Dupa ce au analizat cu atentie prima parte a acestui an, reprezentantii Lindab, unul dintre cei mai importanti producatori de materiale pentru constructii cu activitate pe plan local isi pastreaza pesimismul de la inceputul anului si spun ca primele sase luni nu au adus schimbari, neexistand semne de revenire ale consumului.
Andrei Sulyok (foto), directorul general Lindab, sustine ca, daca situatia din piata va continua in acest ritm, putem asista la intrarea mai multor constructori care au lucrat cu statul in incapacitate de plata.

“2013 va fi un an mai greu decat precedentul. Va fi anul in care vor intra in incapacitate de plata multi constructori care au lucrat cu statul, indeosebi cei care au derulat lucrari cu primariile. Motivul? Veniturile din taxele locale ale multor primarii nu acopera cheltuielile si investitiile de decontat pentru lucrarile deja executate catre constructori. 2013 este anul in care primariile incep sa-si declare insoventa (vezi primaria Aninoasa), iar acest fapt va afecta indirect si distribuitorii dar si producatorii sau importatorii de materiale de constructii”, a precizat pentru wall-street.ro – Sulyok.

Conform reprezentantului Lindab, piata de constructii in primele sase luni nu a adus rezultate imbucuratoare si nici profitabile pentru jucatorii de pe acest segment.

“Din punctul meu de vedere, dar si din discutiile cu alti jucatori din domeniul materialelor de constructii, fie ca este vorba despre producatori sau importatori si distribuitori, primele sase luni ale anului 2013 s-au dovedit a aduce rezultate mai putin imbucuratoare si profitabile. Si acest lucru s-a intamplat pentru ca atat persoanele fizice, cat si cele juridice (luand in considerare inclusiv statul roman) aloca mai putin bani pentru investitii. Fara a fi pesimist, nu intrevad cresteri pe piata constructiilor; exceptie fac doar proiectele pe fonduri europene unde un grad mai mare de absorbtie ar putea face diferenta”, a completat seful Lindab Romania.

Conform datelor Lindab, piata de profile metalice s-a ridicat anul trecut la 125 de milioane de euro.

Comparativ cu perioada similara a anului precedent, Lindab estimeaza ca in acest an business-ul va atinge un nivel similar cu cel din 2012.

“Compensam sincopele din piata punand accent pe vanzarea consultativa si dand dovada de flexibilitate catre clientul final (investitie in linie de productie locala pentru panouri prefaltuite SRP Click). De cativa ani, perioada verii este in focus pentru noi intrucat asteptam nonrezidentii care lucreaza in strainatate sa vina in Romania si sa investeasca in constructii noi sau in renovarea celor vechi”, a mai spus Sulyok.

La nivel anului trecut afacerile Lindab s-au situat la pragul de 20 milioane de euro.

Chiar si in acest context, reprezentantul companiei suedeze spune ca a observat o marire a numarului de proiecte realizate cu ajutorul fondurilor europene, insa si aici dificultatea implementarii acestora o reprezinta asigurarea cofinantarii de catre beneficiari.

“Pe segmentul rezidential, renovarile vor ajunge sa reprezinte 50%, la concurenta cu constructiile noi. Segmentarea drastica a clientilor se mentine in continuare – sunt clienti orientati catre produse premium si clienti orientati catre produse low-cost”, a mai spus Sulyok.

Pe langa suedezii de la Lindab si rivalii finlandezi de la Ruukki – liderii pietei de profile metalice, piata de invelitori mai are in componenta sa producatorii de acoperisuri cu tigla din beton, ceramica, ondulata sau din bitum.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri