Compania Nationala Posta Romana nu a reusit sa atraga niciun investitor pentru privatizare, din cauza datoriilor foarte mari, cheltuielilor ridicate cu angajatii, intr-o piata care a continuat sa scada in ultimii patru ani si in care concurenta a devenit din ce in ce mai acerba.
Datoriile descoperite recent de ANAF ar putea fi principalul motiv care a tinut investitorii departe.

“Posta Romana este o companie foarte mare, cu un numar important de angajati si care se confrunta cu multe probleme structurale. Cred ca motivele pentru care investitorii ezita sa cumpere caietul de sarcini sunt tocmai aceste probleme structurale. Cu siguranta, informatiile aparute in presa pe surse in zilele precedente referitoare la identificarea de catre ANAF a unor noi datorii sunt un motiv de ingrijorare pentru potentiali investitori. Cu toate ca statul sprijina acest proces de privatizare si incearca sa faca compania cat mai atragatoare, este foarte dificil sa nu iei in calcul datoriile de peste 500 de milioane de lei la care se adauga si pierderile din ultimii trei ani”, considera Dan Rosu, director de dezvoltare Total Post.

ANAF a descoperit in urma unui control, noi datorii fiscale, de 107 milioane lei (25 milioane euro), obligatii fiscale depasesc in prezent 240 milioane de lei (55 milioane euro).

Prelungirea crizei economice si dezvoltarea concurentei a dus la scaderea veniturilor Postei.

Cheltuieli mari cu angajatii
Ponderea cheltuielilor salariale raportata la veniturile companiei este cu mult peste media europeana de circa 51%, in perioada 2009 – 2012 aceasta avansand de la 63% la 71%.

Posta Romana a incheiat cu Sindicatul Lucratorilor Postali din Romania anul trecut un acord care prevedea si aplicarea rezultatelor normarii efectuate in anul 2011. Sindicatul a recunoscut ca Posta are un excedent de personal raportat la volumul de munca.

Volumul prestatiilor postale este in scadere
Volumul prestatiilor postale a scazut continuu in perioada 2009 – 2012, inscriindu-se intr-un trend global determinat de evolutia tehnologica si dezvoltarea comunicatiilor online.

Oficii postale traditionale necesita investitii
Spre deosebire de La Poste (posta franceza) si Deutsche Post care au oficii moderne, Posta Romana ne primeste in aceleasi conditii din urma cu 10-20 de ani, deci oficiile postale nevesita investitii.

In strainatate in oficiile postale gasim automate unde putem face rapid o tranzactie fara sa asteptam la cozi asa cum se intampla in Romania.

Birocratia excesiva
Forumurile, retelele sociale si blogurile abunda de posturi ce critica activitatea Postei Romane. Predomina nemultumiri privind viteza serviciilor, birocratia, imposibilitatea/greutatea de a face reclamatie.

Posta este cel mai mare operator de profil si are o retea teritoriala de aproximativ 7.100 de oficii postale.

In 2011, cifra de afaceri a CNPR a scazut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, iar pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei.

Compania avea la sfarsitul anului 2011 datorii totale de 556,9 milioane de lei, iar numarul mediu de salariati scazuse cu peste 2.500, la 32.124 de persoane.

Bugetul Postei Romane pentru acest an prevede venituri totale de 1,26 miliarde de lei si profit zero.

In prezent, Posta are circa 32.000 de angajati. Compania nu a prezentat datele financiare pentru 2012. Actionarii Companiei Nationale Posta Romana sunt MSI - 75% si Fondul Proprietatea - 25%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri