Sucevenii de la Symmetrica, unii dintre cei mai importanti producatori de pavele si borduri vibropresante din Romania se asteapta ca in acest an peste 9 milioane de metri patrati de pavele sa fie folosite pentru proiectele publice care in acest moment sustin 70% din valoarea totala a pietei de profil.
Conform datelor Symmetrica, in acest moment circa 20% din vanzarile de pavele inregistrate pe piata locala sunt directionate catre proiecte private de tip industrial / comercial, in timp ce 10% se indreapta catre proiecte rezidentiale sau consumatori finali.

„70% din vanzarile de pavele inregistrate pe plan local se indreapta in acest moment catre lucrari de reabilitare a acceselor pietonale, a parcarilor publice, parcurilor sau centrelor istorice din marile orase”, a precizat Sebastian Bobu (foto), director executiv al Symmetrica.

Astfel, lucrarile publice vor absorbi in acest an un volum total de 9,1 milioane de metri patrati de pavele.

In ceea ce priveste evolutia pietei locale de pavele si borduri, Sebastian Bobu estimeaza in acest an o usoara crestere a volumului de produse livrate, pana la 12,5 - 13 milioane de metri, fata de 12 milioane de metri in 2012.

„Daca valoarea fondurilor comunitare atrase in acest an va fi in crestere, ar fi posibil un avans mai accentuat al cererii”, este de parere reprezentantul Symmetrica.

Acesta a mai adaugat ca, din cauza majorarii costurilor la ciment si energie, anul in curs ar putea aduce si o crestere cu aproximativ 10% a pretului mediu pe metru pentru pavele si borduri.

Topul oraselor care investesc cel mai mult reamenajarea strazilor si trotuarelor


Iasi, Cluj-Napoca si Bucuresti se afla pe primele locuri in topul oraselor ce deruleaza investitii in reamenajarea strazilor si a trotuarelor, cat si a centrelor istorice, cu materiale adecvate precum pavelele, potrivit unei analize realizate de Symmetrica, liderul pietei locale si principalul producator de profil din Romania.

„Daca discutam de infrastructura rutiera si pietonala, cele mai multe proiecte urbane sunt axate pe reparatii si intretinere de strazi si trotuare. Aceasta directie este data, pe de o parte de starea deplorabila in care se afla infrastructura locala, pe de alta parte de posibilitatea de accesare a fondurilor comunitare. Refacerea zonelor istorice, a pietelor pietonale si a parcurilor sunt alte investitii ce ocupa un volum important in lucrarile ce se executa in zonele urbane”, a declarat Sebastian Bobu.

Potrivit afirmatiilor sale, autoritatile din orasele Iasi, Cluj-Napoca si Bucuresti au directionat investitii majore in amenajari de acest tip in ultima perioada. De asemenea, fonduri ridicate pentru astfel de lucrari au fost alocate si in orase precum Suceava, Bacau, Sibiu sau Ploiesti. Pe ultimele locuri in top se afla orasele Galati, Timisoara si Baia Mare unde, de asemenea, s-au realizat o serie de renovari.

„Pe langa acestea sunt si multe ale localitati mai mici ce au reusit sa atraga investitii importante, precum Dorohoi, Targu Neamt, Reghin, Mangalia sau Vaslui”, a subliniat Sebastian Bobu.

In ceea ce priveste impartirea pietei locale de pavele in functie de vanzarile pe regiuni geografice, in Moldova 80% din piata de profil se adreseaza proiectelor publice, mai ales pe fondul lucrarilor cu finantare europeana. Acelasi procent il regasim si in Dobrogea, Vestul tarii sau Transilvania. In zona Munteniei, sectorul public reprezinta aproximativ 60%, insa cel rezidential are o pondere sensibil mai mare datorita numarului mai mare de locuinte construite in jurul Capitalei.

Symmetrica este unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata de pavele si borduri vibropresante, unde mai activeaza si Elis Pavaje sau Semmelrock Stein+, parte a grupului Wienerberger.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri