OPCOM discrimineaza participantii straini la piata locala de energie prin cerinta ca acestia sa fie inregistrati in Romania, potrivit unei opinii preliminare a CE, care ar putea aplica o amenda de pana la 10% din cifra de afaceri anuala daca ajunge la concluzia ca sunt incalcate normele UE antitrust.
Comisia Europeana (CE) a transmis OPCOM si Transelectrica, compania-mama si unic actionar, o comunicare privind obiectiile referitoare la practica comerciala de a solicita participantilor la piata spot de energie electrica a OPCOM sa fie inregistrati in scopuri de TVA in Romania, scrie Mediafax.

"Opinia prelimiara a Comisiei este ca OPCOM, operatorul singurei burse de energie din Romania, discrimineaza societatile comerciale pe motiv de nationalitate/loc de stabilire, incalcand astfel normele antitrust ale UE. Trimiterea unei comunicari privind obiectiunile nu aduce atingere rezultatului final al investigatiei", se arata intr-un comunicat al executivului comunitar.

Constatarea provizorie a Comisiei este ca cerinta inregistrarii in Romania reprezinta o discriminare impotriva comerciantilor straini si restrange concurenta pe piata energiei electrice din Romania. Practica comerciala a OPCOM duce la cresterea costurilor pentru comerciantii straini care desfasoara activitate pe bursa energiei din Romania si ii descurajeaza sa intre pe piata angro de energie electrica din Romania. Aceasta situatie reduce lichiditatea si eficienta pietelor de energie electrica, noteaza CE.

Comisia a anuntat in decembrie ca a inceput o investigatie privind abuzul de pozitie dominanta impotriva OPCOM si a Transelectrica, suspectand cele doua entitati ca discrimineaza participantii la piata pentru ca ii obliga sa fie inregistrati in Romania.

Comunicarea privind obiectiunile este o etapa formala in investigatiile Comisiei. CE informeaza in scris partile implicate cu privire la obiectiunile formulate impotriva lor.

In cazul in care Comisia ajunge la concluzia ca exista dovezi suficiente cu privire la existenta unei incalcari a reglementarilor antitrust ale UE, executivul comunitar poate emite o decizie, dupa ce partile si-au exercitat dreptul la aparare, prin care solicita sa se puna capat respectivului comportament si aplica o amenda de pana la 10 % din cifra de afaceri anuala la nivel mondial a unei intreprinderi, se arata in comunicat.

Transelectrica este controlata de stat, prin Ministerul Economiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri