Cu toate ca in perioada comunista meserii precum cea de croitor, cojocar, cizmar erau foarte banoase, astazi sunt putini cei care le mai practica, iar cei care o fac spun ca pasiunea este singurul lucru care ii mai tine in viata.

Nu acelasi lucru il poate spune si Aurel Bobu (foto), proprietarul si fondatorul grupului de firme Marelbo, important jucator pe piata de incaltaminte din Romania, cu afaceri care s-au ridicat anul trecut la 10 milioane de euro.

Chiar daca si el recunoaste ca pe “vremea lui Ceausescu” meseriile erau foarte bine vazute, astazi lucrurile s-au schimbat, mentalitatile au luat un curs occidental, iar piata este dominata de produsele asiatice care sunt realizate in cantitati uriase, unele dintre ele fiind chiar contrafacute sau de foarte proasta calitate.

Pentru antreprenorul roman, amintirea realizarii primei perechi de pantofi, creata special pentru unul dintre parinti, a coincis si cu decizia de a se dezvolta si de a crea un business intr-o industrie unde designul, confortul si calitatea primeaza. Asa a luat nastere Marelbo, in Vicovu de Sus, intr-o localitate situata in imediata apropiere de granita cu Ucraina, un oras in care Aurel Bobu este printre cei mai importanti angajatori, daca nu chiar cel mai mare, firma sa numarand in prezent peste 500 de salariati.

“In perioada comunista croitorii, cojocarii sau cizmarii erau meserii banoase. Tatal meu era prieten bun cu un cizmar din comuna Vicovu de Sus.Vizitandu-l si vazand ca aceasta meserie iti poate aduce o sursa buna de bani m-am gandit ca am posibilitatea sa-mi ajut parintii si sa-i scap de povoara datoriilor pentru ca, pe atunci, casa noastra fusese mistuita de un incendiu, care pe mine si ai mei ne-au lasat intr-o o situatie financiara destul de dificila”, isi aminteste Aurel Bobu.

El spune ca practica a fost “mama invataturii” iar in anii de ucenicie a invatat toate fazele de a produce o pereche de incaltaminte, chiar de la profesorul sau.

“Dupa ce mi-am dat examenul in fata maistrului meu acesta mi-a spus «Eu vad ca tu ai un dar din partea Lui Dumnezeu, esti foarte bun si ma tem ca tu o sa devii concurentul meu”, isi aduce aminte proprietarul Marelbo.

Prima pereche de pantofi si contactul cu mediul de business


Aurel Bobu isi aminteste cu placere de prima pereche de pantofi pe care a facut-o special pentru mama lui, intr-un atelier de incaltaminte amenajat intr-o incapere micuta din propria casa.

“Prima pereche de pantofi am facut-o pentru mama mea. In acele vremuri era foarte greu sa incepi in acest domeniu, astfel ca aveai nevoie de o masina de cusut. Am imprumutat de la cineva 1.700 de lei si am plecat la Timisoara pentru a ma intalni cu un neamt care vindea o masina de cusut marca Singer, manuala. Am plecat inapoi acasa si prima pereche de pantofi i-am facut-o mamei mele. Cand a vazut ca am reusit sa-i fac pantofii s-a bucurat foarte mult si a dat vestea la toate vecinele si la prietenele ei de talentul in meseria mea”, a precizat antreprenorul roman.

De-a lungul anilor s-a perfectionat, incat a ajuns sa faca incaltaminte mirilor si mireselor care isi doreau incaltaminte unicat.

“Dupa aproximativ un an vestea s-a raspandit in tot judetul Suceava ca sunt meserias bun si fac pantofi de calitate. Neputand face fata cererii am inceput sa iau si eu ucenici pentru calificare si sa ma ajute sa onorez toate comenzile astfel ca pana la revolutie am invatat mai departe alti 50 de cizmari. Am lucrat in forma legala prin Sectia Prestari Servicii prin primarie”, spune Bobu.

Antreprenorul roman isi mai aminteste ca in acea perioada concurenta nu era atat de acerba cum este in prezent deoarece erau doar cateva fabrici de stat care produceau doar cateva modele si erau avantajati intrucat la Marelbo se produceam modele mai deosebite.




Planuri de extindere pe pietele internationale

Cu afaceri de peste 10 milioane de euro in 2012 si 35 de magazine proprii in toata tara, Aurel Bobu are in plan ca in 2013 sa deschida alte 40 de magazine in Romania si in acest fel sa acopere intreaga suprafata a tarii.

“Suntem deja in discutii pentru deschiderea unor magazine in Banat si Oltenia, regiuni in care Marelbo inca nu este prezent. Planuim de asemenea deschiderea altor doua magazine in Bucuresti pana la finalul acestui an, pe langa cele doua pe care le avem. Am ales ca produsele Marelbo sa fie vandute direct prin magazinele proprii deoarece ajungeau la un pret foarte ridicat si cu un adaos de peste 200%, mai mult am fost afectat in productie pentru ca incaltamintea era prea scumpa si nu se vindea atat de bine. In magazinele Marelbo din Romania acum avem preturi de producator.”, a subliniat Aurel Bobu.



Proprietarul Marelbo spune ca nu vrea sa se opreasca doar aici ci isi propune sa isi extinda activitatea si pe plan european, primele tinte fiind pietele din regiune.

“Participam la cele mai mari targuri de incaltaminte din Europa de unde ne inspiram sa fim in pas cu moda si totodata incheiem noi contracte de colaborare cu diferite firme din strainatate. La ora actuala livram incaltaminte in Austria, Ungaria,Olanda, Anglia,Ucraina si suntem in discutii avansate cu Rusia. Avem ca obiectiv sa deschidem magazine proprii in toate aceste tari din Europa dar mai intai vrem sa acoperim toata zona Romaniei ca romanii sa poate sa cumpere incaltaminte romaneasca.Toate aceste obiective si planuri le facem cu pasi mici deoarece puterea de cumparare este scazuta iar oamenii nu mai au bani ca altadata”, a spus omul de afaceri pentru wall-street.ro.

Principala concurenta: produsele de proasta calitate din Asia


Aurel Bobu spune ca principala concurenta in piata de incaltaminte din Romania este cu produsele de proasta calitate venite din Asia, care sunt declarate ca fiind din piele, dar de fapt nu sunt.

“Principalul concurent in momentul de fata sunt producatorii din Asia pentru ca ei produc incaltaminte la pret mic dar calitate foarte proasta. Nu mi-e frica nici de ei deoarece pe om i-l poti pacali doar o singura data. Incaltamintea din Asia, cea din China in mod special, are un finisaj si un aspect exterior bun dar materialele folosite sunt de foarte proasta calitate. Te miri de ce iti miros picioarele sau de ce transpiri la picioare, simplu, toate aceste materiale folosite de ei sunt facute din diferite chimicale care dauneaza la picioare”, spune antreprenorul roman.

Chiar si asa, Bobu a precizat ca o astfel de concurenta te ajuta sa devii mult mai competitiv.

Marelbo are o fabrica in Vicovu de Sus unde sunt produse in jur de 2.000 de perechi de pantofi pe zi. Fabrica are o suprafata construita de aproximativ 9.000 mp.



Aurel Bobu (50 ani), administratorul si fondatorul companiei a absolvit facultatea de Stiinte Economice din Suceava, este casatorit si are 4 copii. Pe langa cei patru, Bobu a mai infiiat o fetita din zona Vaslui care a ramas fara mama si era cu o situatie financiara foarte grea, iar in Kenya are grija de 5 copii pentru care s-a angajat ca pana la majorat sa le asigure traiul (casa, masa, educatie). Pasiunile antreprenorului roman sunt off-roadul, vanatoarea si cantatul la acordeon.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri