Angajatii Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) au fost chemati, marti, sa semneze actele aditionale pentru reducerea salariilor, cei care au refuzat fiind amenintati cu comisiile disciplinare, sustin reprezentantii Confederatiei "Cartel Alfa".
Confederatia Nationala Sindicala "Cartel Alfa" arata, intr-un comunicat remis miercuri agentiei Mediafax, ca protesteaza fata de "abuzurile incredibile" care au loc in cadrul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania.
"Marti, salariatii care nu au semnat actele aditionale de reducere a salariilor din cadrul CNADNR SA au fost chemati si, sub amenintarea comisiilor disciplinare, somati sa fie de acord cu reducerea salariala si sa semneze actul aditional. Catre Directiile de munca din teritoriu sunt trimise adrese in care se precizeaza ca se diminueaza salariile, inclusiv la cei care nu au semnat. Mai mult decat atat, directorul unitatii se plaseaza in mod aiuritor deasupra legii si da dispozitie sa se aplice aceste masuri «prin exceptie» de la prevederile Codului muncii", potrivit reprezentantilor "Cartel Alfa".
In opinia reprezentantilor confederatiei sindidcale, masura de reducere a salariilor din CNADNR incalca flagrant legislatia muncii din Romania, respectiv articolele 38 si 41 din Legea 53/2003, republicata, si este contrara conventiilor internationale la care Romania este parte.
"Sindicatul National Profesional al Drumarilor va deschide actiuni in instanta pentru cei care «au semnat» si va demonstra viciul de consimtamant, iar daca se vor diminua salariile la cei care nu au semnat, va depune plangeri penale pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor (art. 246 codul penal). Reducerea salariilor angajatilor CNADNR este un abuz imens prin care se doreste «acoperirea» altor abuzuri extrem de grave ale managementului care, in anul 2012, a depasit fondul de salarii alocat (fapta care este sanctionata penal) prin premieri lunare catre directori, indemnizatii si ore suplimentare platite excesiv si de multe ori nejustificat", se mai arata in comunicat.
"Cartel Alfa" considera ca urmarile exceselor si ilegalitatilor trebuie suportate exclusiv de cei care le-au infaptuit, nu sa fie trecute abuziv in sarcina salariatilor simpli, cu venituri mici.
In acest context, confederatia sindicala solicita Ministerului Muncii, Curtii de Conturi, Inspectiei Muncii, directiilor de munca sa intervina de urgenta "pentru a opri abuzul din cadrul CNADNR".
"Cartel Alfa" va solicita sprijinul organizatiilor sindicale internationale la care este afiliata si altor foruri internationale, inclusiv prin plangere la Organizatia Internationala a Muncii, se mai arata in comunicat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri