General Electric Money este interesata de segmentul ipotecar, de cel al creditelor de consum revolving (pe card sau cu limita accesibila oricand) si non-revolving, si de cel al finantarii auto pentru masini noi si second-hand.
GE Money, una dintre diviziile globale de afaceri ale General Electric, va cumpara pachetul de actiuni de 80% detinut de Fondul de Investitii Romano-American (RAEF) n cadrul Ralfi (Estima Finance), pachetul de actiuni de 78% detinut n cadrul Leasemart si pachetul de actiuni de 60% detinut n cadrul Domenia Credit. Compania americana nu s-a oprit insa aici - a ncheiat un contract de vnzare-cumparare de actiuni si cu Domo Retail S.A. privind achizitionarea pachetului de actiuni detinut de acesta n Ralfi S.A.

GE Money estimeaza ca va ncheia n scurt timp acorduri similare cu detinatorii celorlalte pachete de actiuni ale fiecarei companii, acesti actionari fiind BERD, care detine un pachet de actiuni de 20% n Domenia Credit, si DEG, care detine cte un pachet de actiuni de 20% att n Domenia, ct si n Leasemart. Valoarea estimativa a ntregii tranzactii, pentru toate cele trei companii, este de aproximativ 140 milioane euro. Preluarea asteapta aprobarea autoritatilor si va fi finalizata cel mai probabil n al treilea trimestru din 2006.

Pentru vanzator, adica RAEF, afacerea este una care a depasit cele mai optimiste asteptari. Horia Manda, director al RAEF, sustine ca Fondul a investit circa 20 de milioane de euro in achizitionarea celor trei firme, adica de sapte ori mai putin decat a obtinut in urma tranzactiei.

La al doilea pas

Achizitionarea celor trei companii de catre GE Money constituie cea de-a doua investitie de anvergura a GE n Romnia. Compania Genpact, detinuta n proportie de 40% de GE, a anuntat anul trecut amplasarea unui Centru de Servicii pentru Afaceri si Solutii Tehnologice la Bucuresti - un proiect n valoare de 80 de milioane USD. Prin acest anunt GE si demonstreaza nca o data angajarea n dezvoltarea Romniei ca investitor, a declarat Dan Ionescu, GE Regional Executive pentru Europa de Sud-Est. Romnia este o piata strategica, pe care am identificat-o n mod special ca avnd un potential foarte bun pentru dezvoltarea de servicii financiare, precum creditul ipotecar, unde GE detine o vasta experienta si furnizeaza solutii multiple de finantare pentru proprietarii de locuinte. Avem planuri mari de dezvoltare n Romnia, pentru viitor, a punctat presedintele si CEO-ul GE Money pen-tru Europa Centrala si de Est, Dmitri Stockton.

De ce Romania?

Piata creditului de consum este la inceput si se dezvolta rapid, cu o rata compusa de crestere (CAGR) in perioada 2000-2005 de peste 100%, spune Jan Hainz, seful departamentului de Comunicare pentru Europa Centrala si de Est (CEE) al GE Money. Piata ipotecara ajunge in prezent la 1,5 miliarde de dolari, si este estimata sa creasca cu 1,2 miliarde de dolari pe an in medie in urmatorii cinci ani, imprumuturile personale ating 5 miliarde de dolari, din care creditul de consum 750 milioane dolari, si 300 de milioane de dolari prin carduri de credit, afirma Hainz.

In comparatie cu alte tari din zona CEE, Romania a fost o tinta clara pentru noi, intrucat operam deja pe pietele din Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria si Rusia, sustine Hainz. In plus, cele trei firme achizitionate sunt printre liderii pietei, pe fiecare segment in care opereaza - Estima este numarul doi in credite de consum, Motoractive - numarul unu in leasingul auto prin firme independente (care nu apartin unor holdinguri bancare), iar Domenia Credit - numarul unu in credite ipotecare prin institutii financiare nebancare.

Segmentele de piata de retail tintite de GE includ IMM-urile si se adreseaza in special populatiei cu venituri mici.

Cine sunt?

Cu active n valoare de 163 de miliarde USD, GE Money este lider pe piata serviciilor financiare pentru consumatori, retaileri si dealeri auto n 51 de tari din ntreaga lume. Cu sediul n Stamford, Connecticut, SUA, GE Money ofera la nivel global o serie larga de produse, printre care se numara emiterea de carduri de credit proprietare, oferirea de credite personale, emiterea de carduri bancare, solutii de finantare pentru autovehicule (credite si leasing), credite ipotecare, carduri de credit pentru corporatii, solutii complete de finantare si asigurare pentru populatie.

Premiera la Estima Finance

Societatea de credit de consum Estima Finance (prezenta pe piata din 1997) a fost prima societate de credit de consum care a anuntat, anul trecut, lansarea pe piata a unei emisiuni de obligatiuni in valoare de pana la 5 milioane de dolari. Scopul actiunii era de finantare a activitatii curente, precum si a proiectelor noi ale companiei. In plus, la acea vreme, conducerea societatii se pregatea pentru majorarea capitalului social cu aproape 4 milioane de dolari, astfel incat sa ajunga la 9 milioane de dolari. Principala tinta a celor de la Estima Finance era legata de depasirea actualului lider al pietei creditelor de consum, Credisson.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri