Octavian Badescu (37 de ani), performance manager al PrioriPost, divizia de curierat a Postei Romane si fondatorul companiei de curierat Sameday Courier, vorbeste intr-un interviu acordat wall-street.ro despre experienta cu primul sau job la stat.
Badescu a iesit pe 22 aprilie din Sameday Courier, business-ul lansat in 2007, prima companie specializata pe livrarile in aceeasi zi la nivel local, national si international.

Wall-Street.ro: De ce ati ales sa plecati din mediul privat catre stat?

Octavian Badescu: Motivatiile au fost multiple. Plecand de la provocarea profesionala de a ajuta, pe o zona in care detin expertiza, o companie precum Posta Romana sa depaseasca o perioada mai putin fasta din istoria sa, pana la onoarea de a lucra pentru o astfel de companie cu o istorie care incepe din perioada lui A.I.Cuza.

In plus, cred ca managementul profesionist si mentalitatea antreprenoriala pot aduce plus-valoare in companiile de stat.

Si mai cred ca, in masura in care te definesti, folosind sintagma domnului Pascariu - ca un “critic constructiv” al modului de gestionare a companiilor de stat, in momentul in care “Statul”, sub o forma sau alta, vine si iti spune “am o problema, ma ajuti sa o rezolv?”, a continua sa stai pe margine si sa critici devine o problema de moralitate.

Wall-Street.ro: Cum a fost prima luna ca director al PrioriPost?

Octavian Badescu: Va marturisesc ca este o experienta interesanta, noua pentru mine, mai ales ca anterior nu am lucrat nici macar o zi la “stat”.

In prima luna, iei pulsul organizatiei, cunosti oamenii, motivezi, iti cizelezi planul de management care, apropo, tocmai ce a fost aprobat de catre Consiliul de Administratie.

Pentru primele 100 de zile mi-am propus anumite obiective specifice pe care sunt in curs de a le realiza, apoi urmeaza implementarea strategiei menite a duce pe termen mediu organizatia la nivelul urmator.

Wall-Street.ro: Foarte multi au pariat pe esecul proiectului cu manageri privati in organizatii de stat, dvs chiar credeti ca o sa puteti schimba ceva?
Octavian Badescu: Mi-am propus sa fac tot ceea ce imi sta in putinta pentru a cotribui la a nu se intina si acest concept, asa cum s-au intinat multe alte concepte bune in Romania.

Afland unde m-am dus si ceea ce vreau sa fac, cei mai multi cunoscuti mi-au spus sau mi-au transmis: “Nu or sa te lase”. Intorc intrebarea, poate cu inocenta: “Cine sa nu ma lase ?” si “De ce sa nu ma lase?” Tin la reusita in ansamblu a conceptului “managementul profesionist la companiile de stat”, doresc “a pune umarul” si impreuna cu echipa de acolo sa demonstram romanilor ca se poate.

Si acum, avand in vedere si componenta Consiliului de Administratie, dezideratele declarate de catre actionari si preluate in planul de administrare si in cel de management general – am toate motivele sa fiu optimist.

Deci, trebuie sa incerc sa contribui, impreuna cu ceilalti colegi din conducere si din companie in ansamblu, la salvarea Postei Romane si sper si cred ca nu voi ajunge ca la un moment dat sa plec din CNPR motivand ca “m-a invins sistemul”.

Wall-Street.ro: Care au fost primele provocari cu care v-ati confruntat din noua pozitie?
Octavian Badescu: Sunt medii diferite. Antreprenoriatul are problematicile sale, companiile private si corporatiile au specificitatilor lor, companiile de stat au si ele particularitati, din cate am avut ocazia sa observ.

Imi place, in primul rand, pentru ca am ocazia sa invat si sa castig o noua experienta in tot acest timp; este o mare oportunitate.

Din cate imi dau seama, sunt zone in care exista spatiu de imbunatatiri. Spre exemplu, unul dintre cele mai importante este sa trecem de la “de ce nu se poate” la “cum facem ca sa se poata”. Sau sa trecem la adoptarea unei mentalitati de invingator, demne de renumele si de forta companiei, care are certe avantaje competitive.

Concluzionand, desi nu este totul perfect si iata ca mai sunt aspecte de indreptat, prefer sa ma concentrez pe ceea ce este bun, mai ales cand vorbesti in “exterior” despre compania in care lucrezi.

Nepotilor sunt insa sigur ca voi avea ce sa le istorisesc, sper ca va fi o poveste de succes.

Ca provocari as putea mentiona dinamica, viteza diferita cu care exista tendinta de a se misca lucrurile in zona “de stat” in raport cu cea “antreprenoriala” si totodata oportunitatea de a se manifesta o mandrie mai mare a celor care lucreaza in Posta, pentru ca ar avea motive – vorbim de o istorie de 150 ani si de cel mai mare angajator din Romania.

Wall-Street.ro: Cum se vad lucurile din interior versus din exterior?
Octavian Badescu: Dintr-o anumita perspectiva este mai greu decat in mediul privat, datorita unor specificitati si pentru a reusi ca manager este necesara o motivatie mai puternica, care sa exceada simpla motivatie pur profesionala sau de ordin financiar.

Din exterior, lucrurile se vad un pic mai simple si in egala masura, foarte multe lucruri bune din interior nu transpar si poate ca nu sunt usor de banuit la o companie de stat: know-how, experienta, pregatire, deschiderea oamenilor catre imbunatatirea performantelor s.a.m.d.

Compania este foarte mare si cu o mare traditie, din toate punctele de vedere. Exista si o imensa presiune de a fi absorbit de “sistem”, insa cred ca trebuie sa fii atent sa te integrezi fara a-ti diminua substantial individualitatea, altfel risti sa te manifesti fara a adauga valoare si insemna ca se poate rata o oportunitate.

Wall-Street.ro: Ati fost antreprenor si implicit propriul sef, iar acum aveti un manager direct. Cum va simtiti in situatia asta si care-i relatia cu top managementul?
Octavian Badescu:
Ca director al PrioriPost, acum fac si eu parte, alaturi de ceilalti colegi, din top managementul Postei Romane.
Daca va referiti strict la relatia cu dl. Smeeianu, vreau sa va spun doar atat: dupa ce am inceput sa colaboram impreuna direct, cel putin din datele pe care le am pana acum, pot spune ca domnul director Smeeianu este peste nivelul la care este perceput de catre opinia publica, peste nivelul perceptiei generale reiesite din materialele de presa.

In plus, Posta Romana este o organizatie care, pentru a se repune pe picioare, este imperios necesar sa gandeasca si sa actioneze unitar la nivel de “interior” – top management, management de linie, sindicate, salariati, una din conditiile sine qua non pentru redresare fiind ca toata lumea sa se crediteze reciproc cu incredere. Eu am o mare incredere in forta interioara a acestei organizatii, in oamenii sai. Acesti “postasi” dintre care multi isi iubesc realmente locul de munca, pot realiza enorm de multe lucruri daca lucreaza impreuna pentru un deziderat comun de tipul “sa ne salvam compania”. Totodata, este bine, este necesar, este vital pentru organizatia Posta Romana sa creada in lider, iar acum acesta este domnul Smeeianu. Punct.

Wall-Street.ro: Ce v-ati propus in cadrul PrioriPost?
Octavian Badescu:
Sunt mai multe dimensiuni, insa toate acestea ar putea fi sintetizate astfel: sa reintre in topul companiilor de curierat din punctul de vedere al cotei de piata, al profitabilitatii, al satisfactiilor oferite clientilor sai si al beneficiilor pentru salariati. Sa devina “prima optiune” pentru cei care au expedieri.

Convingerea mea este ca Posta Romana, din perspectiva punctelor tari pe care le are – 150 ani de traditie, cea mai vasta retea de unitati, cel mai mare angajator din Romania, experienta cumulata a celor care lucreaza in organizatie - adevarat “simbol economic al Romaniei” poate si merita mai mult, din toate punctele de vedere.

Wall-Street.ro: De ce aveti nevoie ca sa faceti din Prioripost un business profitabil?
Octavian Badescu:
Asa cum am spus si la discutia preliminara cu Consiliul de Administratie al Postei Romane – vin cu vointa, cu un anumit know-how privind strategia si capacitatea de implementare, cu buna credinta si cu disponibilitate la efort. Am nevoie de “suport” constand in independenta, in cooperare si in anumite resurse investitionale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri