa acestia nu au raspuns.

Singurul care a incercat un raspuns a fost ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, care a afirmat ca Rominia va avea practic doua surse de gaze si va cumpara gazele de acolo unde conditiile sunt cele mai bune.

"Pentru moment nu ne punem probleme esecului, ne-am pregatit pentru succes", a spus Mitschek.

Din consortiul Nabucco fac parte Bulgaria, Turcia, Romania, Ungaria si Austria. Germania s-a retras recent din proiect. Gazele transportate de conducta au urma sa vina din Azerbaijan si sa treaca prin Turcia, Bulgaria, Ungaria, Romania si Austria.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri