Orice companie de stat va putea fi privatizata in termen de pana la doi ani, schema permisa dupa ce Guvernul a schimbat legislatia privatizarii societatilor comerciale si a stabilit, pe baza acestei reguli, un nou calendar la Posta, care poate fi astfel vanduta, cel mai tarziu, in octombrie 2015.

Noul sistem care schimba atat normele de privatizare a societatilor comerciale, cat si calendarul de privatizare a companiei Posta Romana, a fost aprobat prin hotarare de Executiv in sedinta de saptamana trecuta, la finalul careia Guvernul a anuntat ca a discutat doar o nota legat de situatia Postei, fara nicio referire la o hotarare, relateaza Mediafax.

Hotararea aprobata insa de Guvern stabileste, mai intai, cu un caracter general, la capitolul privind majorarea de capital social prin aport de capital privat cu atragerea unui investitor, ca o oferta de privatizare va fi valabila 360 de zile de la data publicrii anuntului de privatizare, dar ca institutia publica implicata poate decide, justificat, prelungirea termenuui de valabilitate a ofertei de privatizare pentru perioade succesive ce nu pot depasi 180 de zile fiecare si care nu pot insuma mai mult de 360 de zile.

Este stabilit in acelasi timp ca statul va putea permite investitorului selectat sa opteze ca garantia de participare depusa in cadrul licitatiei sa constituie varsamant partial al capitalului social subscris. Garantia va fi restituita daca investitorul opteaza ca aceasta sa constituie indeplinirea partial a obligatiei de varsamant a capitalului social subscris sau, daca nu este exercitat aceasta optiune, dupa plata integrala a actiunilor subscrise, inclusiv prima de emisiune.

In continuarea acestor prevederi, Guvernul a modificat calendarul de privatizare a Postei Romane si a decis ca termenul de valabilitate a ofertei de privatizare se va intinde pana la 30 octombrie 2014, iar termenul-limita de depunere a ofertelor preliminare si neangajante este 30 iunie 2014. Aceste termene pot fi insa prelungite, conform noilor reguli introduse de Guvern prin acelasi act normativ, pentru perioade succesive ce nu pot depasi 180 de zile fiecare si care nu pot insuma mai mult de 360 de zile.

Daca acest calendar va fi aplicat si prelungit in limitele posibile, rezulta ca valabilitatea ofertei de privatizare la Posta Romana va fi extinsa de la 30 octombrie 2014 cu 180 de zile, pana la finele lunii aprilie 2015, si pe urma cu inca 180 de zile, pana la sfarsitul lunii octombrie 2015, reprezentand astfel mai mult de doi ani de la momentul actual.

La finalul sedintei de guvern de saptamana trecuta, ministrul pentru Societatea Informationala, Dan Nica, a declarat ca ofertele "ferme" pentru privatizarea companiei vor putea fi depuse pana la 30 iunie 2014, dar ca acest termen poate fi chiar "devansat" daca se constata ca operatorul postal a devenit atractiv in urma reorganizarii. El mai sustinea atunci ca noul termen pentru privatizarea Postei Romane va fi prelungit "cu o perioada de sase luni si posibilitatea de inca sase luni, deci un termen de 30 iunie 2014".

La randul sau, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, sustinea ca termenul de privatizare a fost prelungit cu 180 zile.

Privatizarea Postei a fost discutata de Guvern dupa ce niciun potential investitor nu a cumparat caietul de sarcini pentru privatizarea Companiei Nationale Posta Romana, pana la expirarea termenului, un motiv fiind situatia financiara a companiei, iar altul noua datorie stabilita de ANAF.

Potentialii investitori interesati sa participe la privatizarea Postei au solicitat prelungirea perioadei de depunere a ofertelor neangajante, dupa ce ANAF a calculat, in urma unui control, noi datorii fiscale, de 107 milioane lei (25 milioane euro).

In total, compania are in prezent obligatii fiscale de 242 milioane de lei.

Actionarii Companiei Nationale Posta Romana sunt Ministerul pentru Societatea Informationala - 75% si Fondul Proprietatea - 25%.
Posta este cel mai mare operator de profil si are o retea teritoriala de aproximativ 5.600 de oficii postale.

Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Legal Business »


Setari Cookie-uri