Comisia Europeana are optiunea de a permite statelor membre sa isi adapteze legislatia pentru a incuraja explorarea si exploatarea gazelor de sist, cu respectarea standardelor de mediu., a declarat premierul Victor Ponta, dupa lucrarile Consiliului European privind sectorul energetic.
El a aratat ca, pentru securitatea energetica, in urma discutiilor de la Bruxelles, Romania poate nu doar sa identifice noi resurse de energie, dar si sa ia toate masurile necesare pentru a-si asigura independenta de importuri din Rusia si a deveni un exportator de energie in regiune, relateaza Mediafax.

Premierul a afirmat totodata ca Romania isi va balansa politica de subventionare a energiei regenerabile astfel incat costurile sa fie suportabile atat pentru industrie, cat si pentru populatie.

"S-a ajuns la o concluzie referitoare la energiile regenerabile; continuam investitiile, insa trebuie sa facem ca si aceste surse de energie regenerabile sa fie «cost effectiveness», deci sa aiba un beneficiu in asa fel incat subventiile sa fie cat mai scazute. Asta inseamna ca, pentru Romania, si am prezentat de altfel acest punct de vedere, pentru Romania, avem in vedere o balansare a politicii de subventionare a energiei regenerabile in asa fel incat costurile rezultate sa fie suportabile atat pentru zona de industrie, cat si pentru preturile pentru populatie. In al doilea rand, s-a discutat, cu sprijin important din partea Poloniei, din partea noastra, din partea Lituaniei, a altor tari care efectueaza deja explorari privind noile tipuri de energie, mai direct gaze de sist. Exista in mod clar o optiune de a permite tarilor membre ale UE sa-si adapteze legislatia pentru a incuraja explorarile si exploatarile. Nu se va construi in perioada imediat urmatoare o politica unica europeana, dar tarile, si majoritatea tarilor europene care merg in aceasta directie, au garantia ca orice sursa noua de energie, cu respectarea, evident, a tuturor standardelor de protectie a mediului, este binevenita", a spus Ponta.

Referitor la politica fiscala si combaterea evaziunii fiscale, premierul a sustinut opinia exprimata de Consiliul European si de Comisia Europeana privind existenta acordurilor de schimb de informatii intre toate tarile membre, precum si intre tarile UE si alte state, negocierea unor acorduri inclusiv cu Andorra, Monaco si Elvetia, care au o legislatie speciala.

"S-a prezentat contextul actual. Presedintele Comisiei, Barroso, a aratat pierderea de competitivitate a Europei in raport, in special, cu Statele Unite, acolo unde preturile energiei la gaze, in mod deosebit, au scazut in ultimii ani, in timp ce, in Europa, toate preturile din energie au crescut. Afectarea competitivitatii economiei europene este evidenta din acest punct de vedere (...) La aspectele sociale ale politicii energetice s-a reliefat importanta investitiilor in energie pentru a se crea noi locuri de munca, problema numarul 1 a UE si a Romaniei si a tuturor tarilor in acest moment. De asemenea, s-a pastrat politica de sustinere si de sprijin pentru consumatorii vulnerabili - Romania are o categorie importanta, mult mai mare decat majoritatea tarilor europene, de populatie care trebuie sa fie protejata fata de cresterea pretului energiei - si, de asemenea, s-a reiterat sprijinul pentru investitiile privind eficienta energetica din fonduri de coeziune si structurale", a mai spus Ponta.

Premierul a aratat totodata ca autoritatile de la Bucuresti doresc sa finalizeze pana la sfarsitul acestui an interconectarea retelelor de gaze cu Republica Moldova.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri