In urmatorii ani, tarifele postale vor fi mai mici iar serviciul postal va fi mult mai calitativ, considera Lucian Baltaru, actionarul Sameday Courier, care mai spune ca liberalizarea pietei va obliga Posta Romana la o modernizare accelerata.
Baltaru a devenit unic actionar al Sameday Courier din aprilie 2013, dupa ce actionarul principal Octavian Badescu a iesit din afacerea pe care a infiintat-o in 2007.

Wall-Street.ro: Cum a fost piata de curierat in primele 6 luni, ati inregistrat o crestere?

Lucian Baltaru: In primele 6 luni, piata de curierat a avut o evolutie relativ constanta (usor pozitiva).

In ceea ce priveste Sameday Courier, in primul semestru am inregistrat o crestere de aproximativ 30% a cifrei de afaceri comparativ cu perioada similiara a anului trecut ajungand, astfel, la o valoare de 2,6 milioane lei. O contributie importanta la crestere au avut segmentele de servicii noi lansate in acest an – ma refer in mod special la divizia de servicii postale adresate cu confirmare de primire si la divizia de food delivery.

Wall-Street.ro: La ce va asteptati in urmatoarele 6 luni?

Lucian Baltaru: Ma astept la o mentinere a trendului crescator pe cifra de afaceri si la o consolidare a profitabilitatii companiei, noi aflandu-ne acum la finalul unui ciclu de investitii demarate la jumatatea anului trecut pe partea de rebranding si infrastructura IT, investitii ce au pus o presiune insemnata pe profitabilitate.

Wall-Street.ro: Ce efecte are liberalizarea pietei? Cum o vedeti peste cativa ani?
Lucian Baltaru: Liberalizarea pietei serviciilor postale produce efecte prin intensificarea competitiei create de operatorii privati. In urmatorii ani, vom asista la o reducere semnificativa a tarifelor postale, dublata de o crestere a calitatii serviciului postal. Liberalizarea va obliga cel mai mare furnizor de servicii postale din Romania (posta nationala) la modernizare accelerata, retehnologizare, reasezare operationala, pentru a putea fi competitiva in raport cu operatorii privati.

Wall-Street.ro: Ce planuri aveti cu Sameday Courier?
Lucian Baltaru: Vom continua consolidarea pozitiei de lider pe serviciile cu livrare in aceeasi zi la nivel local si national, vom dezvolta serviciile de curierat de tip tailor-made si vom profita de oportunitatile pe care ni le va oferi piata.

Wall-Street.ro: Cum este sa ai propiul business la 28 de ani?
Lucian Baltaru: Este foarte antrenant si motivant, dar si complicat in acelasi timp. Intre 25 si 30 de ani cred ca este perioada perfecta din viata in care inca mai ai “inconstienta” necesara (unii il numesc curaj) sa-ti asumi o serie de riscuri pe care poate dupa varsta de 30 – 35 de ani nu ti le-ai mai asuma.

Wall-Street.ro: Ce cifra de afaceri a inregistrat compania anul trecut si care sunt estimarile pentru 2013?
Lucian Baltaru: Anul trecut, Sameday a inregistrat o cifra de afaceri de aproximativ 5 milioane de lei. Estimam o crestere cu 30% a cifrei de afaceri fata de 2012 (tintim catre 6,5 milioane de lei, cu pastrarea ratei profitabilitatii apropiata de 10%)

Wall-Street.ro: Ce serviciu participa cel mai mult la cifra de afaceri?
Lucian Baltaru:
Peste 50% din cifra de afaceri provine din servicii cu livrare in aceeasi zi si servicii tailor-made, cu un grad mare de personalizare pe nevoile clientului.

Wall-Street.ro: Ce servicii vreti sa mai lansati?
Lucian Baltaru:
Pregatim un serviciu cu valoare adaugata, ce presupune livrarea programata in ziua urmatoare, intr-un interval fix de doua ore. Industria online a generat o crestere mare a volumului de livrari catre persoane fizice, insa, de multe ori, intervine problema faptului ca destinatarii nu sunt la domiciliu pe tot parcursul intervalului orar lucrator 9 – 18. Prin intermediul noului serviciu, destinatarul are posibilitatea sa-si programeze un interval de doua ore in care sa soseasca curierul, nu trebuie sa-l mai astepte toata ziua.

Wall-Street.ro: Aveti in plan investitii anul acesta?
Lucian Baltaru:
Vom continua investitiile in tehnologie, atat in zona software, cat si hardware. Avem, de asemenea, programate investitii in solutii de monitorizare permanenta si in timp real a transporturilor cu temperatura controlata.

Wall-Street.ro: Cati angajati are compania in Romania? Veti mai face angajari?
Lucian Baltaru:
Utilizam o retea de peste 400 de oameni in toata tara, angajati directi si subcontractori in fiecare oras din tara. Pe masura ce volumul trimiterilor va creste, vom extinde corespunzator reteaua de angajati directi si de parteneri subcontractori.

Wall-Street.ro: A crescut numarul de clienti ai companiei anul acesta? Care sunt cei mai mari clienti, in ce industrii activeaza acestia?
Lucian Baltaru:
Peste 90% dintre clientii nostrii sunt reprezentati de companii medii si mari. Cei mai multi dintre ei provin din industria financiar-bancara, medicala si farmaceutica, e-commerce si agentiile de publicitate.

Wall-Street.ro: Ce parere aveti despre actuala situatie economica?
Lucian Baltaru:
Situatia economica actuala este o realitate cu care unii dintre noi ne-am obisnuit, iar ceilalti ar trebui sa se obisnuiasca cat mai curand posibil pentru ca, din pacate, cred ca vor mai trece ani pana se va mai imbunatati. Chiar daca nu traversam un context economic favorabil, pot fi identificate o multitudine de oportunitati, care, daca sunt corect valorificate, pot aduce satisfactii importante.

Sameday Courier este un business de nisa in curieratul romanesc, fiind prima companie specializata pe livrarile in aceeasi zi la nivel local, national si international. Compania a fost fondata in anul 2007 si a inregistrat o afaceri de 5 milioane lei la finalul anului 2012.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri