GE Money, una dintre diviziile globale de afaceri ale General Electric, va cumpara pachetul de actiuni de 80% detinut de Fondul de Investitii Romano-American (RAEF) în cadrul Ralfi (Estima Finance), pachetul de actiuni de 78% detinut în cadrul Leasemart si pachetul de actiuni de 60% detinut în cadrul Domenia Credit. Compania americana nu s-a oprit insa aici - a încheiat un contract de vânzare-cumparare de actiuni si cu Domo Retail S.A. privind achizitionarea pachetului de actiuni detinut de acesta în Ralfi S.A.

GE Money estimeaza ca va încheia în scurt timp acorduri similare cu detinatorii celorlalte pachete de actiuni ale fiecarei companii, acesti actionari fiind BERD, care detine un pachet de actiuni de 20% în Domenia Credit, si DEG, care detine câte un pachet de actiuni de 20% atât în Domenia, cât si în Leasemart. Valoarea estimativa a întregii tranzactii, pentru toate cele trei companii, este de aproximativ 140 milioane euro. Preluarea asteapta aprobarea autoritatilor si va fi finalizata cel mai probabil în al treilea trimestru din 2006.

Pentru vanzator, adica RAEF, afacerea este una care a depasit cele mai optimiste asteptari. Horia Manda, director al RAEF, sustine ca Fondul a investit circa 20 de milioane de euro in achizitionarea celor trei firme, adica de sapte ori mai putin decat a obtinut in urma tranzactiei.

La al doilea pas

Achizitionarea celor trei companii de catre GE Money constituie cea de-a doua investitie de anvergura a GE în România. Compania Genpact, detinuta în proportie de 40% de GE, a anuntat anul trecut amplasarea unui Centru de Servicii pentru Afaceri si Solutii Tehnologice la Bucuresti - un proiect în valoare de 80 de milioane USD. „Prin acest anunt GE îsi demonstreaza înca o data angajarea în dezvoltarea României ca investitor“, a declarat Dan Ionescu, GE Regional Executive pentru Europa de Sud-Est. „România este o piata strategica, pe care am identificat-o în mod special ca având un potential foarte bun pentru dezvoltarea de servicii financiare, precum creditul ipotecar, unde GE detine o vasta experienta si furnizeaza solutii multiple de finantare pentru proprietarii de locuinte. Avem planuri mari de dezvoltare în România, pentru viitor“, a punctat presedintele si CEO-ul GE Money pen-tru Europa Centrala si de Est, Dmitri Stockton.

De ce Romania?

„Piata creditului de consum este la inceput si se dezvolta rapid, cu o rata compusa de crestere (CAGR) in perioada 2000-2005 de peste 100%“, spune Jan Hainz, seful departamentului de Comunicare pentru Europa Centrala si de Est (CEE) al GE Money. „Piata ipotecara ajunge in prezent la 1,5 miliarde de dolari, si este estimata sa creasca cu 1,2 miliarde de dolari pe an in medie in urmatorii cinci ani, imprumuturile personale ating 5 miliarde de dolari, din care creditul de consum 750 milioane dolari, si 300 de milioane de dolari prin carduri de credit“, afirma Hainz.

„In comparatie cu alte tari din zona CEE, Romania a fost o tinta clara pentru noi, intrucat operam deja pe pietele din Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria si Rusia“, sustine Hainz. „In plus, cele trei firme achizitionate sunt printre liderii pietei, pe fiecare segment in care opereaza - Estima este numarul doi in credite de consum, Motoractive - numarul unu in leasingul auto prin firme independente (care nu apartin unor holdinguri bancare), iar Domenia Credit - numarul unu in credite ipotecare prin institutii financiare nebancare“.

Segmentele de piata de retail tintite de GE includ IMM-urile si se adreseaza in special populatiei cu venituri mici.

Cine sunt?

Cu active în valoare de 163 de miliarde USD, GE Money este lider pe piata serviciilor financiare pentru consumatori, retaileri si dealeri auto în 51 de tari din întreaga lume. Cu sediul în Stamford, Connecticut, SUA, GE Money ofera la nivel global o serie larga de produse, printre care se numara emiterea de carduri de credit proprietare, oferirea de credite personale, emiterea de carduri bancare, solutii de finantare pentru autovehicule (credite si leasing), credite ipotecare, carduri de credit pentru corporatii, solutii complete de finantare si asigurare pentru populatie.

Premiera la Estima Finance

Societatea de credit de consum Estima Finance (prezenta pe piata din 1997) a fost prima societate de credit de consum care a anuntat, anul trecut, lansarea pe piata a unei emisiuni de obligatiuni in valoare de pana la 5 milioane de dolari. Scopul actiunii era de finantare a activitatii curente, precum si a proiectelor noi ale companiei. In plus, la acea vreme, conducerea societatii se pregatea pentru majorarea capitalului social cu aproape 4 milioane de dolari, astfel incat sa ajunga la 9 milioane de dolari. Principala tinta a celor de la Estima Finance era legata de depasirea actualului lider al pietei creditelor de consum, Credisson.