Producatorul grec de lactate Olympus Dairy Industry estimeaza ca va intra pe profit anul acesta, dupa doi ani de la inaugurarea fabricii de la Halchiu, Brasov, un greenfield in valoare de 55 mil. euro.
Pana in acest moment investitiile realizate de grecii de la Olympus in unitatea de productie de la Halchiu se ridica la 70 mil. euro, spune Ilias Pliatsikas, director general al companiei.

Fabrica de lactate de la Halchiu, judetul Brasov, ocupa o suprafata de 25.000 de mp, dintr-un lot de 150.000 mp, si are 180 de angajati. Unitatea de productie lucreaza in prezent la 40% din capacitatea totala, Pliatsikas estimand o majorare pana la 80% in urmatorii 3 ani.

Fabrica produce zilnic 100 de tone de telemea, peste 100 de tone de lapte si 60 de tone de iaurt. 80% din productie este exportata in tari din Europa de Vest, zona cu cel mai mare aport la business-ul total.

Anul trecut compania a raportat o cifra de afaceri de 40 mil. euro, iar pentru 2013 vizeaza afaceri de 55 mil. euro si intrarea pe profit. Categoriile care au inregistrat cele mai mari vanzari sunt iaurtul si telemeaua.

Principalele investitii sunt directionate in zona lansarilor de noi produse, cea mai recenta fiind iaurtul bio, primul de acest gen realizat in Romania. In acest sens, compania colecteaza laptele de la 18 ferme bio din Brasov, Covasna, Harghita si Mures.

“Intentionam sa incheiem noi contracte cu fermieri. Avem deja 3 tone de lapte certificat bio, suntem in curs de certificare pentru alte 2 tone”, explica Pliatsikas.

Potrivit acestuia, compania estimeaza vanzari saptamanale de 5 tone de iaurt bio si intentioneaza sa lanseze inca 4-5 produse pe aceasta zona.

Oficialul Olympus nu a putut preciza care este ponderea produselor bio pe piata locala, insa spune ca in Grecia acestea reprezinta circa 4-5% din segmentul laptelui de consum.

In prezent, iaurtul bio Olympus este comercializat in retelele de hipermarketuri Cora, Auchan, Carrefour, Mega Image si Real, la un pret cu 30-40% mai mare fata de un produs conventional si cu 10-15% mai ieftin decat marcile de import.

Compania va produce iaurt bio doar pentru piata interna. “Mai putin de 10% din produsele bio realizate local sunt consumate in tara. Problema este materia prima. Pretul la materia prima a crescut cu 15-20% in ultima perioada. In plus, multi fermieri nu au rabdare sa astepte pentru a produce bio. Costurile sunt foarte mari si procesul dureaza de la 6 luni la 2 ani”, afirma directorul general al Olympus.

In Grecia Olympus produce sortimente bio de iaurt, branza feta si lapte din anul 2006.

Pe plan local, Olympus a incheiat contracte pentru realizarea de produse marca proprie, in prezent aceasta categorie reprezentand pana in 10% din total business.

Grupul Olympus este prezent in Romania din 1999, iar pana in 2008 intreaga productie a fost destinata exportului. Din 2008, compania a inceput sa vanda produsele si local. Compania lucreaza cu circa 500 de fermieri din zona de nord a Romaniei pentru a colecta lapte.

Grupul de companii, detinut de o familia Sarantis, aflata la a treia generatie in producerea lactatelor, are sediul in Trikala, Grecia, si isi desfasoara activitatea in 34 de tari. Olympus detine cinci fabrici in Grecia, Bulgaria si Romania, care produc atat lactate, cat si sucuri naturale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri